Лайм

15 відомих людей, які стали героями "Одного разу в Голлівуді": реальні історії і фото

Шерон Тейт, Чарльз Менсон, Роман Поланскі та інші реальні особи, які стали героями Тарантіно

15 серпня в український прокат вийшов довгоочікуваний фільм Квентіна Тарантіно "Одного разу в Голлівуді". Дія його відбувається в Лос-Анджелесі в 1969 році, коли члени секти Чарльза Менсона вбили вагітну дружину Романа Полансьского, 26-річну Шерон Тейт. І хоча головними героями історії є вигадані актор Рік Далтон (Леонардо ДіКапріо) і каскадер Кліфф Бут (Бред Пітт), Тарантіно ввів в неї багато реальних осіб. Ось, як вони виглядали в порівнянні з акторами, що їх зіграли.

Марго Роббі в ролі Шерон Тейт

Шерон Тейт - найвідоміша жертва вбивств "Сім'ї" Менсона. До моменту своєї смерті вона була перспективною актрисою і носила першу дитину. Найбільш впізнаваною роллю Тейт стала Дженіфер Норт в драмі "Долина ляльок": за неї вона отримала номінацію на "Золотий глобус". Також актриса зіграла в комедійному фільмі жахів "Бал вампірів", який зняв її майбутній чоловік Роман Полансьский. Пара жила разом в будинку на С’єло-Драйв в каньйоні Бенедикт, де Шерон було вбито разом із чотирма іншими людьми 9 серпня 1969 року.

Роль Шерон Тейт Квентін Тарантіно віддав Марго Роббі ("Загін самогубців", "Вовк з Уолл-стріт", "Я, Тоня"). У фільмі в неї мало реплік, але досить екранного часу, щоб розкрити світлий і ніжний образ акторки.

Деймон Херріман в ролі Чарльза Менсона

Чарльз Менсон був харизматичним лідером секти, яку називав "Сім'єю". Хоча він не був присутній в будинку Поланського-Тейт під час злочину, проте саме він наказав послідовникам поїхати на С’єло-Драйв, вбити всіх і забрати гроші.

До жахливого злочину, який він організував влітку 1969 року, Менсон був співаком і автором пісень. Завдяки знайомству з Деннісом Вілсоном, вокалістом і композитором The Beach Boys, одна з його пісень була записана групою в 1968 році.

Чарльза Менсона зіграв Деймон Херріман, відомий за фільмами і серіалами "Будинок воскових фігур", "CSI: Місце злочину", "У всі тяжкі" і "Вілфред". У фільмі Тарантіно його роль епізодична, але навіть короткої появи на екрані досить, щоб створити напругу, яка не покине глядача до самого фіналу.

Рафал Заверуха в ролі Романа Поланського

До 1969 року Поланський вже був визнаним режисером, чий трилер "Ніж у воді" 1962 був номінований на "Оскар" за кращий фільм іноземною мовою. Потім в 1965 році він випустив два фільми жахів "Відраза" і "Дитина Розмарі", в яких героїні-жінки занурюються в стан параної. Обидві картини були успішними, але голлівудська слава Поланського була затьмарена вбивством Шерон. У фатальну ніч режисер перебував у Лондоні, а після події виїхав до Європи на кілька років.

Роль Поланського у фільмі дісталася польському акторові Рафалу Заверусі. У ньому він представлений як "талановитий низькорослий хлопець, схожий на дитину", який, по суті, є лише фоновим персонажем.

Еміль Хірш в ролі Джея Себрінга

Джей Себрінг був знаменитим перукарем-стилістом, який буквально дійслив революцію в моді на чоловічі зачіски. За стрижки в своєму салоні Себринг брав більше 50 доларів, а серед його найвідоміших клієнтів були Френк Сінатра, Стів Маккуїн, Джим Моррісон і Уоррен Бітті. Також він був одним з людей, які допомогли Брюсу Лі почати кар'єру в Голлівуді.

Себрінг і Шерон Тейт були парою до того, як вона зустріла Поланскі, але навіть після розставання і заміжжя Шерон вони підтримували близькі дружні стосунки. Відомо, що в ніч убивства Себрінг просив членів секти Менсона пощадити Шерон, яка перебувала на 9 місяці вагітності. Сам він був поранений з пістолета, а потім отримав сім ножових ударів і помер від втрати крові. Слідом за ним група вбила інших людей в будинку.

У фільмі "Одного разу в Голлівуді" Джея Себрінга грає Еміль Хірш ("В диких умовах"). Його герой представлений як відданий друг, що оточував Шерон щирою турботою. "Він чекає, поки поляк зв'яжеться з якою-небудь дівчиною, а Шерон прийде до нього в сльозах за розрадою", - коментують його поведінку персонажі Тарантіно.

Саманта Робінсон в ролі Ебігейл Фолджер

8 серпня 1969 року Ебігейл Фоджер вечеряла в знаменитому ресторані "El Coyote" з Тейт, Себрінгом і своїм хлопцем Войцехом Фріковськім. Спадкоємиця статку кавового магната Генрі Фолджера була соціальним працівником і подругою Поланскі. Вони з Фріковскі жили в будинку на С’єло-Драйв, поки режисер з дружиною були в Європі, але залишилися погостювати, коли Тейт повернулася.

Як і в разі Себрінга, Поланскі і Фріковскі, її роль у виконанні Саманти Робінсон є третьорядною.

Коста Ронін в ролі Войцеха Фріковского

Войцех Фріковскі був сценаристом, який брав участь у створенні одного з ранніх короткометражних фільмів Поланського. Також він працював рятувальником на знімальному майданчику "Ножа на воді". З Ебігейл Фолджер він познайомився через польського письменника Єжи Косинські, і жив разом з нею в Лос-Анджелесі з 1968 року.

Фріковскі був єдиним, хто намагався боротися з озброєними членами "Сім'ї". Він отримав 2 вогнепальні поранення, 51 проникаюче ножове поранення і 13 ударів по голові тупим предметом.

Дакота Феннінг в ролі Лінетт Фромм

Фромм - найвідоміша з членів "сім'ї" Менсона. Вона не брала участь у вбивстві Тейт, але де-факто служила сполучною ланкою між сектою і ЗМІ під час кримінального процесу у справі Менсона. Вона очолювала групу поплічників, які кожен день розбивали табір біля будівлі суду і наслідували Менсона і його заарештованих "дітям". Коли той прибув до суду з голеною головою і вирізаної на лобі свастикою, Фромм наслідувала його приклад. Через багато років, в 1975 році, Фромм повернула собі популярність, спробувавши вбити президента Джеральда Форда в Сакраменто.

У фільмі Тарантіно її персонажа зіграла Дакота Феннінг. Вона представлена як пасивно-агресивна і похмура дівчина, яка вступає в статеві відносини з 80-річним власником ранчо, де жила "Сім'я".

Деміен Льюїс в ролі Стіва Маккуїна

Стів Маккуїн - одна з найбільших голлівудських зірок 60-70-х років. Свого часу він був найбільш високооплачуваним актором в світі, іконою кіно і стилю. Маккуїн не залишився непоміченим Менсоном, який активно шукав знаменитостей, що могли б стати його мішенню. Близький друг і клієнт Джея Себрінга, Маккуїн виголосив промову на його похороні. Він також був запрошений на вечірку в будинок Полансьского-Тейт, але не прийшов, завдяки чому уникнув різанини.

У фільмі "Одного разу в Голлівуді" Маккуїн виступає скоріше як успішний антипод невдахи Ріка Далтона, чия кар'єра рухається до повного краху.

Майк Мо в ролі Брюса Лі

Гонконгсько-американський актор Брюс Лі - найвпливовіший майстер бойових мистецтв в поп-культурі. Однак, перш ніж стати кінозіркою, він з'явився в ролі Като, помічника головного персонажа в серіалі "Зелений шершень" 1966-1967 років. Він також працював каскадером і ставив бойові сцени для фільму Діна Мартіна 1968 року "The Wrecking Crew", в якому Шерон Тейт зіграла одну з головних ролей. Саме на зйомках Брюс і Шерон подружилися.

Персонаж Лі у фільмі Тарантіно - один з найбільш суперечливих. На кіностудії він влаштовує показову бійку з Кліффом Бутом, вихваляючись своїми перевагами над Кассіус Клеєм (Мухаммедом Алі). Ця сцена обурила сім'ю і друзів Лі, а дочка актора навіть порадила Тарантіно "закрити рот" .

Остін Батлер в ролі Чарльза "Текса" Уотсона

Як і багато членів "Сім'ї" Менсона, Текс Уотсон кинувся на Західне узбережжя, щоб займатися музикою і приймати наркотики. Після зустрічі з послідовниками Менсона він приєднався до секти і став "правою рукою" її лідера. Текс брав участь у вбивствах Тейт і ЛаБьянки в серпні 1969 року; він втік зі штату, але в кінцевому підсумку був спійманий і засуджений до смертної кари за 7 вбивств і один замах на вбивство. Завдяки справі "Народ проти Андерсона", в ході якої в штаті Каліфорнія були скасовані всі смертні вироки до 1972 року, Уотсон уникнув смерті в газовій камері. Зараз він відбуває довічний термін в державній в'язниці.

У фільмі "Одного разу в Голлівуді" роль Текса виконав 27-річний актор Остін Батлер ( "Мертві не вмирають"). Персонаж представлений як фанатичний і сповнений почуття власної значущості, але при цьому наляканий послідовник Менсона.

Брюс Дерн в ролі Джоша Спена

Менсон і його послідовники жили на ранчо Джоша Спена, яке знаходилося в годині їзди від будинку Полансьского-Тейт на С’єло-Драйв. Ранчо було побудоване на початку ХХ століття і служило локацією для зйомок вестернів. Саме там знімали "Вигнанця" Говарда Хьюза і кілька сцен з серіалу 60-х "Бонанца".

Вісімдесятирічний сліпий Спен дозволив "Родині" Менсона жити на ранчо безкоштовно. За це вони допомагали управляти його бізнесом з прокату коней, а дівчата вступали зі старим в статеві відносини, приспавши його пильність.

Оскарівський номінант Брюс Дерн вже з'являвся у фільмах Квентіна Тарантіно "Мерзенна вісімка" і "Джанго звільнений". Його роль в "Одного разу в Голлівуді" досить значима: образ Спена підкреслює захід епохи вестернів, з наслідками якого доводиться боротися головним героям Ріку і Клиффу.

Ліна Данем в ролі Кетрін Шейру

Хоча Шейр і не брала участь у вбивствах, в ході судового процесу 1970 року вона була одним з важливих свідків. Поряд з Фромм і іншими послідовниками Менсона, Шейр було пред'явлено звинувачення в замаху на вбивство (пізніше перекваліфіковано на менш серйозне звинувачення). У 70-х вона потрапила до в'язниці на 5 років за озброєне пограбування, вчинене разом з іншими членами "Сім’ї". Після звільнення жінка відреклася від Менсона і його послідовників.

Ліну Данем ("Дівчата") ми бачимо в епізодичній ролі на ранчо Спена. Її простодушний персонаж підкреслює, наскільки різними були члени секти в своїй поведінці.

Люк Перрі в ролі Уейна Мондер

Мондер був телевізійним актором, який став відомим в 1967 році завдяки ролі підполковника Джорджа Кастера у вестерні "Кастер". У фільмі Тарантіно його роль виконав Люк Перрі, зірка "Беверлі-Хіллз, 90210", який помер від інсульту в 2019 році. У фільмі "Одного разу в Голлівуді" Мондер грає партнера Ріка Далтона по зйомках.

Румер Уїлліс в ролі Джоани Петтет

Пететт була англійською актрисою, що дебютувала в популярній екранізації роману Мері Маккарті «Група». Також серед її відомих робіт - роль дочки Джеймса Бонда у фільмі 1967 року "Казино Рояль". Пететт була хорошою подругою Шерон Тейт, з якою та обідала 8 серпня, напередодні своєї смерті.

Роль Петтет у фільмі Тарантіно виконала Румер Уїлліс, дочка Брюса Уїлліса і Демі Мур. Вона каже вагітній Тейт, якою чудовою матір'ю та стане, і ця сцена є однією з найсумніших у фільмі, з огляду на обставини реальної трагедії.

Тімоті Оліфант в ролі Джеймса Стейсі

Стейсі був телевізійним актором, найбільш відомим за роллю стрілка у вестерні "Лансер". Він був 5 років одружений на співачці і актрисі Конні Стівенс, а після аварії в 1973 році втратив ліву руку і ногу. Стівенс влаштувала урочистий захід, зібравши понад 100 000 доларів на його медичні витрати.

Актор кіно і серіалів Тімоті Оліфант ( "Офіс", "Правосуддя", "Хітмен") грає Стейсі в довгій сцені, де Рик Далтон згадує свої минулі успіхи в кіно, а потім намагається впоратися з роллю чергового антигероя у вестерні.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime , щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї