На календарі – початок серпня, і в самому розпалі сезон баклажанів, коли потрібно встигнути не лише насолодитися цими овочами, а й подумати про заготовки на зиму. Якщо ви вже встигли побалувати близьких закускою з баклажану з цибулею та сметаною, яка на смак нагадує гриби, цього разу приготуйте баклажанну ікру за класичним рецептом. theLime ділиться покроковою інструкцією, як її зробити.
Читайте також: Класичний рецепт консервації: як закрити гострі баклажани "Вогник" в аджиці.
Інгредієнти на 8 банок по 0,5 л: баклажани (2 кг), помідори (1,5 кг), морква (0,5 кг), болгарський перець (300 г), цибуля (0,5 кг), часник (50 г), паприка (1 ч. л.), червоний гострий перець (0,3 шт.), рослинна олія (200 мл), сіль (1,5 ст. л.), цукор (2 ст. л.), оцет (1 ст. л.).
Приготування:
Баклажани промиваємо в проточній воді, очищаємо від плодоніжок, нарізаємо акуратним кубиком.
У глибоку миску наливаємо холодну воду і розчиняємо у ній 1 ст. л. солі. Відправляємо в неї нарізані баклажани.
Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо дрібним кубиком. Розігріваємо сковороду з рослинною олією і обсмажуємо на ній цибулю до напівпрозорості.
Моркву очищаємо та пропускаємо через м'ясорубку. Додаємо до обсмаженої цибулі та готуємо приблизно 5-7 хвилин.
Читайте також: Як закрити на зиму смачний салат із баклажанів та помідорів: простий рецепт.
Болгарський перець споліскуємо у воді, очищаємо від насіннєвої коробки. Нарізаємо та подрібнюємо за допомогою м'ясорубки.
Помідори та червоний гострий перець також промиваємо, розрізаємо та пропускаємо через м'ясорубку.
Баклажани перемішуємо та віджимаємо всю зайву воду. Також подрібнюємо за допомогою м'ясорубки.
У сковороду, де тушкували цибулю з морквою, висипаємо подрібнені баклажани, додаємо олію. Тушкуємо на слабкому вогні приблизно 15 хвилин.
Через зазначений проміжок часу додаємо подрібнені томати, а також болгарський та гострий перці. Все ретельно перемішуємо до однорідності. Проварюємо ще приблизно 40 хвилин, щоб випарувалася вся зайва волога.
Потім додаємо паприку, сіль, цукор і все ретельно перемішуємо, тушкуємо ще 15 хвилин. Слідом висипаємо пропущений через прес часник та оцет, перемішуємо. Варимо 2-3 хвилини та знімаємо з вогню.
Гарячу ікру розкладаємо в сухі, чисті, стерильні банки. Стерилізуємо заготовку: ставимо на плиту велику каструлю, на дно якої кладемо рушник. Викладаємо в неї банки з салатом, заливаємо їх водою по плічка. Стерилізуємо приблизно 10 хвилин після закипання води, потім дістаємо та закочуємо кришками.
Перевертаємо банку догори дном до повного остигання. Потім можна прибрати консервацію за бабусиним рецептом у темне прохолодне місце до зими.
- Раніше ми розповіли, як приготувати смачну ікру з баклажанів у мікрохвильовій печі.
- Читайте також на theLime, як закрити на зиму баклажани з квасолею та перцем.
Цікаві новини для вас:
- Тільки помідори, сіль та цукор: рецепт найпростішого томатного соку на зиму.
- Огірки, як у McDonald's, можна приготувати вдома: простий рецепт на зиму.
- Новий цікавий рецепт: як приготувати на зиму пікантну кабачкову ікру з карі.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.