Зеленський на мінному полі: як депутати намагаються перешкодити президенту

У парламенті розгорнулися інтриги навколо дострокових виборів

Фото: UNIAN

20 травня відбудеться інавгурація Володимира Зеленського. Таке рішення ухвалили 16 травня в парламенті. Голосування проходило швидко. Хоча ще на початку цього тижня називалися різні дати інавгурації, що свідчило про відсутність єдиної позиції. З датою інавгурації також пов'язана ймовірність розпуску парламенту. Як розгортатимуться події та чи зможе Верховна Рада VIII скликання добути до кінця терміну, розбирався "Апостроф".

У четвер, 16 травня, 315 народних депутатів підтримали постанову щодо проведення інавгурації Володимира Зеленського 20 травня. Нагадаємо, у команді новообраного президента наполягали на 19 травня, нібито тому що це є неділя, а тому на захід можуть приїхати представники різних країн. А от 20 травня далеко не всі іноземні делегації зможуть бути присутніми, про що вже заявив речник штабу Зеленського Дмитро Разумков.

Але саме дата 20 травня стала компромісною серед парламентаріїв. Зазначимо, що деякі фракції погоджувалися підтримати інавгурацію навіть 19 травня. Серед них був навіть "Блок Петра Порошенка". Втім проводити інавгурацію в День пам'яті жертв політичних репресій було б не найкращим рішенням.

"А 20 травня - всесвітній день травматолога. Ніяких питань не виникне", - пожартував один з депутатів у розмові з "Апострофом".

Ще у вівторок, 14 травня, в парламенті ходили чутки, що інавгурація пройде між 28 травня та 3 червня. Це було необхідно для того, щоб знизити ймовірність розпуску парламенту. Як відомо, у Зеленського вже давно говорять про дострокові вибори в Раду. Вони потрібні новому президенту для проведення в парламент своєї політсили - партії "Слуга народу", поки його рейтинг не обвалився. Але з ким він піде на вибори та хто буде в його партії, поки що ніхто не знає.

У парламенті начебто вже змирилися з думкою про позапланові вибори. "Будь-яка поважна політична сила має бути готовою до виборів. Ми не боїмося ні дострокових виборів, ні планових", - окреслив журналістам позицію представників БПП лідер фракції Артур Герасимов.

"Ці вибори можуть бути вигідні і БПП, і "Опозиційному блоку", і "Батьківщині". Їм зараз вдасться організувати свій електорат, поки він не придивився до нових політичних сил", - сказав "Апострофу" один з депутатів фракції Порошенка.

Але дострокові вибори невигідні тим силам, які були нещодавно створені або втратили підтримку. Серед останніх, наприклад, перебувають представники фракції "Народного фронту". "Фронтовики" мають малі шанси потрапити до наступного парламенту, тому вони вирішили не допустити дострокових виборів. Як стало відомо "Апострофу", у п'ятницю, 17 травня, НФ збереться на засідання фракції, під час якого депутати обговорять питання виходу з коаліції.

"Якщо ми цього ж дня вийдемо з коаліції, то запуститься механізм створення нової, на який відводиться 30 днів. Тобто до 17 червня має бути створена нова коаліція, якщо ж ні - парламент піде на вибори. Але 16 червня закінчується термін можливості розпуску парламенту президентом, тому що тоді залишатиметься півроку до чергових виборів в Раду. У цей період ніхто не може розпустити парламент. Це (вихід НФ з коаліції, - "Апостроф") - одна з можливостей відтермінувати розпуск парламенту або взагалі уникнути його", - розповідає джерело в НФ (згідно ст. 90 Конституції України президент не може достроково припинити діяльність парламенту за півроку до завершення його та своїх повноважень).

Співрозмовник також уточнив, що після інавгурації очікується указ президента про розпуск парламенту. Головна причина - відсутність коаліції. "Але для цього повинно бути рішення суду, якого ми поки не бачимо", - пояснює джерело в НФ.

Співрозмовник не виключає, що рішення щодо перевиборів може зовсім не відповідати законодавству України. І почати свою роботу саме з такого рішення для Зеленського буде не кращим виходом. "Але суспільство його не засудить, люди чекають, коли цей парламент вже піде. Тільки в майбутньому йому (Зеленському) це рішення аукнеться", - прогнозує співрозмовник "Апострофа".

Після інавгурації очікується указ президента про розпуск парламенту Фото: rada.gov.ua / Сергій Ковальчук

Втім, погодити рішення щодо виходу з коаліції депутатам "Народного фронту" буде дуже складно. Адже в самій фракції є чимало нардепів, які вже зробили свій вибір на користь Зеленського (наприклад, група голови МВС Арсена Авакова). Головний ініціатор виходу - Арсеній Яценюк. Він має намір використовувати всі можливості для того, щоб відтермінувати перевибори аби встигнути створити новий політичний проект з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом.

"Але йому (Яценюку, - "Апостроф") навряд чи вдасться всіх обдурити. Якщо Зеленський захоче розпустити Раду, він її розпустить", - говорить один з "фронтовиків". Хоча закон не дозволяє президенту відправляти парламент на позачергові вибори протягом 30-ти днів, відведених для створення нової коаліції.

Нагадаємо, ст. 90 Конституції дозволяє президенту достроково припинити повноваження Верховної Ради України, але лише в трьох випадках. Це можливо, якщо протягом одного місяця у Раді не сформована коаліція депутатських фракцій; протягом 60 днів після відставки Кабміну не сформовано його персональний склад, а також у тому випадку, якщо ВР протягом 30 днів однієї чергової сесії не може розпочати пленарні засідання.

Втім, як вдалося дізнатися "Апострофу", в команді Зеленського ще не вирішили, чи варто розпускати Раду. А от в парламенті впевнені, що новий президент потрапив на мінне поле: у нього зароджується конфлікт з оточенням президента Дональда Трампа - там незадоволені, що в команді Зеленського є люди, котрі працюють на демократів - конкурентів Трампа. Тому зараз із США надходять вимоги, з ким Володимиру Олександровичу варто припинити співпрацю. Серед них і олігарх Ігор Коломойський, який вже повернувся в Україну.

"Я не знаю, як Зеленський буде розбиратися з усіма проблемами, але поспішати з достроковими виборами не варто. Такий поспіх невигідний нікому. Потрібно з багатьма говорити, вести консультації. Тому що на популізмі далеко не підеш", - резюмує один з парламентарів.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины