Погляд

Росія готує підступні плани в Україні на вибори: як нейтралізувати "п'яту колону" Путіна

Дмитро Тимчук про спроби Росії вплинути на вибори в Україні

Фото: EPA

Останнім часом в українському інформпросторі часто з'являється кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук - одіозний політик, відомий своєю відверто проросійською риторикою. Його дружина Оксана Марченко, незважаючи на критику з боку соцмереж і журналістів телеканалу "1+1", має намір взяти участь в новому сезоні проекту "Танці з зірками". Сам Медведчук фігурує в іншому скандалі: з фільму "Стус" хочуть прибрати сцену суду над поетом. Чому в Україні активізувалися проросійські сили, і що може з ними зробити влада. Про це "Апострофу" розповів координатор групи "Інформаційний спротив", нардеп Дмитро Тимчук.

Суть в тому, що Україна є правовою державою. І відсутність воєнного стану плюс європейські демократичні цінності, які ми зараз взяли на озброєння, в стані війни грають погану роль. І тут мова не тільки про Віктора Медведчука, а взагалі про "п'яту колону", яка дуже активно діє в Україні. Більш того, в цьому році вони вже почали виповзати з нір. Якщо в 2014-15 роках вони сиділи тихо як таргани за грубкою, то сьогодні вони вже в повний зріст починають критикувати партію війни, просувати свої тези і так далі. Це дуже небезпечний процес для воюючої країни.

Як їх нейтралізувати в умовах, коли різні правозахисні міжнародні організації розповідають про те, що ми повинні робити, а що ні, при цьому вони це розповідають з позиції країни мирного часу? Для нас ця ситуація має дуже неприємний відтінок і є дуже складною. Адже потрібно балансувати між певними європейськими цінностями мирного часу і при цьому намагатися зберігати захист своїх національних інтересів воюючої країни. Поки ми ніяк не можемо знайти золоту середину, щоб догодити Європі та при цьому захистити себе.

Читайте також: Путін завдасть нового удару по Україні восени: названа головна мета

Що стосується безпосередньо Медведчука, то у нього працює дуже потужний юридичний ресурс. Він сам є великим юристом і розуміє силу юриспруденції в умовах демократичної держави, де право можна використовувати дуже широко для захисту і просування своїх інтересів. І цим він користується. Його "Український вибір" має дуже серйозний юридичний супровід. Якщо згадати ситуацію з фільмом "Стус" і реакцію Медведчука - вони реагують з будь-якого приводу і відразу ж починають розповідати про юридичну складову і так далі. Хоча в повідомленнях "Українського вибору" ми часто-густо бачимо маніпуляції в дусі радянської і російської пропаганди.

Я розумію і повністю поділяю обурення наших проукраїнські налаштованих сил, наших активістів, які заявляють, що від фурункула у вигляді Медведчука і його "Українського вибору" треба позбавлятися. Але як це робити, виходячи з правових позицій - я відповідь не знаю. І скільки ми спілкувалися з юристами, представниками спецслужб, які ведуть цю тему - тут немає однозначного рецепту. І в цьому випадку режим мирного часу і правової держави відіграє погану роль.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины