"Беркутівець", чиновник часів Януковича і люди Авакова: кого поставлять керувати в українське ФБР

Скандали супроводжували ДБР з моменту створення органу

Фото: dbr.gov.ua

Зовнішня конкурсна комісія в середу, 18 липня, представила відібраних кандидатів на 27 посад у Державному бюро розслідувань. Серед них – директори територіальних і внутрішніх управлінь. У цьому списку виявилося багато одіозних особистостей, яких пов'язують як з нинішньою владою, так і з кримінальними авторитетами. Хто ці люди і чи зможуть вони приступити до виконання своїх обов'язків, розбирався "Апостроф".

Скандали навколо конкурсів на посади в ДБР переслідували орган з перших днів. Спочатку – через боротьбу за крісло директора. На цю посаду активно просували керівника Головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення Адміністрації президента Олексія Горащенкова. І вже тоді з'явилися перші ознаки того, що влада має намір зробити ручним новостворений орган. Підстави для таких розмов заклала екс-співробітниця Національного агентства з питань запобігання корупції Ганна Соломатіна, яка публічно назвала Горащенкова куратором Банкової за НАЗК: нібито саме з ним співробітники агентства мали погоджувати результати перевірки е-декларацій українських чиновників. Після скандалу буквально протягом доби концепція змінилася: на посаду голови ДБР був призначений Роман Труба – глава департаменту ТОВ "Юридична компанія "Сектор права". Зазначимо, що за результатами тестів в ході конкурсу Труба значився в документах комісії як "ненадійна особа (супервисокий ризик)".

Втім, Трубу багато експертів також підозрюють у несамостійності в ухваленні рішень. У цьому немає нічого дивного: ДБР – відтепер ласий шматок для будь-якої влади. Справа в тому, що бюро Труби відбирає повноваження досудового розслідування справ у Генеральної прокуратури. У список посадових осіб, чиї злочини має розслідувати ДБР, включає в себе президента, прем'єр-міністра, нардепів і навіть співробітників САП і НАБУ.

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба Фото: УНІАН

Незважаючи на обґрунтовану критику, ДБР готується до свого повноцінного запуску і займається відбором людей в штат. Так, цієї середи були представлені перші 27 переможців у відборі на керівні посади в бюро. Втім, за день до офіційного проведення конкурсу в ЗМІ встигли злити список, який свідчить про те, що конкурсна комісія вже визначилася з прізвищами переможців. Журналістка Севгіль Мусаєва стверджує, що в ході конкурсу були враховані політичні інтереси низки груп. "Публічний та відкритий конкурс на посади голів територіальних управлінь ДБР, як стверджують мої співрозмовники, виявився повністю фіктивним. Регіональні управління між собою поділили БПП і НФ з головним спонсором "Свободи" Кривецьким. Від БПП за списки відповідає Грановський, і там є навіть квота Демчини, від "Народного фронту" – заступник голови Нацполіції Ігор Купранець", - сказала вона. У списку, опублікованому ЗМІ, фігурував 21 переможець. На наступний день 17 прізвищ збіглися з рішенням конкурсної комісії.

Серед відібраних керівників територіальних і внутрішніх управлінь виявилися представники Національної поліції, прокуратури, фіскальної служби і СБУ. Після вивчення біографій "Апостроф" виявив серед них чимало одіозних персонажів.

Керівником територіального управління ДБР в Києві конкурсна комісія пропонує призначити Руслана Марчука. Його знають, як екс-співробітника "Беркута", якого звинувачують у побитті людей на Майдані Незалежності 30 листопада 2013 року. Тим не менш суд з цієї справи ще не виніс рішення. Незважаючи на це, президент в 2016 році нагородив його орденом "За бездоганну службу" III ступеня. Зараз Марчук працює в Нацполіції, його пов'язують з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

Територіальне управління у Львові може дістатися Миколі Друзюку. Місцеві активісти звинувачують його в незадекларованих будинках і надмірних доходах. Також його пов'язують зі скандальним бізнесменом, екс-нардепом і спонсором партії "Свобода" Ігорем Кривецьким.

Олег Денега – без п'яти хвилин директор територіального управління в Миколаєві. ЗМІ стверджують, що свого часу він працював помічником заступника генерального прокурора Олега Залезка і може мати зв'язки з депутатом від "Блоку Петра Порошенка" Олександром Грановським.

З Аваковим пов'язують співробітника Нацполіції Євгена Шевцова, який має намір очолити перше управління організації досудових розслідувань. Однак увагу привернула його дружина Олена Шевцова, до недавнього часу Альона Дегрик. Джерела "Апострофа" в Нацполіції стверджують, що вона має тісний контакт з екс-керівником Державної фіскальної служби Романом Насіровим.

У список рекомендованих також потрапив і СБУшник часів утеклого екс-президента Віктора Януковича Богдан Чобіток. Він планує зайняти посаду керівника Управління внутрішнього контролю. З 1999 року він служить в управлінні по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ (управління "К"). У 2011-му Чобіток став заступником начальника управління внутрішньої безпеки цього відомства. Під час Євромайдана він обіймав посаду заступника начальника другого управління "К" СБУ. З жовтня 2015-го Чобіток – офіцер з особливих доручень 3-ї категорії управління. Про його зв'язки з владною системою може свідчити той факт, що його мати – суддя Апеляційного суду Києва Алла Чобіток.

Майбутній керівник Управління забезпечення діяльності Василь Титарчук – людина з цікавим минулим. Він близький до сім'ї найбільших латифундистів Київської області Івана та Євгена Суслових. У 2012 році він балотувався від "Україна – вперед!" Наталії Королевської за округом №92 у Київській області. Син – Віталій Титарчук – був помічником-консультантом нардепа від БЮТ Євгена Суслова. Нагадаємо, восени минулого року Іван Суслов допоміг скандально відомому Владиславу Каськіву, до рішення суду погасивши збитки у розмірі майже 7,5 млн, у нанесенні яких чиновника часів Януковича звинувачувала прокуратура.

Серед переможців є ще один політик – Віталій Француз, що має певні зв'язки з Аваковим. Колишній багаторічний співробітник МВС у 2012 році він балотувався за 65-м округом в Житомирській області (центр – Новоград-Волинський), був головою Житомирської облради (2008-2010 роки), заступником голови Житомирської обласної організації партії "Батьківщина". У 2014 році він балотувався за списком "Батьківщини" під номером 48, проте в Раду потрапити не зміг. З грудня 2015 року Француз – радник голови МВС Авакова на громадських засадах. Він успішно пройшов конкурс на керівника Управління кадрової роботи та державної служби.

Варто відзначити прокурора Артема Бугайця, якого конкурсна комісія пропонує на посаду керівника третього територіального управління. У минулому році він отримав догану від Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів за неналежне виконання обов'язків під час досудового розслідування низки кримінальних проваджень на посаді військового прокурора Харківського гарнізону з 2016-го по лютий 2017 року. Згідно з висновком комісії, це призвело до втрати вилучених речових доказів.

Зазначимо, що переможці відбору конкурсної комісії поки ще не мають права зайняти свої крісла. У ДБР мають намір провести власну спецперевірку, що передбачено законом.

Засідання конкурсної комісії по обрання керівництва ДБР Фото: kmu.gov.ua

"Мова йде про спеціальну перевірку державними органами влади. Також очікуємо інформацію про переможців Ради від громадського контролю та експертів від профільних організацій", - розповів Роман Труба.

У конкурсній комісії спокійно реагують на будь-які звинувачення на їхню адресу в допуску до конкурсу людей з сумнівною біографією. "Я вважаю, що найбільш одіозні кандидати не зайняли посад. Ми аналізували всю інформацію, надану конкурсантами, результати поліграфа і як вони поводяться на співбесіді. Але тільки після спецперевірки буде зрозуміло, чи за всіма критеріями проходять відібрані нами кандидати", - розповідає "Апострофу" член комісії, заступник міністра юстиції Наталія Бернацька.

Вона зізналася, що до оголошення результатів вона разом із колегами неодноразово обговорювали всіх учасників. Тому до моменту голосування судді могли ще раз ознайомитися з інформацією про кожного кандидата та ухвалити рішення, як голосувати. За її словами, це пояснює, чому в опублікованому за день в ЗМІ списку збіглися не всі відібрані переможці.

Будь-який тиск на членів комісії вона заперечує: за її словами, кожен голосував так, як вважав за потрібне.

До кінця серпня комісія при бюро приймає заявки кандидатів на наступні 44 вакансії в ДБР. Результати будуть озвучені приблизно в жовтні-листопаді цього року.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины