Крим і Донбас - трагедія, але вона дає Україні шанс - відомий історик

Про реформи і те, що зрозумів Путін про свої дії щодо України

Фото: EPA/UPG

Україна має боротися за повернення анексованого Криму та окупованого Донбасу, але вона може скористатися їх тимчасовою відсутністю для того, щоб провести реформи. Таку думку висловив в інтерв'ю "Апострофу" відомий український історик ЯРОСЛАВ ГРИЦАК.

Про необхідність повернути Крим і Донбас

Завжди варто (боротися за повернення окупованих територій, - "Апостроф"), бо це справа міжнародного права. Ніхто держави не віддає. Чого ми маємо віддавати ці території? Це не якісь абстрактні поняття, а виписані роками принципи. Вся історія Європи чи світу – це боротьба за постійні території, за кордони і таке інше. І це виникло не де-небудь, а в Європі. Тому що Європа була завжди територією, на якій була боротьба. Але після війн з’явилась нова політична система, за якою не може більше так статися, щоб одна європейська державність воювала з іншою європейською державністю. Це означає, в першу чергу, принцип недоторканності кордонів, їх ніхто не рухає. Всі несуть відповідальність.

А Путін прийшов і цю систему поламав. Причому поламав цинічно. Це як, знаєте, хтось будує скляний будинок, а хтось приходить із залізним ломом і ламає цей будинок. Ось це наочний приклад того, що робить Путін. Путін поламав систему, і зробив це саме через Україну, в Україні. І це не було би злочином, якби Україна не вимагала по відношенню до себе, до геополітики, до світу та Європи поваги й повернення цих територій. Тому що інакше це поверне нас усіх до старих принципів.

Про шанси України на зміни

Відсутність Донбасу і Криму - це трагедія, але в той же час це дає шанс Україні, шанс і можливість стати однорідною і краще пройти процес реформ. Менше буде різних суперечок щодо мови, щодо Януковича й іншого. Треба скористатися відсутністю Криму і Донбасу зараз для того, щоб робити швидкі реформи... А друга річ - робити консолідацію, коли країна звертається у Євросоюз. І тут я кажу, що це не є унікальність країни, такі ситуації дуже часто траплялись. Треба подивитися, які системи можна розглядати. Мені здається, що це система примирення...

...Я думаю, що, на жаль чи на щастя, це повернення (Криму і Донбасу, - "Апостроф") не є предметом найближчих років... Ми мусимо змиритися з тим, що це надовго. Але це питання не вічне. І Путін, думаю, це також відчув. Тоталітарна система міцна на коротку мету, але вона програє на довшу. Нам треба думати, як далі примирятися, і думати про це зараз. Але головне для мене в цій ситуації, окрім того, що війна, що стріляють, - те, що треба тримати двері відкритими, тримати контакти, не закривати двері до цих (окупованих, - "Апостроф") територій, до тих людей, які там. Треба готуватися до цього сьогодні. Я не кажу, що це досконалий процес, але ми маємо його пройти.

Повний текст інтерв'ю Ярослава Грицака читайте на "Апострофі" найближчим часом

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов