Лайм

Вчені розповіли, які маски найкраще захищають від коронавірусу, а які роблять тільки гірше

Саморобні бавовняні маски набагато ефективніше яскравих спортивних Баффі

Вчені з Університету Дьюка (США) перевірили ефективність 14 різних типів масок для зниження поширення Covid-19. Хірургічні маски порівняли з бавовняними, респіраторами N95, а також банданами, які часто використовують в якості альтернативи. Виявилося, що деякі саморобні маски забезпечують той же рівень захисту, що й хірургічні, але бандани і Баффі можуть фактично погіршити ситуацію.

Дослідників цікавило, наскільки ефективно кожна маска зменшує кількість респіраторних крапель, що передаються під час розмови. Маски N95, які часто використовують медпрацівники, найкраще допомагали затримати краплі під час звичайної розмови. Хорошими засобами виявилися тришарові хірургічні та бавовняні маски, які можна зробити вдома. А ось бандани і в'язані пов'язки для обличчя хоча і можуть виглядати оригінально, не забезпечують належного захисту.

Шийні баффи, які часто носять бігуни, були найменш ефективними. Вони розбивали більші краплі на дрібні частинки, дозволяючи їм легше зісковзувати зі сторін покриття і довше залишатися в повітрі.

"Ми були вкрай здивовані, виявивши, що кількість частинок, які пройшли через нетканий матеріал, насправді перевищує кількість частинок, виміряних без будь-якої маски, - сказав CNN Мартін Фішер, один з авторів дослідження. - Ми заохочуємо людей носити маски, але хочемо, щоб вони носили маски, які дійсно працюють".

  • Після трьох негативних тестів у зірки серіалу "Зачаровані" підтвердився коронавірус. Алісса Мілано розповіла про важкі симптоми інфекції.
  • Раніше схожим зверненням в Інстаграм відзначився Том Хенкс. Перехворілий актор присоромив людей , які не носять маски і назвав три речі, які зроблять світ безпечнішим.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Полуниця в шоколаді – улюблений десерт: як приготувати в домашніх умовах

Як у домашніх умовах приготувати полуницю в білому або молочному шоколаді, щоб порадувати себе та своїх близьких оригінальним десертом

Що посіяти у травні і яке насіння краще використовувати: пам'ятка для городників

Які пряно-ароматичні культури можна посадити на городі в травні, а також яке насіння краще використовувати і як його правильно сіяти  

Чим підживити полуницю під час і після цвітіння: поради досвідчених дачників

Якими мінеральними та органічними добривами можна підгодувати полуницю під час цвітіння та після нього, а також як їх застосовувати