RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Терористи ХАМАС погодились на припинення вогню у Газі: текст мирної угоди

Лідер терористичного угруповання ХАМАС Ісмаїл Ханія повідомив, що палестинське бойове угруповання прийняло пропозицію про припинення вогню в Газі, опублікували текст договору – Ізраїль прокоментував власну позицію стосовно цього.

Про це інформує Barron`s із посиланням на AFP.

Читайте також: Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Зауважується, що лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія повідомив посередникам Катару та Єгипту, що його палестинське бойове угруповання прийняло пропозицію про припинення вогню в Газі – Ханія провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Катару шейхом Мухаммадом бін Абдулрахманом Аль Тані та міністром розвідки Єгипту Аббасом Камелем. Тоді він і повідомив про "схвалення ХАМАСом їхньої пропозиції щодо угоди про припинення вогню". Повідомленні про це з’явилося на офіційному сайті.

Однак також додається, що припинення вогню ще не означає перемир’я: "це не означає, що перемир'я ще набуло чинності". Представник ХАМАС тоді наголосив, що "ізраїльська сторона ще не повідомила свою позицію".

Barron`s також передає, що для AFP сказав інший високопоставлений чиновник: "Тепер м’яч на полі ізраїльської окупації, чи погодиться вона на угоду про припинення вогню, чи перешкодить цьому".

Зміст угоди

На сайті Al Araby з’явився дослівний текст про припинення вогню в Газі, затверджений ХАМАС. В тексті йдеться про те, що передбачаються три окремі етапи тривалістю 42 дні. Серед гарантів згадують Катар, Єгипет, США та ООН.

Перший етап складається з наступних пропозицій:

  • тимчасове припинення взаємних військових дій між двома сторонами та відведення ізраїльських сил на схід і подалі від густонаселених районів до району вздовж кордону в усьому секторі Газа;
  • припинення роботи військової та розвідувальної авіації Ізраїлю в Секторі Гази на 10 годин на добу, а також на 12 годин у дні обміну;
  • повернення переміщених осіб до районів їхнього проживання та вихід Ізраїлю з долини Газа;
  • обмін затриманими та полоненими;
  • надходження великої та достатньої кількості гуманітарної допомоги та матеріалів допомоги та палива;
  • поліпшення умов тримання в ізраїльських в’язницях усіх затриманих після 7 жовтня 2023 року.

ХАМАС також зобов’язується звільнити всіх ізраїльських ув'язнених, зокрема жінок, дітей, людей похилого віку, поранених цивільних, а також всіх живих ізраїльських солдатів. Натомість Ізраїль має звільнити 30 ув’язнених за кожного свого громадянина "на підставі списків, наданих ХАМАС".

Також має відбутися звільнення ХАМАСом всіх живих ізраїльських солдатів, а Ізраїлем — 50 ув'язнених за кожного звільненого (зокрема, ув’язнених довічно за вчинення терактів), на підставі списків.

Вже на 16 день першого етапу сторони повинні почати переговори щодо другого етапу.

Другий день має серед положень оголошення повернення сталого спокою (припинення військових і ворожих операцій) і його набуття чинності до обміну затриманими та полоненими між двома сторонами – усіма залишилися живими ізраїльськими чоловіками (цивільними особами та солдатами) – в обмін на узгоджену кількість ув'язнених в ізраїльських в'язницях і таборах ізраїльськими військами, а також повне виведення ізраїльських військ із сектора Газа.

Третій день має в основі такі пропозиції:

  • обмін тілами та останками загиблих з обох сторін після досягнення їх та ідентифікації;
  • початок виконання плану реконструкції сектора Газа на період від 3 до 5 років, включаючи будинки, цивільні об'єкти та інфраструктуру, а також компенсацію всім постраждалим, під наглядом ряду країн і організацій, включаючи Єгипет, Катар і Об'єднані Нації;
  • припинення повної облоги сектора Газа.

Позиція Ізраїлю

Видання AP передає, що Ізраїль заявив: угода не відповідає основним вимогам, тому "...триває наступ на місто Рафах у південній частині Сектору Газа". Проте AP наголошує, що переговори ведуться і далі.

"Раптова згода ХАМАС на угоду про припинення вогню сталася через кілька годин після того, як Ізраїль наказав евакуювати близько 100 000 палестинців зі східних районів Рафаха, сигналізуючи про неминучість вторгнення", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що США планують перші в історії санкції проти ізраїльських військових.

  • Вас також може зацікавити:

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Напад на Ізраїль: чому Путін аплодує Вашингтону

Ізраїль завдав ударів у відповідь по території Ірану