RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Купівля газу у росіян: чи буде блакитне паливо дешевшим для українців

Україна не купує газ у Росії з листопада 2015 року

Україна не купує газ у Росії з листопада 2015 року Фото: УНІАН

Заява тимчасового виконувача обов'язків міністра енергетики України Юрія Вітренка про можливість закупівлі газу з російського напрямку з метою зниження цін на ресурс викликала неабиякі суперечки в політичному та експертному середовищі. Вітренка вже встигли звинуватити у намірі відновити імпорт палива з країни-агресора. "Апостроф" розбирався, що саме пропонують в уряді, і чи варто українцям чекати на зниження тарифів на газ.

Україна може відновити закупівлю газу в Росії після п'ятирічної перерви. Принаймні, такий висновок легко зробити на підставі сказаного Юрієм Вітренком.

В середині січня на своїй сторінці в Facebook він перерахував низку заходів, які, на його думку, сприяли б врегулюванню проблем на вітчизняному ринку газу. Нагадаємо, Кабінет міністрів під тиском масових протестів знизив ціну газу для населення, але тариф 6,99 гривень/кубометр буде діяти лише до кінця опалювального сезону. Що буде з цінами далі - невідомо.

Серед заходів щодо більш довгострокового зниження цін на газ Вітренко, зокрема, назвав "розблокування експорту газу приватними незалежними компаніями з Росії".

Ця пропозиція викликала неоднозначну реакцію у суспільстві і Юрію Вітренку довелося ще раз уточнити, що він мав на увазі закупівлю газу не у "Газпрому", а у незалежних від нього компаній, наприклад, у компанії Shell. При цьому самі поставки мають здійснюватися через газотранспортну систему Росії, оператором якої є "Газпром".

"Якщо хтось пропонує відновити прямий імпорт українськими компаніями газу від "Газпрому", або щоб державні компанії безпосередньо закуповували імпортований газ з Росії, то пишіть, хто це пропонує. Ми такої пропозиції не робили", - зазначив він.

Викликає подив

Опитані "Апострофом" експерти по-різному оцінюють ініціативу Юрія Вітренка.

"Така ідея викликає здивування, адже для потреб населення та теплогенеруючих підприємств достатньо природного газу власного видобутку (який дешевший за імпорт, - "Апостроф"). Тому, якщо мова йде про імпорт, то це - для потреб промислових споживачів, і про це має говорити влада", - сказав "Апострофу" експерт Центру Разумкова Максим Білявський.

Газова свердловинаФото: УНІАН

Керівник спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев вважає заяву т.в.о. міністра енергетики імітацією бурхливої діяльності.

"Потрібен план антикризових заходів, а виходить, що весь цей план звівся до того, що знизили ціни, причому незрозуміло, на якій підставі", - сказав Рябцев "Апострофу".

За його словами, Юрій Вітренко каже про те, що Україна в особі "Нафтогазу" має звернутися до антимонопольних структур Європейського Союзу, щоб вони вимагали від "Газпрому" відкриття транзитної трубу для інших компаній.

"Але європейським компаніям все одно, у кого брати газ. До того ж, у нас підписаний транзитний контракт (з "Газпромом"), і там же нічого немає про те, що ми чогось вимагаємо", - сказав експерт.

Та й "Газпром" навряд чи захоче втратити своє монопольне становище оператора газової труби (про що, насправді, заявив і сам Юрій Вітренко).

Надії замість планів

Та не можна сказати, що в словах очільника Міненерго взагалі немає раціонального зерна.

Експерт енергетичних програм Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп вважає, що Вітренко говорив не стільки про купівлю Україною російського газу, скільки про те, що російська влада не повинна блокувати можливість для компаній, які працюють в РФ, продавати газ на зовнішніх ринках. Також мова про поставки палива з Середньої Азії.

"Внаслідок цього (розблокування поставок, - "Апостроф") потенційно може вирости попит на український маршрут транзиту - у нас є продані потужності, за які "Газпром" платить, але фізичні обсяги можуть бути нижчими, як це було в 2020 році (транзит впав до 55,8 мільярда кубометрів у порівнянні з 89,6 мільярда кубометрів в 2019 році, - "Апостроф"), а це збільшує витрати з обслуговуванням української труби. Другий момент - попит та пропозиція дозволять сформувати розуміння, яка ціна є ринковою, і вона буде зовсім не тією, якою вона є на хабах в Європі "(за якою Україна купує газ зараз, - "Апостроф"), - пояснив фахівець "Апострофу".

Правда, поки це всього лише плани або надії.

Нескладна дилема

Одним з головних питань отримання російського газу є його ціна. І експерти сумніваються, що для нас цей газ був би дешевшим.

"На мій погляд, різниці в цінах бути не може, за винятком ситуацій, коли встановлюються так звані знижки" (як, наприклад, знижка на газ в рамках "Харківських угод" від 2010 року, яку Україна отримала в обмін на продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ в Криму - "Апостроф"), - каже Максим Білявський.

Фото: УНІАН

"Якби була конкуренція постачальників, при цьому, як було сказано, не тільки російських, не виключено, що газ був би дешевшим. І у нього, звичайно, більше передумов бути дешевшим за газ, який "розвернуть" з Європи в бік України", - зазначив Андріан Прокіп.

Але, звичайно ж, не може бути мови про закупівлю газу у "Газпрому".

"Тоді вийде, що ми відновлюємо співпрацю з країною-агресором", - заявив Геннадій Рябцев.

Як же тоді оцінювати плани "Нафтогазу" в 2018 році щодо відновлення закупівель палива у Росії? Нагадаємо, це стало можливим після рішення Стокгольмського арбітражу в кінці 2017 року про те, що "Газпром" повинен був знизити ціну палива для нашої країни в рамках діючого на той час контракту (його дія закінчилася 31 грудня 2019 року), а також перемоги української сторони в тому ж арбітражі на початку 2018 року у справі про транзит газу. "Нафтогаз" навіть зробив "Газпрому" передоплату за поставки, які планувалися на березень 2018 року, але російський монополіст її згодом повернув, вирішивши розірвати контракт з НАК.

Однак в 2018 році ситуація кардинальним чином відрізнялася від сьогоднішньої, пояснює Рябцев: "Тоді було (з боку України) виконання рішення Стокгольмського арбітражу в рамках діючого (на той час) контракту".

Після закінчення терміну дії контрактів на поставку та транзит газу, "Нафтогаз" і "Газпром" підписали тільки новий транзитний контракт, тобто угоди про постачання палива з РФ на сьогодні немає.

Без імпорту

Таким чином, можна констатувати, що зараз немає жодних реальних можливостей знизити ціни на імпортний газ.

Але питання ціни можна (і потрібно) було б вирішити за рахунок збільшення власного видобутку газу, тим паче, що подібні плани були. У 2016 році український уряд затвердив концепцію газодобувної галузі, згідно з якою в 2020 році газовидобуток мав би зрости до 27,6 мільярдів кубометрів. Більш того, згідно з планами уряду, в 2020 році Україна, завдяки збільшенню видобутку, мала взагалі відмовитися від імпорту газу.

Але реальність виявилася зовсім іншою - газовидобуток не збільшився до зазначених показників. Він навіть потроху скорочується і становить близько 20 мільярдів кубів на рік (даних за 2020 рік поки що немає).

А це значить, що поки українцям можна забути про дешевий газ.

Читайте також

Знахідка для ворога: для чого «енергоексперт» Куртєв злив в мережу дані про захист підстанцій

Експерт з енергетики Віктор Куртєв поставив під удар енергооб'єкти України, опублікувавши у мережі креслення їх захисту