RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Аналітик вказав на ознаки швидкого виходу Путіна з Донбасу

Останні дії Кремля щодо окупованої частини українського Донбасу - від листів екс-президента Віктора Януковича світовим лідерам і чуток про його повернення на Донбас до натяків на визнання "державності" територій, контрольованих бойовиками - свідчить про бажання Росії будь-яким шляхом вийти з конфлікту на сході України.

Таку думку у колонці на "апостроф" висловив Анатолій Октисюк, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень.

Він зазначив, що явна спроба Москви "втиснути" Януковича у переговорний процес по Донбасу націлена на те, що у українського керівництва не витримають нерви і воно заявить про вихід з Мінських угод.

"Тут важливий сам факт постановки питання про те, що Росія готова фактично розглянути ОРДЛО як території з квазідержавними формуваннями, на які все ж буде поширюватися російський вплив і буде формуватися якесь велике Придністров'я", - написав Октисюк.

За його словами, той факт, що разом з поверненням Януковича РФ планує також провести референдум в ОРДЛО про статус цих територій означає, що росіяни серйозно налаштовані виходити з конфлікту на Донбасі.

"А сам Донбас повинен залишитися такою чорно-сірою зоною, щоб вносити постійну нестабільність на нашому кордоні. Цей сценарій розглядався як пріоритетний ще у 2015 році, і на даний момент він виглядає досить реалістично", - підкреслив експерт.

Він додав, що Захід вже змирився з тим, що Мінські угоди не виконуватиме жодна зі сторін, тому в Кремлі активно шукають способи, в тому числі, і провокаційні, як вийти з цього конфлікту з максимальним збереженням обличчя, і як почати говорити про пом'якшення санкцій.

Нагадаємо, раніше російсько-американський історик Юрій Фельштинський заявив, що президент РФ Володимир Путін намагається домовитися з США про відділення підконтрольних бойовикам "ДНР" та "ЛНР" територій від України.