RU  UA

Вівторок, 24 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Енергетика

Санкції не перешкода: Андрій Деркач продовжує контролю­вати "Енергоатом"

Україну взимку чекає енергетичний колапс - хто в цьому винен

Україну взимку чекає енергетичний колапс - хто в цьому винен Фото: Апостроф / Колаж

Атомна генерація залишається головним джерелом електроенергії в Україні, при цьому влада планує в найближчі роки збільшити її частку на ринку. Разом з тим, держкомпанію НАЕК "Енергоатом", яка є оператором всіх чотирьох вітчизняних АЕС, схоже, ведуть до банкрутства, і це не може не викликати тривогу. "Апостроф" розбирався, що зараз відбувається в "атомці", яке відношення до неї має нардеп Андрій Деркач, який перебуває під санкціями, і чи загрожують Україні "віялові відключення" електроенергії вже найближчої зими.

Україна, незважаючи на серйозні наслідки Чорнобильської катастрофи, не відмовляється від атомної енергетики і продовжує її активно розвивати. Це й не дивно, адже на сьогодні на атомну генерацію припадає більше половини всієї виробленої в нашій країні електроенергії.

Крім того, атомна енергія, незважаючи на ризики радіаційного зараження, вважається "чистою" в порівнянні, перш за все, з вугільної генерацією. І при цьому відносно дешевою.

Наша країна вже тривалий час співпрацює з американською компанією Westinghouse, на яку припадає приблизно половини всього ядерного палива, яке використовується на вітчизняних АЕС. А в кінці серпня 2021 року в рамках візиту української делегації на чолі з президентом Володимиром Зеленським у США, держкомпанія НАЕК "Енергоатом" підписала з Westinghouse меморандум про будівництво в Україні п'яти атомних енергоблоків.

В ході того ж візиту "Енергоатом" уклав з американською компанією NuScale Power меморандум про можливість будівництва в Україні атомних малих модульних реакторів цього виробника.

Небезпечний непрофесіоналізм

Впевненому розвитку "атомки" має сприяти і те, що зараз Міністерство енергетики України очолює колишній віце-президент "Енергоатому" Герман Галущенко.

Однак, незважаючи на це, ситуація в компанії і, відповідно, у всій атомній енергетиці, м'яко кажучи, тривожна.

Головна на сьогодні проблема "Енергоатому" - борги, що накопичуються як сніжний ком. При тому, що ще недавно компанія працювала з прибутком.

"Складається враження, що хтось випробовує "Енергоатом" на міцність. Скільки можна продавати електричну енергію за ціною 15 копійок за 1 кіловат-годину, в той час як "зелені" продають за 5-10 гривень? Тобто держава заганяє державну компанію в борги", - сказав в коментарі "Апострофу" керівник спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

Щодо того, що зараз міністром енергетики є виходець з "Енергоатому" - до цього призначення Герман Галущенко був віце-президентом НАЕК - експерт сказав: "Він там (в уряді) тимчасовий. Галущенко не є самостійною фігурою навіть, на мій погляд, в енергетичній сфері".

Раніше "Апостроф" писав, що сьогодні вітчизняною енергетикою керують непрофесіонали, і що це викликає занепокоєння наших зарубіжних партнерів.

Одним із проявів такого непрофесіоналізму було приурочене до 30-ї річниці Незалежності "відкриття" Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) на території Чорнобильської АЕС. Нагадаємо, незважаючи на те, що влада в особі Міненерго і "Енергоатому" відрапортувала про завершення будівництва ЦСВЯП, насправді об'єкт ще не готовий до експлуатації. Більш того, викликають сумніви деякі моменти, пов'язані з безпекою сховища, а це - вкрай тривожно, оскільки йдеться про ядерні відходи.

Свій серед чужих

"Апостроф" вже відзначав, що у західних партнерів спілкування з міністром енергетики Германом Галущенком нерідко викликає подив. Воно й не дивно, адже до енергетики він має вельми віддалене відношення.

За освітою Галущенко - юрист. У різні роки він працював в органах прокуратури, МЗС, Мінюсті, адміністрації президента (при різних президентах) і навіть викладав міжнародне приватне право в Київському інституті міжнародних відносин (КІМВ) Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Втім, в 2013-2014 роках він обіймав посаду виконавчого директора з правового забезпечення "Енергоатому". У енергокомпанію він повернувся у 2020 році, ставши його віце-президентом. Саме з цієї посади в квітні 2021 року він перебрався в крісло керівника Міненерго.

До речі, його призначення міністром відразу ж викликало неоднозначні оцінки експертів і політиків. Так, глава громадської організації "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін, стверджував, що "Енергоатом" під час перебування Галущенка топ-менеджером НАЕК "тільки за один тиждень подарувала компаніям (Ріната) Ахметова і (Ігоря) Коломойського наших 65 мільйонів гривень" (мається на увазі продаж компаніям олігархів електроенергії "Енергоатому" за цінами суттєво нижчими від ринкових - "Апостроф").

Його також вважають відповідальним, разом з іншими топ-менеджерами НАЕК, за доведення "Енергоатому" до стану близького до банкрутства.

Однак найбільш серйозні звинувачення на адресу Германа Галущенка пов'язані з його можливими зв'язками зі скандальним депутатом Верховної Ради Андрієм Деркачем.

Є інформація, що Галущенко працював в "Енергоатомі" не тільки в 2013-2014-х і 2020-2021 роках, а й раніше - в 2006-2007-х, коли НАЕК якраз очолював Деркач. При цьому в офіційній біографії Галущенка про цей "енергетичний" період його роботи нічого не говориться.

У вересні 2020 року США ввели санкції проти Андрія Деркача за спробу втручання в американські вибори. Йдеться про так звані "плівки Деркача", які скандальний нардеп оприлюднив в травні минулого року. На цих записах чути голоси, схожі на голоси колишнього президента України Петра Порошенка і Джо Байдена, що займав тоді посаду віце-президента США (записи, нібито відносяться до періоду кінця 2016 - початку 2017 року), які, серед іншого, обговорюють відставку генерального прокурора Віктора Шокіна, який розслідував участь сина Байдена в справі української компанії Burisma. Американський Мінфін, який ввів санкції, заявив, що Андрій Деркач "більше десяти років був активним російським агентом".

У серпні 2021 року санкції проти Деркача рішенням Ради національної безпеки і оборони ввела і Україна.

Однак це, так би мовити, видима частина айсберга.

Народний депутат з опозиційної фракції "Європейська солідарність" Володимир Ар'єв стверджує, що в подяку за злиті в публічний простір "плівки" Андрій Деркач отримав контроль над "Енергоатомом". А, точніше, повернув його собі.

"Деркач завжди був небайдужий до атомної енергетики. Тож тепер вдячні "замовники" повернули йому контроль над НАЕК "Енергоатом". Все просто - наближений до нього юрист, і, кажуть, його похресник - Герман Галущенко - призначений віцепрезидентом компанії", - написав в серпні 2020 року Ар'єв на своїй сторінці в Facebook .

При цьому в самому "Енергоатомі" зв'язок з Деркачем категорично відкидають.

Нинішнього літа українські ЗМІ повідомили, що готується відставка Галущенка з посади міністра, при цьому причиною можливого звільнення називалося розслідування НАБУ його діяльності як раз на посту віце-президента "Енергоатома".

Як бачимо, відставка поки що не відбулася, але показово, що в цій історії знову спливли можливі зв'язки Галущенка з Деркачем.

Але зараз Герман Галущенко вже не в "Енергоатомі", а тому не може приділяти багато часу компанії, хоча, будучи профільним міністром, навіть за посадою зберігає за нею контроль.

Але і це, виявляється, не проблема. Справа в тому, що в НАЕК на посаді виконавчого директора з персоналу працює давній соратник Андрія Деркача Олег Бояринцев - протягом декількох скликань він був помічником нардепа.

За інформацією джерел "Апострофа", саме Бояринцев в даний час всім заправляє в "Енергоатомі".

Як розповіла виданню член колегії Держатомрегулювання Ольга Кошарна, зараз в "Енергоатомі" впроваджуються "гебістсько-феесбешні" методи контролю: "Пошта співробітників моніториться, впроваджене прослуховування. Це - вплив Деркача, тому що його багаторічний помічник Бояринцев є директором з персоналу".

Без світла і тепла

Незважаючи на все вищесказане, "Енергоатом" примудряється безперебійно постачати електроенергію на вітчизняний ринок. "У плані поставок електроенергії, НАЕК працює як годинник, - каже Геннадій Рябцев. - Добре, що хоч сюди, в технічне обслуговування, не влізли псевдо-фахівці".

Але чи надовго така стабільність?

В кінці вересня світ потрясли новини з Китаю, де через енергетичну кризу від електроенергії було відключено багато промислових підприємств, а також цілі міста.

Але й Україна, виявляється, зовсім не застрахована від такого сценарію.

Справа в тому, що уряд знову не подбав про те, щоб в країні на зиму було достатньо вугілля.

"Навіть вересневе похолодання, яке нехарактерно для останніх років, показало, що накопичення вугілля не відбулося. При цьому Галущенко каже, що все під контролем, але це абсолютно не відповідає дійсності, - розповіла Ольга Кошарна. - У нас на сьогодні в 2,5 рази менше запасів вугілля, ніж вони намалювали план. Такого не було навіть під час блокади" (в 2017 році були заблоковані поставки вугілля з непідконтрольної Києву території Донбасу, в зв'язку з чим уряд запровадив надзвичайний стан в енергетиці).

Оскільки ціни на газ в Європі вже досягли рекордних значень, а взимку вони можуть вирости ще більше, влада витрачатиме його економно, а тому, не виключено, підвищиться попит на електроенергію. А через нестачу вугілля з електрикою можуть початися перебої. І не тільки з нею.

"У нас і опалення буде нижче норми і обмеження електроенергії - так звані "віялові відключення", - говорить Ольга Кошарна. - Насправді вони по Києву вже йдуть - вони не афішуються, це подається під виглядом модернізації електромереж. У деяких будинках відключають на п'ять-шість годин. Так що нам потрібно на зиму запасатися пальниками, щоб чай кип'ятити".

Новини партнерів

Читайте також

В Україні зросли акцизи на пальне: як відреагують ціни на бензин, дизель та автогаз

Через підвищення акцизів в Україні подорожчав лише автогаз, якщо світові котирування нафти впадуть, ціни на бензин і дизель знизяться

Українська енергетика йде під землю: як захистити критичну інфраструктуру від ворожих атак

На переміщення енергооб'єктів під землю для захисту від ворожих атак підуть мільярди доларів та роки роботи

П’ять обленерго перебувають під загрозою блокування роботи

Обленерго не можуть працювати за тарифами НКРЕКУ