RU  UA  EN

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пригожин, «Крокус Сіті Хол», Дагестан — «чорні лебеді» для путінського режиму?

Фото:

Як раз на річницю недопутчу Пригожина в Росії, а також вслід за бійнею в підмосковному торгівельному центрі «Крокус Сіті Хол» сталася чергова резонансна подія, а саме — стрілянина в Дагестані. 23 червня невідомі обстріляли синагогу, церкву і наряд поліції у місті Дербенті. Також стрілянина сталася в столиці республіки Махачкалі, де невідомі обстріляли пост прикордонників на вулиці Єрмошкіна. А ще стрілянина сталася на російсько-абхазькому кордоні біля річки Псоу. У результаті цих подій загинули поліцейські та священник православного храму. Чи всі ці події — «чорні лебеді» для путінського режиму, розбирався «Апостроф».

У березні 2024 року озброєні чоловіки захопили концертно розважальний комплекс «Крокус Сіті Хол» у Підмосков'ї. Тоді загинуло понад 100 людей, а відповідальність за теракт взяла на себе Ісламська держава (ІДІЛ).

24 червня 2024 року відповідальність за напади в Дагестані взяла на себе «Ісламська держава – Кавказька провінція». Крім іншого, там ще підпалили синагогу. Тут принагідно треба нагадати, що в жовтні 2023 року кілька сотень людей штурмували літак в аеропорті Махачкали, вимагаючи не допустити на територію Дагестану євреїв та громадян Ізраїлю.

Виглядає, що проісламські та антисемітські настрої в Росії загострюються. Кандидат політичних наук, провідний спеціаліст Дипломатичної академії України Станіслав Желіховський пов’язує це з тим, що путінський режим, розв’язавши війну проти України та по вуха зав’язнувши в ній, втрачає контроль над внутрішньою ситуацію в самій РФ.

«На мою думку, це тільки початок. У подальшому такі збройні напади з ісламським елементом будуть в Росії тільки зростати, — зазначив він у коментарі «Апострофу», — Це пов’язано з тим, що влада в РФ втрачає контроль над проблемними територіями, якими є кавказькі республіки, оскільки сконцентрована на війні в Україні».

За словами експерта, Путіну довелося задіяти своїх силовиків у війні з Україною, а російські спецслужби — на Заході, де вони намагаються впливати на тамтешні вибори та на політиків, щоб гальмували допомогу Україні.

«У свою чергу тепер в Росії активізуються різні ісламістські організації, в яких задіяна вже навіть влада республік», — каже Желіховський.

Такої ж думи притримується і журналіст та політичний оглядач Віталій Портніков.

«Війна, яку веде Путін в Україні, послаблює Росію зсередини і починаються руйнівні процеси. У самій Росії визріває міжнаціональний вибух. Стосунки між росіянами та іншими народами Росії складні. І там, де є можливість помститися силовикам центру, самому режиму – це використовується», – зазначає Портніков.

«Мобілізація в РФ торкається вихідців з проблемних регіонів, а це — національні республіки, де молодь позбавлена будь-яких реальних перспектив. Тож, ісламські радикальні організації знаходять там прихильників своїх ідеалів і це очевидна тенденція до розвитку подій», — додає журналіст.

Желіховський бачить ще одну проблему російської влади, яка може призвести до погіршення ситуації.

«Путін зблизився з Талібаном, ХАМАСом, Іраном. Він вимушений це робити, оскільки через ці країни Росія обходить санкції та здобуває зброю. Тому Росія не може наразі радикально виступати проти ісламу і намагається звинувачувати в терактах Україну і Захід. Але між ісламістськими угрупуваннями існує, можна сказати, конкуренція і різні «вілаяти» будуть підривати Росію зсередини», — зазначає експерт

Цю точку зору підтримує і військово-політичний експерт Олександр Мусієнко.

«Ісламізм пішов під російську пропаганду, ще й там додався нацизм. І це те, що в цілому притаманно зараз путінській Росії. Неприйняття інших народів, прагнення війни з іншими. Це прояв нацизму, що культивується в Росії. І те, що ми бачимо зараз, є справжніми паростками громадянської війни в Росії»,— вважає експерт.

Читайте також

Новини партнерів