Погляд

Виведення російських військ з Донбасу: місяць, коли багато що стане зрозуміло

Україні варто вірити в краще, але готуватися до гіршого

Фото: politeka.net

Заступник міністра з питань окупованих територій Юрій Гримчак прогнозує, що вже в 2018 році Україна поверне контроль над окупованими районами Донецької та Луганської областей. На його думку, обставини змушують Росію прибрати з Донбасу свої війська. Координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук розповів "Апострофу", чому такий сценарій занадто оптимістичний, попередив про небезпеку "місцевих виборів" в ОРДЛО та пояснив, чому треба уважно слідкувати за тим, що буде відбуватися у вересні.

Сценарій швидкого виведення російських військ з Донбасу занадто оптимістичний. Безумовно, ми можемо сподіватися на нього, і він більш ніж прийнятний для України. Але виникає кілька питань. По-перше, якщо прийняте рішення про виведення військ з Донбасу, то в будь-якому випадку Москва залишає за собою, я впевнений на триста відсотків, якийсь сценарій, щоб далі все одно якось впливати на ці території.

Тобто можна розглядати проблему комплексно: питання виведення російських військ і те, що буде після цього - який сценарій реінтеграції Донбасу в Україну бачать в Москві. А це принципово, ми знаємо. Це включає послідовність проведення місцевих виборів, взяття кордону під контроль тощо. У питанні контролю над кордоном, насправді, якраз камінь спотикання: від цього залежить, чи зможе Україна повноцінно взяти під контроль цю територію, або ж Росія все одно буде якимось чином проштовхувати особливий статус тощо.

З іншого боку, якщо говорити про те, як ми повинні реагувати на таку інформацію, я думаю, що ми повинні готуватися до найгіршого. Вір в краще, готуйся до гіршого — це абсолютно правильно. Безумовно, питання політичного рішення для Донбасу Київ ставив на чільне місце і бачив такий варіант єдиним практично з 2014 року, після підписання "Мінська-1". Але поки ми не бачимо особливих передумов і особливого бажання Москви якось врегулювати це питання, щоб регіон дійсно повернувся до складу України.

Я думаю, що буде показовим період приблизно з початку до середини вересня. Річ у тім, що ще взимку-на початку весни ми отримували інформацію, що Москва орієнтувала ватажків ЛНР-ДНР щодо готовності до проведення на окупованих територіях так званих місцевих виборів. Причому ми знаємо, що спочатку розглядалися два варіанти. Перший - за законодавством України, тобто під контролем міжнародних організацій. І другий варіант - проведення "самостійних" виборів під контролем Москви. Ми знаємо, що були підготовлені два списки кандидатів до органів місцевої влади. У першому випадку кандидатами визначалися товариші без якогось яскравого шлейфу за собою, тобто не військові злочинці. А в другому були зібрані люди з "Новоросії".

Остання наша інформація датується, якщо я не помиляюся, квітнем поточного року, і орієнтування було якраз на осінь. Я думаю, що якщо на початку вересня ми будемо отримувати інформацію, що все-таки є команда з Москви готуватися до місцевих виборів, то та інформація про виведення російських військ з Донбасу буде лише прикриттям. Потрібно вірити в краще, але моніторити те, що відбувається в цих районах. Тільки завдяки цьому ми зрозуміємо, налаштована Москва на якийсь такий варіант, або ж це лише прикриття і вішання локшини на вуха нам і нашим американським партнерам.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов