Кого Порошенко включить до складу ЦВК: у Раді назвали варіанти

У новому складі Центрвиборчкому можуть залишитися Михайло Охендовський, Андрій Магера і Жанна Усенко-Чорна

Процесс переформатирования ЦИК находится на завершающей стадии Фото:

У вівторок, 10 травня, стало відомо, що питання переформатування Центральної комісії вийшло, нарешті, на завершальну стадію. Заступник голови фракції "Блок Петра Порошенко" Ігор Гринів заявив, що президент завершив відповідні консультації з парламентськими фракціями і групами і внесе нові кандидатури членів ЦВК на розгляд парламенту вже цього тижня. "Апостроф" з'ясовував, за яким принципом може бути сформований новий склад Центрвиборчкому і хто його може очолити.

Рішення змінити склад Центральної виборчої комісії — більш ніж запізніле. У червні закінчуються два роки відтоді, як закінчився термін повноважень 12 із 15 її членів. І громадськість, і низка фракцій у парламенті давно вимагали звільнити членів Центрвиборчкому, які вже засиділися, але це рішення постійно відкладали. Однією з відмовок з боку президента впродовж тривалого часу було те, що парламентські фракції не надали йому відповідних пропозицій щодо кандидатів. У свою чергу фракції заявляли протилежне. Зокрема, "Самопоміч" і "Батьківщина" запевняли, що внесли кандидатури на розгляд президента вже давно, а "штрафником" є саме президентська фракція — БПП. Зрештою в грудні 2015 року заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко заявив журналістам, що БПП подала на розгляд президента 9 кандидатур.

Сам президент також неодноразово обіцяв змінити склад ЦВК. В останній раз це було після проведення місцевих виборів в Україні. Тим не менше, як зазначив народний депутат від БПП Ігор Гринів, завершив консультації з парламентськими фракціями президент тільки зараз.

Згідно із законом про ЦВК, президент вносить до парламенту кандидатури членів Центрвиборчкому після консультацій з парламентськими фракціями та депутатськими групами. Втім, як зазначив "Апострофу" заступник голови ЦВК Андрій Магера, в законі чітко не вказані ані формат, ані процедура таких консультацій, ані кількість кандидатур, яку президенту повинні подати фракції. У законі також не прописано, що президент зобов'язаний внести до парламенту кандидатури, запропоновані саме фракціями. Як зазначив "Апострофу" народний депутат від "Самопомочі" Єгор Соболєв, в результаті виявляється, що внесення на розгляд парламенту членів ЦВК фактично не залежить від фракцій і є "виключною прерогативою президента". "Тут жодних квот не може бути. Кого президент захоче внести, того і внесе", — сказав Соболєв.

Крім того, президент може внести як рівно 12 кандидатур (за кількістю членів Центрвиборчкому, термін повноважень яких минув), так і більше кандидатів, і тоді в парламенті депутати будуть обирати їх рейтинговим голосуванням. Перший заступник голови ЦВК Андрій Магера, якого призначали до складу комісії вже тричі, згадує, що в 2014 році президент вніс до парламенту 18 кандидатур, з яких до складу Центрвиборчкому вибрали 15 за допомогою рейтингового голосування. Натомість у 2007 році президентом вносилося рівно 15 кандидатур — 8 були внесені від тодішньої коаліції (ПР, СПУ і КПУ) і сім — від опозиції.

На сьогодні в чинному складі ЦВК не мають свого представництва більшість парламентських фракцій і депутатських груп — БПП, НФ, "Самопоміч", "Воля народу", "Відродження" і РПЛ. Представлені в Центрвиборчкомі лише "Батьківщина" та "Опозиційний блок" (і те, якщо вважати його спадкоємцем "Партії регіонів"). Однак є, наприклад, представник від "Свободи" — Катерина Махницька, хоча ця політсила не має своєї фракції в парламенті.

Незважаючи на те, що згідно із законом президент може внести в парламент будь-якого кандидата в члени ЦВК, якого вважатиме за потрібне, опитані "Апострофом" депутати все-таки вважають, що йому доведеться враховувати думку парламентських фракцій. Як уже писав "Апостроф", коаліція, до якої входять БПП і "Народний фронт", самостійно не здатна ухвалювати законопроекти або проводити кадрові призначення. Тому Петру Порошенко в будь-якому випадку доведеться зважати на позиції інших депутатських фракцій і груп, якщо він хоче, щоб рішення пройшло через парламент.

Як з'ясував "Апостроф", поспілкувавшись із депутатами від різних політичних сил, швидше за все, від кожної з 6 позакоаліційних фракцій і груп буде призначено по одному представнику до складу ЦВК. Решта 6 з 12 необхідних будуть призначені від коаліції. Враховуючи те, що БПП — вдвічі більше НФ, співвідношення членів ЦВК від цих фракцій буде чотири до двох.

Прізвища тих кандидатів у члени Центрвиборчкому, на яких президент зупинив свій вибір, поки не відомі. Як з'ясував "Апостроф", з чинного складу комісії можуть залишитися Андрій Магера, Михайло Охендовський і Жанна Усенко-Чорна.

Охендовського президенту до нового складу Центрвиборчкому запропонувала фракція "Опозиційного блоку", Усенко-Чорну — "Батьківщина", а з Андрієм Магерою переговори проводить "Народний фронт". Магера підтвердив "Апострофу", що мав розмову на цю тему із "фронтовиками" і дав згоду на призначення до нового складу ЦВК.

Утім, депутат від БПП Мустафа Найєм розповів сьогодні на брифінгу, що в "Народному фронті" вагаються щодо кандидатури Магери. "Зараз є спроби збити зі свого посту пана Магеру, це роблять окремі члени "Народного фронту". Ми сподіваємося, що у них вистачить совісті розповісти, чому вони це роблять", — сказав Найєм.

Деякі депутати, опитані "Апострофом", вважають, що саме Андрій Магера є одним з головних можливих кандидатів на посаду голови Центрвиборчкому. У нього бездоганна репутація, він має великий досвід роботи в комісії та відповідні моральні якості. Однак саме це і може зіграти з ним злий жарт. "Андрій Магера хоч і має бездоганну репутацію, але він занадто незалежний", — пояснив "Апострофу" Єгор Соболєв.

Сам Магера вважає, що говорити про його призначення головою Центрвиборчкому занадто рано. Це буде залежати не тільки від того, чи надійде йому така пропозиція, а й від того, чи погодиться він сам, коли ознайомиться з новим складом ЦВК.

Якщо президент планує внести подання щодо зміни членів ЦВК на цьому тижні, то зробить це, швидше за все, у четвер, 12 травня, у так званий "кадровий день". Також цього дня депутати можуть спробувати проголосувати за нового генерального прокурора. Не виключено, що в переговорах з депутатськими фракціями і групами ці питання йдуть в одному пакеті. Це означає, що призначення представників позакоаліційних фракцій і груп до складу ЦВК може бути частиною ширших домовленостей, куди входить і голосування за нового голову Генпрокуратури.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов