RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні запустили ринок газу для населення: коли виростуть тарифи

Запуск ринку газу переносили кілька разів

Запуск ринку газу переносили кілька разів Фото: УНІАН

В Україні з 1 серпня запустили ринок газу для населення. Журналіст "Апострофа" Віктор Авдєєнко з'ясовував, чи виростуть в зв'язку з цим тарифи, і, якщо виростуть, то коли і наскільки.

Ринок газу для населення заробив в Україні з 1 серпня, як це було передбачено рішенням уряду.

Нагадаємо, ринок повинні були запустити ще 1 травня, але в справу втрутився коронавірус, а тому час "Ч" перенесли на 1 липня, а потім і на 1 серпня.

Остання затримка була викликана тим, що до 1 липня не встигли провести конкурс на затвердження постачальника "останньої надії", без якого функціонування повноцінного ринку неможливо.

Постачальник "останньої надії" - це компанія, яка повинна протягом 60 днів постачати газ споживачеві, якщо він залишається без постачальника. Це вкрай важливо, тому що ринок передбачає можливість для споживачів самостійно вибирати постачальника.

Однак в липні конкурс на постачальника "останньої надії" був благополучно проведено, і його прогнозовано виграла НАК "Нафтогаз України". Точніше - ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України", що входить до групи "Нафтогаз". Кабінет міністрів на своєму засіданні 22 липня затвердив компанію постачальником "останньої надії" на газовому ринку.

Без зобов'язань

Але ситуація з постачальником "останньої надії", та й з постачальниками в цілому, далеко не єдина новація заробив ринку. Так, з 1 серпня перестали діяти так звані публічні спеціальні зобов'язання (ПСО) для побутових споживачів, покладені урядом на "Нафтогаз України". Суть ПСО полягає в тому, що тарифи на газ для населення, на відміну від комерційних споживачів, були не ринковими, а регульованими.

При високих цінах, як це було в попередні роки, така модель виконувала соціальну функцію - ПСО дозволяли стримати зростання тарифів для населення. Однак останнім часом світові ціни на газ знижувалися, і зараз ринкова вартість палива виявилася не вище регульованою.

Як вже було зазначено, з 1 серпня режим ПСО припинив дію, а це значить, що відтепер тарифи для побутових споживачів, як раніше для комерційних, визначає ринок, а не уряд.

З цим пов'язаний цілий ряд важливих питань, які, безумовно, хвилюють практично всіх громадян: Що буде з тарифами? Чи зростуть вони, чи залишаться на нинішньому рівні? Якщо тарифи все ж зростуть, то коли і наскільки?

Цінове затишшя

Спробуємо розібратися.

У коментарі "Апостроф" президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар зазначив, що сам по собі перехід на ринкове ціноутворення не є фактором росту тарифів.

Нагадаємо, зараз світові ціни знаходяться на рекордно низькому рівні, а тому підстав для подорожчання палива немає.

За словами старшого аналітика інвестиційної компанії Dragon Capital Дениса Сакви, українські ціни, по суті, вже давно прив'язані до ринкових. "Тому сама відміна ПСО на ціни вплинути не повинна", - сказав він в розмові з виданням.

Однак українцям потрібно бути готовими до того, що ситуація з газом буде схожа на ту, що склалася на ринку нафтопродуктів. "Ціни то підвищуються, то знижуються в залежності від кон'юнктури ринку", - пояснює Михайло Гончар.

До речі, в серпні можливо дуже незначне цінове підвищення, так як вартість газу на європейських хабах дещо збільшилася, зазначив експерт. "Якби ввели (ринок) з 1 липня, відчули б, навпаки, деяке зниження", - додав він.

Експерт програми "Енергетика" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Андріан Прокіп також не бачить причин для подорожчання газу найближчим часом.

"З огляду на, що попит на газ не відновлюється (через кризу, викликаного епідемією коронавируса), а також через те, що сформовані значні запаси газу, в цьому році не варто чекати серйозних підвищень ціни. Вона, очевидно, буде приблизно в тому ж інтервалі, який спостерігався в перовой половині цього року", - заявив він в розмові з виданням.

Газу багато не тільки в Україні, а й у всій Європі. "У нас зараз відмінні запаси (які продовжують рости) і є буфер, що запобігає швидке зростання (цін). В Європі рівень заповнення сховищ теж високий, що буде тиснути на ціни вниз", - зазначив Денис Саква.

Однак в певному діапазоні ціни можуть змінюватися. За словами Михайла Гончара, в опалювальний сезон тарифи будуть зростати, а по його завершенні - знижуватися.

"Взимку, швидше за все, буде зростання, - погоджується Денис Саква. - Але зараз передбачити його практично неможливо". За його словами, це буде залежить від цілого ряду чинників, наприклад, від ситуації з епідемією Covid-19, від того, наскільки теплою чи холодною буде майбутня зима (чим холодніше зима, тим більше попит на паливо, тим вище на нього ціни - "Апостроф").

У будь-якому випадку, українські ціни буде рухатися слідом за європейськими - як вгору, так і вниз.

Політика невтручання

Зараз газ на європейському ринку коштує близько 100 доларів за 1000 кубометрів. Навіть, якщо додати до цього транспортні та інші витрати, вийде все одно небагато. Однак у відносно недавньому минулому ціни, за якими наша країна купувала паливо, перевищували і 200 і 300 і, в деякі періоди, 400 доларів за тисячу кубів.

Практично завжди українська влада знаходила спосіб не допускати зростання тарифів для населення або, якщо підвищення було неминучим, намагалася якимось чином їх регулювати.

До кінця поточного року, швидше за все, серйозного подорожчання газу не буде, але вже в наступному році воно цілком можливо.

Як в цьому випадку надійде влада? Пустить все на самоплив (ринок), або повернеться до практики регулювання?

Одним з варіантів є повернення до ПСО або введення аналогічної моделі регулювання тарифів.

Втім, експерти сумніваються, що уряд вдасться до подібних дій.

Керівник спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев переконаний, що повернення до регулювання цін чекати не варто. "Цього не буде, п отому що дії уряду - це реалізація неоліберальної політики, яка передбачає втручання держави в ринок", - сказав він "Апостроф".

Андріан Прокіп також скептично оцінює такий сценарій. "Чесно кажучи, мені слабо в це віриться. Думаю, що поступове збільшення цін сформує у споживачів певну толерантність", - сказав він. Як приклад експерт навів підвищення тарифів в 2014-2016 роках, коли ціни для населення були підняті до рівня так званого імпортного паритету (ціни, за якою Україна купує газ).

"Скоріше, будуть змінюватися механізми підтримки неплатоспроможних верств населення". - додав Прокіп.

До виборів і після

Втім, уряд все ж може вдатися до якогось регулювання тарифоутворення, вважає Денис Саква. Для цього, за його словами, можуть "придумати якісь схеми" зниження цін: "Наприклад, стануть і спользовать формули з усередненням ціни за попередній рік або півроку, в залежності від того, що буде вигідніше".

Михайло Гончар також не виключає введення того чи іншого виду регулювання цін в разі їх значного зростання. "Популістська влада завжди буде схильна до подібних кроків", - пояснив він.

В Україні, як, втім, ймовірно, в будь-якій країні, зростання цін на що б то не було, негативно позначається на рейтингу влади, і уряд буде явно не зацікавлений у збільшенні тарифів напередодні виборів, в зв'язку з чим постарається, як мінімум, утримати їх зростання або навіть трохи знизити. Нагадаємо, найближчі вибори - до місцевих органів влади - пройдуть в кінці жовтня цього року.

Однак, як вважає Михайло Гончар, можливий і прямо протилежний сценарій. "У бюджеті утворилася велика діра, і найбільш простий спосіб - за рахунок тарифів, витягування коштів з кишень споживачів, щоб наповнювати бюджет, - розповів фахівець. - Очевидно, що цього не буде в період до виборів, а ось після них я нічого не виключаю".

При цьому навіть необов'язково, щоб росли власне ціни. Існують різні інструменти - додаткові податки, збори, акцизи, які будуть додаватися до тарифів і таким чином поповнювати змарнілу державну казну. А заплатить за все це, як зазвичай, споживач, тобто ми з вами.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що НАК "Нафтогаз України" встановив ціну на газ для населення в серпні на рівні 3,24 грн за куб. м, що на 9% вище, ніж в липні.

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі