RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

В українців можуть забирати майно під час війни: як отримати компенсацію

Під час війни в Україні військова адміністрація має право вилучати майно громадян на військові потреби.

Які для цього є підстави і як отримати компенсацію власникам розповідає адвокат Віталій Жадобін, інформує Mind.

Підставами для вилучення майна можуть бути такі документи:

  • стаття 41 Конституції України;
  • статті 346, 353 Цивільного кодексу України;
  • стаття 23 Закону України "Про правовий режим військового стану";
  • Закон України "Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму військового чи надзвичайного стану";
  • постанову Кабінету Міністрів України "Деякі питання щодо здійснення повної компенсації за майно, примусово відчужене в умовах правового режиму військового або надзвичайного стану".

Відповідно до цього, юридична або фізична особа може втратити право власності на певне майно, наприклад, автомобіля. Його передають у власність держави та використовують в умовах військового чи надзвичайного стану.

На мирній території під час воєнного стану майно можуть забрати лише після погодження військового командування та виконкому чи військової адміністрації. Однак на території, де відбуваються бойові дії, військове командування може зробити це самостійно без додаткового узгодження.

Як отримати компенсацію

Попередньо кошти можуть бути відшкодовані до підписання акта за рахунок держбюджету. Можливий також варіант "післяплати".

"Компенсація-"післяплата" за примусово відчужене майно здійснюється протягом п'яти наступних бюджетних періодів (років) після скасування правового режиму воєнного стану за рахунок коштів державного бюджету" , - йдеться у повідомленні.

Щоб отримати повну компенсацію, колишній власник повинен звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем відчуження майна. Це робиться після скасування воєнного стану – необхідно подати заяву, підписану при вилученні акт та документ, що містить висновок про вартість майна.

Заява може розглядатися протягом 10 днів, а потім людина отримає висновок про компенсацію та виплату.

Раніше ми писали, як отримати компенсацію за зруйноване окупантами житло.