Лайм

5 традиційних страв на Водохреща: прості рецепти частувань на свято

Кутя, крученики та узвар мають бути на святковому столі

Зимові свята в Україні закінчуються Водохрещем, яке православні християни відзначають 19 січня. Вечір напередодні називають другим Святим Вечором: 18 січня після освячення води у церкві сім'я з молитвою сідала за стіл, на якому було 7 пісних страв.

Хрещення Христа, картина Патініра (1515 рік) Фото: Wikipedia

На відміну від другого Святвечора, на саме Хрещення не потрібно постувати. Хазяйки подавали на стіл частування, серед яких були страви з м'ясом, салом, вершковим маслом, яйцями та іншими скоромними інгредієнтами. Ділимося ідеями, що приготувати на Водохреще 19 січня.

М'ясні крученики з чорносливом у духовці

Інгредієнти для кручеників з чорносливом на Водохреще-2022: свиняча вирізка (400 г), чорнослив (80 г), сметана (2 ст.л.), майонез (1 ст.л.), вода (50 мл), сіль, перець та мускатний горіх за смаком.

Фото: pinterest.com

Приготування:

М'ясо заздалегідь відбиваємо. Кладемо на робочу поверхню шматочки, викладаємо біля одного краю 1-2 сушені сливи, посипаємо спеціями, загортаємо в рулетики і викладаємо у форму для запікання.

Для приготування заливки з'єднуємо в мисці воду, сметану та майонез, додаємо сіль та перець та перемішуємо.

Заливаємо крученики і ставимо у попередньо розігріту до 200 градусів на 30 хвилин.

Деруни з грибами та сиром у горщиках

Деруни – одна з найпопулярніших традиційних страв на Водохреще. Вони можуть бути як пісними, так і скоромними, із сиром. Для приготування такої страви візьміть велику картоплю (4 шт.), цибулю (1 шт.), яйце (1 шт.), печериці (250 г), борошно (1 ст.л.), сметану (2 ст.л.), вершкове масло, сіль та перець, базилік, орегано.

Фото: pinterest.com

Приготування:

Картоплю з цибулею очищаємо та натираємо на дрібній тертці. Перемішуємо, додаємо яйце, солимо і перчимо за смаком. Деруни смажимо на розігрітій сковороді з обох боків, до золотистої скоринки.

Борошно змішуємо зі сметаною так, щоб не було грудочок. Гриби нарізаємо і обсмажуємо до готовності на олії. Сметанний соус додаємо в сковороду та обсмажуємо ще 2 хвилини. Приправте гриби сіллю, перцем, базиліком, орегано чи іншими улюбленими травами.

У горщики для запікання кладемо по 1 чайній ложці вершкового масла, зверху кладемо деруни, заливаємо їх грибною підливою. Поверх підливи викладаємо ще один шар дерунів і затираємо їх твердим сиром.

У розігрітій до 150 градусів духовці випікаємо деруни 15 хвилин. Перед подачею на стіл страву можна прикрасити свіжою петрушкою.

Налисники з сиром

Традиційна страва української кухні буде доречною на свято Водохреща 19 січня. Приготуйте тісто для налисників (млинців) із борошна (170 г), цукру (20 г), яєць (2 шт.), молока (500 мл), солі та олії без запаху. Для начинки вам знадобиться сир (350 г), яйця (2 шт.), цукор (30 г), ванільний цукор (5 г), розтоплене вершкове масло (30 г), 1 стиглий банан (за бажанням).

Фото: pxhere.com

Приготування тіста та налисників:

У миску розбиваємо два яйця, додаємо щіпку солі, цукор, все добре перемішуємо. Просіяне борошно додаємо по 2 столові ложки за раз, перемішуючи, щоб не було грудочок. Коли маса стане однорідною, вливаємо трохи молока, перемішуємо, після чого знову повертаємось до борошна. Чергуємо інгредієнти, поки тісто не буде готове. В кінці додаємо олію.

На розігріту сковороду виливаємо трохи соняшникової олії без запаху (лише перед першим млинцем), змащуємо поверхню, вливаємо тісто черпаком і смажимо налисники на вогні трохи меншим від середнього. Перед кожним млинцем тісто збовтуємо черпаком. Готові млинці викладаємо один на одного на тарілку.

Приготування начинки:

Яєчні жовтки відокремлюємо від білків. Жовтки кладемо в миску з сиром, додаємо цукор та ванільний цукор. За бажання можна додати до начинки також банан, родзинки, курагу або інші сухофрукти. Все розминаємо вилкою.

Білки збиваємо міксером до піни, додаємо до сиру та перемішуємо начинку.

Форму для запікання змащуємо розтопленою олією. Начинку викладаємо на налистники з одного краю, повертаємо інші краї і згортаємо рулетиком. Викладаємо готові млинці шарами, змащуючи кожен розтопленим маслом.

Накриваємо налистники фольгою і ставимо у розігріту до 200 градусів духовку випікатися на 35 хвилин.

Кутя на Водохреще

Пісну кутю готують на Різдво та хрещенський Святвечір, але і на саме свято Водохреща 19 січня вона має бути на столі. Для приготування страви візьміть склянку очищеної шліфованої пшениці, 100 г маку, склянку волоських горіхів, 100 г родзинок, воду та мед.

Фото: pinterest.com

Приготування:

Очищену пшеницю не потрібно заливати водою на цілу ніч. Достатньо промити її у проточній воді, після чого варити в окропі на слабкому вогні протягом 35-45 хвилин.

Мак запарте окропом протягом 30 хвилин і розітріть у ступці до появи молочка. Родзинки також залийте окропом на 10 хвилин, після чого злийте зайву воду. Волоські горіхи підсушіть на сковороді, подрібніть, після чого з'єднайте всі інгредієнти і заправте їх медом. У голодну кутю можна додавати узвар, рецептом приготування якого ми поділимося нижче.

Узвар на Водохреща 2022

Під час зимових обрядових свят усі страви прийнято запивати узваром – компотом із сухофруктів. Для приготування смачного солодкого напою без додавання цукру вам знадобляться сушені яблука (200 г), сушені груші (200 г), родзинки (50 г), чорнослив (100 г).

Фото: Wikimedia.com

Приготування: промийте сухофрукти, залийте водою на півгодини. Після цього поміняйте воду, доведіть до кипіння і зменште вогонь до мінімуму. Заварюйте узвар протягом 30-40 хвилин, після чого приберіть з вогню, накрийте кришкою та рушником. Настоюйте напій протягом 5-6 годин, щоб він став ароматним та насиченим.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай

Смачний салат нашвидкуруч із доступних інгредієнтів: як його приготувати

Як у домашніх умовах приготувати на Великдень салат з картоплею, оселедцем та консервованим горошком за рецептом Ектора Хіменес-Браво