RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Верховний суд несподівано повстав проти президента України

Верховний суд України звернувся до Конституційного суду України з поданням про те, що формування Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, президентом України суперечить Основному закону країни.

Про це сказав на брифінгу голова Верховного суду Ярослав Романюк, передає Інтерфакс-Україна.

"У Верховному суді вважають, що коли у нас була президентсько-парламентська республіка, то це було віднесено до повноважень президента, але в зв'язку з тим, що в лютому 2014 року було відновлено дію тій редакції Конституції, яка передбачає парламентсько-президентську республіку, це не відноситься до повноважень президента України", — сказав Романюк.

За його словами, у Верховному суді сумніваються, що ті положення закону, які надають такі повноваження президенту, відповідають Конституції, оскільки вичерпний перелік повноважень глави держави має бути закріплений в Основному законі.

Як повідомив на брифінгу суддя Палати в адміністративних справах Верховного суду України Олег Кривенда, пленум Верховного суду 30 травня прийняв рішення звернутися до Конституційного суду з конституційним поданням про відповідність Основному закону ч. 1 і 2 ст. 11 закону України "Про природні монополії", абз. 5 ч. 1 ст. 12 закону України "Про електроенергетику", п. 4 ч. 1 ст. 3 закону України "Про державне регулювання у сфері комунальних послуг", абз. 8 ч. 1 ст. 13 закону україни "Про питну воду та питне водопостачання" (щодо повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг), указу президента від 27 серпня 2014 року про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, указу президента від 10 вересня 2014 року про затвердження положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

Пленум Верховного суду просить КС роз'яснити щодо відповідності вказаних законодавчих актів положенням ч. 1 ст. 8, ч. 2 ст. 19, ч. 1 ст. 106 і пп.3, 9, 9-1, 9-2 ч. 1 ст. 116 Конституції України.

Як повідомляв "Апостроф", рік тому, будучи прем'єр-міністром України, Арсеній Яценюк звернувся до Верховної ради з пропозицією якомога швидше прийняти законопроект про створення незалежного органу з встановлення цін і тарифів на енергоресурси.