Пристрасті за Донбасом: восени в Раді "буде гаряче"

Закон про особливий порядок на Донбасі так і не працює

Фото: УНІАН

Дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі, який з 2014 року викликав палкі суперечки і дискусії в українському політикумі, потрібно продовжити. Саме таку думку висловив спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер. Однак серед депутатського корпусу не всі згодні з такою думкою, апелюючи передусім до того, що немає сенсу продовжувати дію закону, який фактично не функціонує. Чи готові народні обранці знову голосувати пролонгацію "особливого статусу", з'ясовував "Апостроф".

Спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер в інтерв'ю "Голосу Америки" заявив про те, що дію закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", ухваленого ще в 2014 році, слід продовжити ще на рік.

"Не бачу ніякої шкоди в продовженні дії закону. Нічого не зміниться з сьогоднішнього дня і до того дня, коли дію закону вже буде продовжено. Думаю, в цьому немає шкоди. Зате Росія буде використовувати призупинення дії закону в якості причини скаржитися на Україну. Там скажуть, що Україна не хоче виконувати Мінські угоди. Тому просто не давайте Росії цього аргументу. Продовження дії закону нічого насправді не змінить", - повідомив американський політик в інтерв'ю.

Варто нагадати, що цим законом передбачаються особливі преференції для Донбасу: амністія "учасників подій" на території Донецької, Луганської областей", право на мовне самовизначення, транскордонне співробітництво з РФ, створення власних загонів народної міліції, безпосередня участь у створенні органів прокуратури та судової влади. Щоправда, всі ці бонуси можна отримати тільки після проведення місцевих виборів, а також виведення з території України всіх незаконних збройних формувань, бойовиків і військової техніки. Але оскільки вибори так і не провели, а техніку не було виведено, то закон цей час діяв тільки на папері.

Спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер Фото: U.S. Embassy Kyiv Ukraine/Flickr

Власне, це чудово усвідомлює і спецпредставник США щодо України, проте все одно наполягає на голосуванні за цей законопроект. "На сьогодні немає і особливого статусу. Він запрацює тільки в тих умовах, коли буде домовленість, коли Росія виведе війська і будуть проведені місцеві вибори", - додає спецпредставник США.

Незважаючи на думку високого чиновника з США, в українському політикумі різняться позиції щодо пролонгації закону, оскільки з самого свого внесення в парламент він викликав чимало дискусій. Досить згадати, як проходило продовження дії закону в недалекому 2017 році, коли паралельно в залі розглядалися два законопроекти – №7164 "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей" (суть якого зводилася до продовження "особливого статусу" Донбасу) і №7163 "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях" (який охрестили "законом про реінтеграцію"). Тоді в залі і президії парламенту були бійки, під стінами мітингували противники законодавчих ініціатив – "Національний корпус" і представники окремих політичних сил, а народний депутат-"свободівець" Юрій Левченко кинув у сесійній залі шашку, намагаючись зірвати голосування. Однак це не завадило ухвалити обидва законопроекти, перший – за основу та в цілому, а другий – за основу.

05 жовтня 2017 року під час голосування у Верховній Раді за законопроект про реінтеграцію Донбасу позафракційний депутат Юрій Левченко кинув димову шашку Фото: EPA

Зараз же, як прогнозують нардепи, ситуація буде не менш напружена. У жовтні 2017 року за законопроект, зокрема, майже у повному складі проголосувала "ногами" фракція Радикальної партії. Не збираються, за словами нардепа Ігоря Мосійчука, "радикали" підтримувати документ у разі винесення на голосування і на цей раз.

"Нас дивують подвійні стандарти, які демонструють наші американські друзі в цьому питанні. З одного боку, пан Волкер заявляє, що Донбас окупований, що відбувається агресія Росії, з іншого боку, говорить про якийсь особливий статус, який передбачає проведення виборів. Але наша позиція непохитна: окупант повинен знищуватися, окуповані території – звільнятися, а після цього можна говорити про якийсь статус території. Тим більше американці не говорять, чим погіршиться ситуація, якщо цей закон не буде знову проголосований. Мінські угоди російські окупанти як не виконували, так і не виконують. Можливо, вони сподіваються, що коли-небудь вони все-таки будуть виконані, але у мене великі сумніви щодо цього", - прокоментував "Апострофу" парламентарій.

При цьому Мосійчук прогнозує, що голоси у сесійній залі зберуться за рахунок фракцій "Блоку Петра Порошенка" і "Опозиційного блоку". Якщо подивитися на голосування в жовтні 2017 року, то БПП і Опоблок справді майже в повному складі віддали свої голоси за дискусійний документ. Однак зараз представники цих сил у парламенті акуратно роблять прогнози щодо можливого голосування.

Фото: Микола Білокопитов

"Якщо це частина дипломатичного курсу, частина наших домовленостей із західними партнерами і якщо з цим будуть пов'язані санкції проти Росії, то про це варто говорити. Найголовніше – це зберегти санкції проти Росії. І якщо при цьому буде необхідність розглянути цей закон, то на це можна йти", - прокоментував "Апострофу" заступник БПП Олексій Гончаренко, зазначивши, що на фракції це питання не обговорювалося.

За словами представника "Опозиційного блоку" Юрія Мірошниченка, на засіданні їхньої фракції також поки не піднімалося це питання. "Що стосується технічної частини, то на рівні фракції ми обміняємося думками і колегіально вирішимо щодо голосування. Позиція фракції буде сформульована вже тоді, коли ми зберемося на відкриття сесії", - відповів нардеп.

Мірошниченко акцентує, що в Опоблоці незадоволені тим, що закон фактично не функціонує, але при цьому висловлюється на його підтримку.

"Певною мірою ми незадоволені, що закон не функціонує, але з іншого боку, ми б дуже хотіли, щоб той план, який був узгоджений – а він був узгоджений на міжнародному рівні – почав працювати. Проблема цього плану не в тому, що він поганий, а в тому, що його не виконують. Нам необхідно докладати всіх зусиль, щоб повернувся мир. Для того, щоб об'єднати всі зусилля, нам потрібен діалог, а його, на жаль, немає. Треба йти на діалог. Наші європейські й американські партнери дають нам меседжі, що іншого шляху, окрім як через діалог, у нас немає. Навіть найгірший план – це краще, ніж його відсутність і хаотичне з'ясування відносин", - заявив він у коментарі "Апострофу".

І хоча народні обранці поки уникають будь-якої конкретики щодо пролонгації закону про спецстатус Донбасу, з риторики американських політиків вже зараз можна зробити висновок, що восени західні партнери знову будуть наполягати на продовженні дії закону на рік. А на український політикум чекає чергове напружене голосування: можна не сумніватися, що на цій темі основні політичні гравці намагатимуться отримати політичні "вісти".

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины