Гра в незалежність: що зможе собі виторгувати Гройсман

Як відобразиться на Гройсману втеча його соратника Продана

Фото: GettyImages

Минулого тижня прем'єр-міністр Володимир Гройсман втратив одного з членів своєї команди - екс-виконуючого обов'язки Державної фіскальної служби Мирослава Продана. Він виїхав із країни, не потрапивши на допит до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яка звинувачує його в корупційних схемах. Продан обіцяє повернутися і відповісти на всі питання прокурорів. Але коли це станеться і чи станеться це в досяжному майбутньому - не зовсім зрозуміло. Багато в чому це розв'язує руки Гройсману, чиї тили тепер захищені: Продан, якого підозрюють у низці правопорушень, міг наговорити чимало зайвого. Зараз же Гройсман може бути більш рішучим і самостійним. Чи вдасться йому отримати з цього профіт, розбирався "Апостроф".

Без Продана

Днями стало відомо про те, що Мирослав Продан проїздом через Молдову відправився лікуватися до Німеччини. Так він пояснив свій виїзд із країни саме в той момент, коли САП викликала його на допит. Нагадаємо, останнього підозрюють у незаконному збагаченні: за даними антикорупційних прокурорів, за час роботи на посадах в.о. заступника і в.о. голови ДФС у липні 2016 - червні 2018 року він отримав 89 млн грн, за які йому придбали низку об'єктів нерухомості і автомобілів.

"У другій половині вересня запланував поїздку за кордон для медичного обстеження, щоб переконатися в правильності поставленого діагнозу, оскільки, на думку наших лікарів, моя проблема вирішується тільки хірургічним шляхом, - заявив на своїй сторінці в Facebook Продан. - Довгий час відкладав це питання, після звільнення з ДФС нарешті з'явився вільний час. 7 листопада, вже перебуваючи в клініці, несподівано дізнався від адвокатів, що САП прислала повістку з вимогою з'явитися до слідчого. У САП наполягають, що надіслали повістку на 2 листопада, але дата її реєстрації - 6 листопада. Більш того, повістка спрямована за адресою, де ніколи не проживала моя сім'я".

У САП "Апострофу" поскаржилися, що уявлення не мають, де саме перебуває Продан. Відповідну інформацію, за словами співрозмовника, адвокати екс-чиновника відмовляються надавати. Але на своїй сторінці в соцмережах Продан написав, що обов'язково передасть САП "офіційну довідку з медичного закладу в Німеччині".

Екс-виконуючий обов'язки Державної фіскальної служби Мирослав Продан Фото: УНІАН

Тим часом, як вдалося дізнатися ЗМІ, чимало важливої інформації стосовно Продана було отримано з месенджерів: саме там він обговорював делікатні і не зовсім законні фінансові питання.

"У месенджері зафіксовано, хто і скільки хабарів передає Продану. Вражає, коли глава фіскальної служби в ранзі міністра фотографує величезну пачку готівки доларів, і невдоволено пише тому, хто передав, що ця пачка - "мокра", треба замінити!" - розповів в соцмережах журналіст Юрій Бутусов, повідомивши, що доступ до листування отримала СБУ.

Важливим у цій історії є і той факт, що Продан - людина Гройсмана. І сам прем'єр це підтверджував публічно, неодноразово його захищаючи.

"Поки я прем'єр-міністр, Продан керуватиме ДФС", - із такою заявою виступив Гройсман ще в липні цього року.

Але адвокат в особі прем'єра не врятував свого протеже. Деякою мірою саме "з вини" Гройсмана Продан став жертвою правоохоронних органів. Підґрунтям для жорсткої боротьби між силовиками стало рішення Кабміну в червні про допуск в митні зони співробітників Нацполіції. Її підрозділи мали боротися з контрабандою.

"Раніше це була сфера виключних повноважень СБУ. Гройсман втрутився в діяльність главку "К", по суті, зіграв проти президента Порошенка на користь голови МВС Арсена Авакова, і удар у відповідь виявився нищівним", - пише Бутусов. Він вважає, що компромат на Продана давно підготували, і все залежало від дій Гройсмана. У результаті у вересні Продан пішов з посади в.о. ДФС. Але не пішов з порядку денного САП - і був такий...

Знову торги

Делікатну ситуацію з виїздом свого близького соратника за кордон прем'єр-міністр ніяк не прокоментував. Замість цього він пишномовно висловився про боротьбу з корупцією в Україні.

"Ми вбиваємо схеми на митниці, проводимо реформу державної служби. Зараз важливо, щоб запрацював Антикорупційний суд, були реальні вироки. Але я проти вибіркового правосуддя. Я проти того, коли не карають за злочин, а визначають жертву, потім придумують злочин. Ця показуха підриває довіру до всієї системи. Важливо, щоб антикорупційна інфраструктура почала працювати і повертати довіру громадян", - не називаючи імена чи органи, прем'єр дав зрозуміти, що за корупційні схеми повинні відповідати всі, а не тільки його люди.

У команді Гройсмана не всі залишилися задоволені виїздом Продана. "Він показав, що він не лідер", - розповідають джерела "Апострофа" в оточенні прем'єра. З іншого боку, існує думка, що в принципі Гройсману буде тільки краще від виїзду Продана. Так немає побоювань, що він скаже щось зайве про прем'єра на допитах. У прем'єрському оточенні до таких роздумів відносяться по-філософськи.

Екс-виконуючий обов'язки Державної фіскальної служби Мирослав Продан та прем'єр-міністр Володимир Гройсман Фото: УНІАН

"Якщо захочуть, то прийдуть до Гройсмана і без показань Продана", - жартують у коментарі "Апострофу".

Утім, усі розуміють: про відставку не йдеться. Гройсман потрібен для того, щоб у разі необхідності звинуватити його в економічних провалах країни, як це було з екс-прем'єром Арсенієм Яценюком. Тому завдання Банкової будується на тому, щоб взяти під контроль знахабнілого прем'єра.

"Я не думаю, що ця історія відіб’ється на Гройсмані радикально. У Верховній Раді розуміють, що відставка прем'єра може призвести не тільки до урядової, а й парламентської кризи. А сьогодні це нікому не вигідно", - сказав "Апострофу" політичний експерт Кость Бондаренко. І зазначив, що в нинішній ситуації прем'єр не побоїться приймати самостійно будь-які рішення без узгодження з Адміністрацією президента.

Одним із перших таких рішень багато представників політичного середовища називають ліквідацію Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО і створення на його місці Державної служби у справах ветеранів. Це було зроблено замість обіцяного міністерства у справах ветеранів, яке мала очолити нардеп від "Блоку Петра Порошенко", особистий багаторічний прес-секретар президента Ірина Фріз. Пройшло буквально кілька днів, і Гройсман несподівано змінив свою точку зору, заявивши про бажання призначити Фріз міністром.

Сама Фріз не приховувала радості. "Вітаю рішення прем'єра Володимира Гройсмана про внесення кандидатури на посаду міністра України у справах ветеранів. Тепер м'яч на полі парламенту. Тепер Верховна Рада повинна висловитися щодо початку інституціаналізації міністерства у справах ветеранів", - написала вона. Фріз також додала, що утримається від коментарів щодо її кандидатури на посаду міністра до безпосереднього ухвалення рішення в парламенті.

Очевидно, що такий кадровий "фінт вухами" з боку Гройсмана - одна зі складових торгів, що включають в себе і ситуацію з бюджетом на 2019 рік. Тим більше, що, крім Фріз, прем'єр публічно запропонував Верховній Раді призначити міністром фінансів Оксану Маркарову, яка орієнтується на нього самого.

"Незалежність Гройсмана від Банкової проявиться в проштовхуванні бюджету, на що будуть спрямовані всі дії прем'єра", - вважає експерт Бондаренко.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины