Лайм

Як приготувати аджику: рецепти консервації на зиму, які обожнюють за смак і простоту

Зробіть кілька різних варіацій

Аджика – абхазька та грузинська гостра приправа у вигляді пастоподібної маси, до складу якої входять перетерті овочі та пряні трави. І якщо ви вже робили аджику з кабачків, поекспериментуйте і з іншими варіантами цієї закуски. theLime ділиться простими рецептами.

Читайте також: Вийдуть м'якими та соковитими. Рецепт баклажанів в аджиці на зиму.

Сира аджика з хроном

Інгредієнти: томати (2 кг), болгарський перець (1 кг), хрін (400 г), гострий перець (1 шт.), цукор (1,5 склянки), оцет (1 склянка), часник (200 г), сіль (1 ст. л.), рослинна олія (0,5 склянки).

Приготування:

Помідори миємо, очищаємо від плодоніжки та ріжемо на половинки. Болгарський перець очищаємо від насіння та ріжемо на 4 частини. Хрін чистимо і заливаємо холодною водою, щоб він не потемнів.

Усі овочі перекручуємо на м'ясорубці або подрібнюємо у блендері. Додаємо цукор, сіль, оцет та рослинну олію. Ретельно перемішуємо та пробуємо на гостроту. Якщо вам подобається гостріша аджика, можна додати оцет і гострий перець. Якщо ви хочете прибрати гостроту, збільшіть кількість помідорів та болгарського перцю.

Залишаємо аджику на 20 хвилин, щоб цукор та сіль розчинилися.

У стерилізовані сухі банки заливаємо аджику. Скляні банки накриваємо капроновими кришками та ставимо в холодильник – така аджика вже готова до вживання.

Фото: Wikipedia

Читайте також: Як зробити густий домашній кетчуп, що нічим не поступається магазинному: рецепт на зиму.

Аджика з морквою та яблуками

Інгредієнти: морква (1 кг), цибуля (1 кг), солодкий перець (1 кг), яблука (1 кг), помідори (5 кг), перець чилі (5-7 шт.), часник (300 г), сіль (2 ст. л.), оцет (200 г), цукор (200 г), олія (300 г).

Приготування:

Моркву миємо у проточній воді, очищаємо і тремо на дрібній тертці. Цибулю очищаємо від лушпиння і ріжемо довільними шматочками - її потім пропускатимемо через м'ясорубку.

Промиваємо яблука, солодкий перець, помідори і ріжемо середніми шматочками. Пропускаємо їх через м'ясорубку.

Всі овочі змішуємо у великій каструлі, додаємо сіль і варимо на середньому вогні близько 1 години, іноді перемішуючи.

Часник очищаємо від лушпиння, тремо на тертці або пропускаємо через прес. Гострий перець ріжемо на невеликі шматочки. Додаємо до гострого перцю трохи подрібнених овочів та перебиваємо блендером.

У зварені овочі додаємо натертий часник, оцет, олію, гострий перець, цукор і сіль за смаком. Проварюємо аджику ще 15 хвилин.

Розливаємо гарячу аджику в стерилізовані банки, закручуємо кришками і перевертаємо догори дном до повного остигання.

Читайте також: Ідеальна до червоного борщу. Рецепт борщової заправки на зиму із квасолею.

Варена аджика по-вірменськи

Інгредієнти: помідори (3 кг), болгарський перець (2 кг), перець чилі (300 г), часник (200 г), зелень (200 г, обов'язково - кінза), хмелі-сунелі (30 г), олія рослинна (1 склянку), цукор (0,5 склянки), сіль морська (0,3 склянки), оцет 9% (100 мл).

Приготування:

Помідори промиваємо під водою, очищаємо від хвостиків та робимо на них невеликі надрізи. Обдаємо окропом і знімаємо шкірку.

Болгарський перець миємо, чистимо від насіння і прожилок. Перець чилі також обдаємо водою, вичищаємо.

Зелень промиваємо і викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога. Часник очищаємо від лушпиння.

Помідори перебиваємо у блендері або за допомогою м'ясорубки. Виливаємо томатне пюре в каструлю і чекаємо, поки воно закипить. Потім додаємо нарізані болгарський перець та чилі, перемішуємо все разом і варимо приблизно 10 хвилин. Вливаємо олію і тушкуємо на слабкому вогні близько 1 години.

У блендер викладаємо зелень, зубчики часнику, сіль, цукор та хмелі-сунелі. Подрібнюємо до однорідного стану.

Після того, як овочі варилися на плиті годину, додаємо суміш із спецій, зелені та часнику, перемішуємо. Вливаємо оцет. Знімаємо з плити і чекаємо, поки аджика повністю охолоне.

Підготуємо банки та кришки. Банки промиваємо із содою або миючим засобом, якщо вони невеликі – до 0,5 л – найкраще стерилізувати їх у мікрохвильовій печі. Наливаємо у кожну близько 100 мл холодної води і ставимо їх на найбільшу потужність на 5-10 хвилин. Кришки кидаємо у киплячу воду на 5-10 хвилин.

Потім розкладаємо охолоджену аджику у стерильні банки, закриваємо і прибираємо в прохолодне місце.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Якщо вдома є груші, варто приготувати з них смачний варіант шарлотки: рецепт пирога.
  2. Найпростіший рецепт консервації баклажанів: як закрити смачну овочеву ікру.
  3. Популярний салат на зиму: як приготувати овочеве асорті з цвітною капустою, грибами та перцем.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Тягнуться до мистецтва: астрологи назвали найбільш артистичні знаки Зодіаку

Представники яких знаків Зодіаку можуть надихати інших за допомогою музики, живопису, малювання, пісень, танців або фотографії 

Як довго можна зберігати варені яйця і що з них приготувати

Який термін зберігання варених яєць за кімнатної температури і в холодильнику, а також як приготувати яйця по-шотландськи в домашніх умовах

Помідори висаджують у травні: сприятливі дати за місячним календарем

Які дні за місячним календарем найбільш сприятливі для висадки розсади помідорів у відкритий ґрунт, а також як потрібно підготувати рослини