RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Через (без)діяльність Держгеонадр під загрозою енергонезалежність України

Керівництвом відомства не задоволений вже навіть прем'єр

Керівництвом відомства не задоволений вже навіть прем'єр Фото: geo.gov.ua

Через діяльність, а вірніше - бездіяльність нового тимчасового керівництва Держслужби геології та надр України сьогодні під серйозною загрозою опинилася енергонезалежність України. Під будівлею Держегеонадр за перші місяці роботи нових очільників проходили неодноразові пікети, стукали касками шахтарі, щоб домогтися продовження дозволів на видобуток урану, у справу неодноразово втручалися профільний міністр та навіть президент України. Попри це, Держгеонадр відмовляється видавати і продовжувати дію ліцензій, або ж заявляє, що "не може знайти бланків для перевидання спецдозволів". Найбільші надрокористувачі вже говорять про мільярдні збитки через бездіяльність нового керівництва установи. Щоб припинити штучне блокування видачі ліцензій, підприємства "Укрнафта", "Укргазвидобування", а також низка інших компаній подали до суду на керівництво установи - Олега Кирилюка та Миколу Фощія.

Держгеонадр залишає без грошей тисячі сімей

Нещодавно співробітники "Укрнафти" вийшли на акцію протесту під стіни уряду через бездіяльність Держгеонадр. Через зухвале нехтування судовим рішенням з боку очільника Держгеонадр Олега Кирилюка компанія подала заяву в НАБУ. Більше того, "Укрнафта" говорить про скорочення персоналу та зарплат через цю ситуацію.

"Через незаконне непродовження ліцензій і вимушену зупинку видобутку вже недоотримано 560 млн грн чистого доходу. До кінця року очікувані втрати чистого доходу складуть близько 1,8 млрд грн. Розрахунки показують, що якщо ситуація з продовженням ліцензій не зміниться, то в другій половині 2017 року компанія зможе повністю виконувати поточні податкові зобов'язання тільки за умови скорочення інвестиційної програми та операційних витрат, у тому числі за рахунок заробітних плат", - розповідають в "Укрнафті".

Компанія розглядає вимушену необхідність скоротити до 1,5 тисячі співробітників. "Чому Держгеонадр не видаэ ліцензії на видобуток? Чому тисячі працівників "Укрнафти" повинні залишатися без роботи?", - коментує ситуацію Михайло Йосипенко, який працює в НГВУ "Надвірнанафтогаз" ПАТ "Укрнафта".

Подібна загроза щодо втрати роботи минулого місяця нависла і над 3 тысячами шахтарських сімей "СхідГЗК". Нове керівництво Держгеонадр не продовжувало шахтам цієї компанії ліцензії на видобуток урану. Через це під загрозою опинилася українська енергетика. Гірники пікетували, влаштовували страйки, і лише за втручання президента України вдалось змусити тимчасового виконувача обов’язків голови Держгеонадр Олега Кирилюка продовжити ліцензії.

Саботаж енергонезалежності

Більше того, внаслідок бездіяльності нових керівників Держгеонадр Україна може втратити 11 млрд грн рентних платежів та понести додаткові витрати на закупівлю імпортного газу на суму близько 17 млрд грн, кажуть в "Укргазвидобуванні". Окрім того, затягування Держгеонадр процедур ставить під загрозу забезпечення населення газом та опалювальний сезон.

"Нам знову "допомагають" видобувати український газ. Вже більше трьох місяців Державна служба геології та надр України не видає бланки на спецдозволи. По деяким рішення і накази були вже більше року тому. За відсутності бланків на нас подала в суд Держпраці з вимогою зупинити видобуток. Втрати можуть бути катастрофічні: 3 млрд куб. м видобутку на рік. Держава може втратити загалом 28 млрд грн, - пояснював Олег Прохоренко, керівник "Укргазвидобування". - Кому вигідна ще одна газова криза? Кому вигідно, щоб замість власного газу Україна купувала імпортований газ? Опалювальний сезон на носі, а ДГС вирішила внести родзинку в політичний сезон?".

Відтак "Укргазвидобування" було змушене подати в суд на Держгеослужбу за таку кричущу бездіяльність. І тільки під тиском феміди Держгеослужба видала 3 ліцензії, однак ще 25 ліцензій для цієї компанії залишається під питанням.

Виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Роман Опімах переконаний, що це штучно створена перепона для надрокористувачів.

"Ситуація навколо продовження Держгеослужбою ліцензій на видобуток держпідприємству "Укргазвидобування" свідчить про глибинну деградацію в цьому органі. Так, протягом більш ніж трьох місяців ця держустанова не може знайти бланки для перевидання спецдозволів держпідприємству на здійснюваний ним видобуток газу. Вся ця недбала бездіяльність відбувається на тлі гучного ухвалення урядом "Енергетичної стратегії України" і покрокової "Концепції розвитку газовидобувної галузі", - зазначав Роман Опімах. - Поки уряд не наведе порядок в сфері ведення Держгеонадр, істотних іноземних інвестицій не буде".

Роботою Олега Кирилюка та Миколи Фощія вже не задоволені міністр екології та навіть прем’єр-міністр України. "Тепер я чую, що Держгеонадр блокує роботу. Це державна компанія ("Укргазвидобування", - ред.) - все, що вона робить, належить кожному громадянину, це не приватники. Я вважаю, що система Держгеонадр є абсолютно непрозорою і її треба змінювати і я наголошую на тому, що стримувати (документи надрокористувачів, - ред.) є неприпустимо", - наголосив на засіданні уряду Володимир Гройсман.

Нагадаємо, Олега Кирилюка та Миколу Фощія 25 травня призначили т.в.о. голови та відповідно першим заступником голови Держслужби геології та надр України без проведення конкурсу.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter

Читайте також

Знахідка для ворога: для чого «енергоексперт» Куртєв злив в мережу дані про захист підстанцій

Експерт з енергетики Віктор Куртєв поставив під удар енергооб'єкти України, опублікувавши у мережі креслення їх захисту