Погляд

Війна з Україною призведе до ізоляції Росії та доб'є російську економіку

Російський журналіст вважає, що Порошенко не міг наказати організувати "диверсію" в Криму

Незважаючи на однозначно негативне ставлення Заходу до терактів, без доказів звинувачення Путіна щодо нібито "української диверсії" не матимуть ваги Фото: УНІАН

У неділю 7 серпня російські прикордонники припинили доступ на пропускних пунктах на адмінкордоні України з Кримом. 10 серпня Москва офіційно пояснила це тим, що Україна нібито двічі намагалася закинути в Крим диверсійно-розвідувальні групи. ФСБ також відзвітувала про затримання "агентів української розвідки" з українськими і російськими паспортами. В Україні такі звинувачення називають провокацією і приводом для чергових погроз на адресу держави. 11 серпня Петро Порошенко доручив привести до підвищеної бойової готовності всі підрозділи в районах адмінкордону з Кримом і на Донбасі. Втім, російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський вважає, що до великої війни справа не дійде, тому що вона не буде популярною серед громадян РФ, остаточно доб'є російську економіку і швидко призведе до ізоляції країни.

Україна — поняття широке. Як мені здається, ймовірність того, що Порошенко віддав наказ здійснити теракт у Криму, дорівнює нулю: йому це абсолютно не треба. Якщо з'ясується і буде доведено, що це дійсно зробила Україна, Порошенко може піти і застрелитися. Оскільки цим самим він абсолютно знищує моральний капітал України в очах Заходу. Західні партнери України скажуть: "ну, знаєте, хлопці, що ви крадете кредити, ми вже звикли, але якщо ви ще й терактами займаєтеся на наші гроші — це вже, вибачте!" Розбирайтеся, мовляв, з Росією самі. Порошенко — нормальна людина, і він чудово розуміє, що було б саме так. Тому абсолютно божевільний наказ влаштувати теракт він віддати не міг.

Могли це робити якісь чудики з української сторони? Напевно, могли — в Україні багато самостійних військових утворень, які не зрозумій чим займаються.

А можливо, як багато пишуть, це якісь місцеві ініціативники. Адже кажуть, що це була бійка або стрільба з якимись дезертирами. Або ж це були якісь відморожені українські патріоти в Криму, які незрозуміло навіщо це робили. Тепер з'явилася версія, що це відбувалося для того, щоб розполохати туристів. Адже це марення божевільного!

Росія, звалюючи все на Україну, піднімає ставки, як у будь картковій грі. "Мінськ" стоїть, санкції за Путіна не знімають, виконувати Мінські домовленості — тобто закривати кордон — президент не хоче. Чому не хоче, зрозуміти неможливо, але не хоче — хоч трісни. Отже, у нього є такий хід: роздути цю історію, сказати, що Мінськ не поїде, якщо "Україна себе так поводить". Але зрозуміло, що Меркель і компанія вкрай зацікавлені в тому, щоб "Мінськ" тривав: вони на це поставили свою репутацію і мають з цього дивіденди.

Якщо Путін упреться, так би мовити, з основою, досить імовірно, що Меркель і компанія почнуть у цій ситуації його умовляти: "ну ні, ну як же, приїжджайте!" Він скаже: "добре, приїду, але я з цього повинен щось мати — тисніть на Україну сильніше. Або зніміть санкції, дорогі друзі". Немає жодного значення, що "Мінськ" юридично ніяк з Кримом не пов'язаний. Логіка зовсім проста: "я, Володимир Путін, з терористами і бандитами за один стіл не сяду".

Шанси, що Захід у зв'язку з відмовою вступати в переговори посилить санкції проти Росії, дорівнюють нулю. Втім, як і на те, що зніме санкції. Звичайно, це може відбутися в тому випадку, якщо Росія надасть справжні докази того, що це була терористична диверсійна група, закинута з України. І вже нікого не буде цікавити, чи діяла група особисто за наказом Порошенка, або його обдурили божевільні з Генштабу і працювали за його спиною. Скільки не повторюй, що Крим належить Україні, — це знову-таки не буде нікого хвилювати, оскільки де-факто це вже давно територія іншої держави. В Європі зараз ставлення до терактів зовсім однозначне. Але якщо доказів, що диверсії влаштувала Україна, Росія не надасть, жодного ефекту вся ця балаканина мати не буде.

З тим, що було в Польщі — в Гляйвіце — перед початком Другої світової, нічого спільного я не бачу. Тоді була інсценізація, через кілька годин після якої "Вермахт, що абсолютно випадково опинився поруч", всіма силами накинувся на Польщу і знищив її. З моменту подій у Криму пройшло три чи чотири дні, а ніхто ні на кого не нападав, ніхто нікуди не стріляв. З точки зору здорового глузду, Росії зараз взагалі нема чого нападати на Україну. Ця війна призведе до ізоляції РФ, доб'є російську економіку, буде дико непопулярною в Росії, тому що ніхто не розуміє, навіщо воювати з Україною — час військового психозу давно минув. А найголовніше: у такої війни немає жодної мети. Припустимо, розчленують Україну, приєднають якісь шматки. А що з ними робити?!

У 2013 році була абсолютно інша ситуація. По-перше, Крим — не Україна. Це важкий психоз російського та українського суспільства. Нікому не потрібний нещасний Крим був елементом національного божевілля в Росії. Всі трусилися, що "Крим у росіян забрали" — найдурніша фраза, яка насправді нічого не означає. Тим не менше вона була дуже популярною. Але і в Україні трясуться. Ніякі інші її шматки ніхто в Росії не вважає своїми. По-друге, в 2013-2014 роках Путін вважав, що його кинули. Тоді домовлялися про ЕврАзЕС (Євразійське економічне співтовариство, — "Апостроф"), а його буцімто розвели та обдурили. І тому подумав: "ну, отримаєте!" По-третє, коли він у 2013-2014 роках все це починав, він не знав, якою буде міжнародна реакція. Тепер він це знає. І така реакція йому безумовно неприємна. Ось за цих причин він і не збирається нападати на Україну.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов