RU  UA  EN

Понеділок, 3 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зустріч у "нормандському форматі": чи зможе Зеленський переграти Путіна

В Офісі Зеленського розуміють, що ніякого прориву в Парижі не буде

В Офісі Зеленського розуміють, що ніякого прориву в Парижі не буде Фото: Getty Images

Володимир Зеленський готується до зустрічі "нормандської четвірки", маючи за плечима проблеми у внутрішній політиці і згасаючу підтримку зі сторони європейців. У кращому випадку Париж і Берлін займуть нейтральну позицію, запропонувавши українському президенту самостійно відбиватися від кремлівських нападок. "Апостроф" з'ясовував, про що Володимир Зеленський має намір говорити з кремлівським керівництвом на саміті та на який результат він може розраховувати.

Чотири питання для Путіна

Президент України Володимир Зеленський, перебуваючи з візитом у Станиці Луганській, розповів, про що саме збирається говорити з російським президентом Володимиром Путіним під час зустрічі в рамках "нормандського формату" , яка повинна відбутися 9 грудня в Парижі.

"Щоб ми досягли конкретних термінів повернення всіх українських полонених. Повне розуміння повного списку наших людей із термінами їх повернення - перше важливе питання. Друге питання - фейкове припинення вогню, фейкове "хлібне" перемир'я, тобто серйозне перемир'я, серйозне припинення вогню - немає жодного обстрілу. Я так це розумію", - заявив глава держави.

Третім питанням, за словами Володимира Зеленського буде контроль над українсько-російським кордоном, до частини якого Київ досі не має доступу. Через ці ділянки росіяни забезпечують поставки зброї, техніки і живої сили в бандитські "республіки". Кремль, незважаючи на формально миролюбний тон, через ватажків бойовиків заявив, що не допустить українських силовиків на ці ділянки кордону.

Більш того, напередодні зустрічі в Парижі Володимир Путін дав зрозуміти, що української Нацгвардії і поліцейських структур не буде в так званих сірих зонах, звідки пішли українські війська. Мовляв, гвардія формувалася з "націоналістичних батальйонів". Хто ж буде забезпечувати порядок на цих територіях, досі незрозуміло.

"Четверте питання, я думаю, одне з найскладніших, тому що воно складається з багатьох складових. Це можливість проведення місцевих виборів на території України, а не на тимчасово окупованій території України", - сказав Володимир Зеленський.

Така постановка питання викликала здивування деяких спостерігачів. "З конституційної точки зору, обговорювати з лідерами третіх країн проведення виборів на власній території - це нонсенс. Україна є суверенною державою, і такі обговорення загрожують територіальній цілісності країни", - зазначив в коментарі "Апострофу" глава Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Ослаблений Зеленський

Українське МЗС і Офіс президента готуються до паризького саміту в умовах хиткої ситуації всередині країни і низки зовнішньополітичних негараздів.

Позиції Володимира Зеленського слабшають з кожним тижнем. Справа не тільки в падінні формального рейтингу глави держави. З одного боку, Банкова контролює парламент, уряд і весь силовий блок. Водночас Володимир Зеленський і глава його Офісу Андрій Богдан реально побоюються продовження вуличних акцій проти "капітуляції".

Позиції Володимира Зеленського слабшають з кожним тижнемФото: president.gov.ua

Вони публічно звинуватили екс-президента Петра Порошенка в підбурюванні до виступів, хоча на вулиці проти "формули Штайнмайєра" виходили і ті, кому колишній президент, м'яко кажучи, не подобається. Вони постійно нагадують, що Мінські угоди, на підставі яких була розроблена скандальна "формула", були підписані за розпорядженням Петра Порошенка.

Незважаючи на це Офіс президента впевнений, що екс-президент використовує "протести проти капітуляції" як інструмент політичного захисту з переходом до нападу. Під час зустрічі з журналістами в київському гастрономі Володимир Зеленський зронив фразу про те, що Петро Порошенко ніяк не може змиритися з тим, що він вже не голова держави.

Витоку інформації про те, що глава ДБР Роман Труба імовірно обговорював з Андрієм Богданом кримінальні справи проти колишнього "гаранта", так само б'ють по позиціях Володимира Зеленського.

У команди Петра Порошенка з'явився значний привід звинуватити Банкову у фабрикації справ та політичному переслідуванні. Петро Порошенко та його оточення зацікавлені в тому, щоб негативної інформації про дії влади щодо нього було якомога більше, зазначив в коментарі "Апостроф" політичний аналітик Олександр Кочетков.

У такому випадку, як вважає експерт, у них буде більше приводів звертатися до західних еліт за політичним захистом. І, дійсно, щойно стало відомо, що ДБР передало до Генпрокуратури проект підозри Петру Порошенку, з Брюсселя голосно заперечили.

Володимир Зеленський вирушає на "нормандську зустріч" політично ослабленим. Невдача на переговорах, швидше за все, призведе до подальшого падіння президентського рейтингу, що ризикує підірвати стабільність всередині владної команди.

"Якщо зустріч у Парижі завершиться явною дипломатичною поразкою або, як кажуть, "капітуляцією", то протести будуть. Тут навіть інспірувати нічого особливо не потрібно. Суспільство в основній масі негативно сприйме спроби закрити питання Донбасу виключно за рахунок інтересів України. І старі еліти цим скористаються. Спеціально створити революційну ситуацію в нашій країні неможливо, але розкрутити наявне соціальне невдоволення - цілком реально. Тим більше, що відповідний досвід і ресурси у них (старої влади, - "Апостроф") є", - пояснив Олександр Кочетков.

Мінімум зовнішньої підтримки

Під час переговорів Париж і Берлін, швидше за все, займуть стриманий нейтралітет. Судячи з деяких "проросійських" заяв президента Франції Еммануеля Макрона і зацікавленості Берліна в будівництві "Північного потоку-2", вони не стануть йти на жорсткий конфлікт із Москвою заради України.

Більш того, у Кремлі розраховують, що офіційний Париж як приймаюча сторона буде тиснути на Київ, вимагаючи виконання Мінських домовленостей у російському трактуванні. Саме так потрібно розуміти нещодавню заяву глави російського МЗС Сергія Лаврова, який сказав, що Володимир Путін 9 грудня буде наполягати на беззастережній реалізації Мінських угод.

Путін уде наполягати на беззастережній реалізації Мінських угодФото: Getty images

"Розраховуємо на те, що вони (Париж і Берлін, - "Апостроф") використають свої відносини з офіційним Києвом для того, щоб і там усвідомили безальтернативність рухів саме в напрямку повного виконання мінського комплексу заходів", - заявив Сергій Лавров.

За його словами, керівництво РФ буде покладатися, перш за все, на підтримку французької сторони і президента Еммануеля Макрона в просуванні цього меседжа в переговорах із Володимиром Зеленським.

"Особливо ми, звичайно, розраховуємо, на наших французьких колег як господарів "нормандського саміту", щоб зняти будь-які двозначності, і щоб цей саміт чітко підтвердив непорушність і безальтернативність руху до виконання мінського комплексу заходів", - заявив глава російської дипломатії.

Одночасно з цим російські джерела повідомили про нібито вже узгоджений документ, який сторони можуть підписати за результатом "нормандської зустрічі".

"Уряди Франції та Німеччини, в кращому випадку, займуть стриману позицію. Їхнє ставлення до інтересів Києва може бути навіть нейтрально-негативним, так як французький і німецький великий бізнес тисне на свої уряди. Вони втрачають гроші через санкції проти Росії. Еммануель Макрон і Ангела Меркель налаштовані на конкретний результат. Їм за великим рахунком все одно, чи буде прогрес щодо Донбасу досягнуто за рахунок України чи ні. Не виключаю, що частина домовленостей, досягнутих у Парижі, може бути засекречена", - говорить Віталій Бала.

Реально Київ може розраховувати на підтримку кількох держав ЄС (переважно, Польщу і держави Балтії), але їхня вага в загальноєвропейській політиці помітно менша, ніж Німеччини та Франції.

Тиск на Україну зі сторони європейських "прагматиків" (прихильників відновлення відносин із РФ) раніше компенсувався за рахунок зовнішньополітичної підтримки Сполучених Штатів, але тут виникли дві проблеми. По-перше, США не беруть участі в "нормандському форматі". По-друге, Білий дім зайнятий розслідуванням навколо процедури імпічменту президенту Дональду Трампу, в якому задіяна Україна. У Конгресі США свідчення давали ключові дипломати, що працюють в українському напрямку.

В Офісі Зеленського розуміють (або, як мінімум, повинні здогадуватися), що ніякого прориву в Парижі не буде. Причина в тому, що росіянам, на відміну від українського президента, вигідно грати вдовгу. Володимир Путін може застосувати відпрацьовану тактику політичного вичікування. Володимиру Зеленському результат потрібен "на вчора". У поспіху він може наробити багато помилок. Особливо з урахуванням того, що у президента-шоумена скромний дипломатичний досвід.

"Саме проведення зустрічі в "нормандському форматі" - вже деяке досягнення для нашої влади. Сподіваюся, варіант буде такий: Володимир Зеленський за підсумком скаже, що він намагався домовитися (з Володимиром Путіним, - "Апостроф"), але його не влаштовують умови, запропоновані в Парижі, і тому Київ переходить до "плану Б" - заморожування конфлікту на Донбасі, будівництва умовної стіни", - зазначив у розмові з "Апострофом" політичний технолог Олексій Голобуцький.

Як вважає експерт, альтернативою такому рішенню може бути тільки згода з умовами Кремля. У такому випадку Володимир Зеленський і владна команда взагалі ризикують отримати громадянське протистояння вже на підконтрольній Києву території.

Читайте також

Інструктори з НАТО: що дасть поява західних військових в Україні

Ідея Макрона відправити інструкторів стала наслідком перегляду низкою країн Заходу позиції стосовно подій в Україні

Північний фронт: чого чекати ЗСУ з боку Білорусі і не тільки

Росія зацікавлена ​​у тому, щоб ще більше розширити фронт з Україною

Збройна коаліція зростає: коли Байден дасть добро на удари ракетами по Росії

Вже 11 країн підтримали Україну, давши добро бити по Росії