Вибір після виборів: два варіанти для коаліції в новій Верховній Раді

Основою послужить партія Володимира Зеленського "Слуга народу"

Фото: UNIAN

Восени у Верховній Раді запрацює IX скликання. Воно поповниться депутатами абсолютно різних політичних поглядів. Як буде працювати ця гримуча суміш, складно уявити. Соціологічні дослідження вже визначили п'ятірку претендентів на проходження в парламент. Чи зможуть вони про щось домовитися - розбирався "Апостроф".

Щотижня соціологи представляють рейтинги політичних партій, які йдуть на позачергові парламентські вибори. Останнім часом п'ятірка потенційних фракцій дев'ятого парламенту не змінюється. Це - "Слуга народу", "Опозиційна платформа - За життя", "Голос", "Європейська солідарність" і "Батьківщина".

Частина з цих сил буде формувати майбутню коаліцію. Центром переговорів на даний момент виступає "Слуга народу". В якійсь мірі, саме СН диктує правила роботи майбутнього парламенту. Але через недосвідченість та наявності різних сфер впливу всередині партії, повністю управляти переговорами прихильникам Володимира Зеленського не вдається.

Хоча деякі партії публічно заявляють, що не проти йти в коаліцію з "Слугою народу". Наприклад, лідер "Батьківщини" - Юлія Тимошенко про це говорить практично на всіх політичних передачах. "Наша команда налаштована в новому парламенті йти в сильну коаліцію з новим Президентом, з іншими демократичними європейськими силами", - анонсує Юлія Володимирівна.

В СН відмовилися від коаліції з "Батьківщиною". "Ні" вони сказали і партії Петра Порошенка "Європейська солідарність" (ЄС). Прихильники екс-президента пішли в опозицію до нової влади і критикують її чи не за кожен подих. Але така поведінка не підвищує їм рейтинг, оскільки електорат у Порошенка поступово "віджимає" політсила Святослава Вакарчука - "Голос".

Партія співака також цікавить "Слугу народу". "Ми хочемо об'єднуватися з новими політичними силами", - сказав "Апострофу" голова штабу СН Олександр Корнієнко. Але з нових, найімовірніше, буде тільки "Голос".

Тому виникає питання, з ким будувати коаліцію і про що домовлятися. Причому, такі питання стосуються не тільки об'єднання в коаліцію, але і розподілу посад, за які відповідає ВРУ. Серед них - Кабінет міністрів, спікер парламенту, віце-спікер, генеральний прокурор тощо.

В "Слузі народу" запевняють, що зараз вони не збираються з кимось спілкуватися або ділити посади. "Будь-яку конкретику ми готові обговорювати і коментувати після 21 липня, коли український народ зробить свій вибір", - пояснив "Апострофу" Корнієнко.

Втім, за інформацією "Апострофа", реальна ситуація дещо інша. Наприклад, у СН налагоджена непогана комунікація з їх головними критиками - штабом "Європейської солідарності". Джерело в оточенні керівництва ЄС стверджує, що майбутня коаліція двох сил передбачається. Хоча є два "але". Це - сам Петро Олексійович і діючий нардеп від "Блоку Петра Порошенко" Ірина Геращенко, яку, за інформацією видання, хотіли б "прибрати".

"Станом на сьогоднішній день, Порошенко запевнив своє найближче оточення, що складе мандат після проходження партії в парламент. При такому розкладі" Слуга народу "може погодитися на коаліцію з ЄС", - розповідає співрозмовник "Апострофу". У той же час він уточнює, що Петро Олексійович може і передумати. Тому в цьому питанні щось стверджувати - точно рано.

gallery / 1875/163257

Зазначимо, що чутки про складання мандата Петром Порошенко ходять давно. В політичному середовищі не виключають, що вже через рік в Україні знову пройдуть позачергові вибори. Тому з іміджевої точки зору для Порошенка було б не дуже правильно асоціюватися з парламентом, який можуть швидко "розігнати".

Бажання СН "прибрати" Геращенко може бути пов'язано з її постійною критикою і насмішками на адресу Зеленського та його партії в цілому. Але яким чином її можуть "прибрати", щоб догодити "Слузі народу", співрозмовник не в курсі.

"З приводу інших представників, то навіть до спікера ВР Андрія Парубія ніяких питань немає", - повідомило джерело в ЄС, уточнивши що загалом із керівництвом СН важко про щось говорити.

Кілька співрозмовників "Апострофа", незалежно один від одного, підтверджують, що ці труднощі виникають через декілька груп впливів, які існують в партії "Слуга народу".

"Ще до висунення кандидатів за мажоритарними округами, ми намагалися з ними домовитися про єдиних кандидатів. Начебто прийшли до консенсусу. Але потім виявилося, що ті, з ким ми говорили, прийняли це рішення без узгодження з іншими членами партії. Через це у них виник скандал. Після цього ми вирішили вже не підтримувати зі "Слугою" комунікацію", - розповів "Апострофу" один з представників "Голосу".

Партії зараз не ведуть комунікацію, що підтверджують і джерела "Апострофа" в СН. Але в самому "Голосі" все ж замислюються, які б посади собі вибити.

Раніше поширювався меседж, що Вакарчук претендуватиме на крісло прем'єр-міністра. Та й сам співак публічно зізнався, що "немає жодної посади, від якої я відмовлюся, якщо мені довірять люди". Однак, після його невдалого ефіру з Тимошенко, де він не зміг їй відповісти, яка зараз ціна газу для населення, Вакарчук-прем'єр втратив всі шанси. Хоча в "Голосі" так не вважають, і впевнені, що у них є багато претендентів на крісло голови уряду.

gallery / 1875/163258

В СН теж не проти поставити свого прем'єра. За інформацією "Апострофа", претендентів два - голова Волинської обласної ради та партнер олігарха Ігоря Коломойського Ігор Палиця, а також лідер "Слуги народу" Дмитро Разумков. У партії ж цю інформацію не підтверджують, але і не спростовують. Лише кажуть, що бачать в цьому кріслі технократа.

І поки інші роздумують, Юлія Тимошенко вирішила запропонувати себе в якості кандидата на посаду прем'єр-міністра. Зокрема, на сайті партії "Батьківщина" розміщений банер з яскравим підписом: "Тимошенко - найефективніший прем'єр-міністр України". А її передвиборча кампанія проходить під гаслом "Треба діяти".

Та й в партії впевнені, що гідних кандидатів просто немає. "Більше ніхто не може очолити уряд. Вона - єдиний реальний кандидат", - пояснює співрозмовник з близького оточення Тимошенко.

Якщо ж і цей план не реалізується, то "Батьківщина", як потенційний учасник майбутньої коаліції, буде виставляти інші вимоги. "Наприклад, 6 ключових міністерств повинні очолити наші представники", - повідомило джерело в партії.

До таких вимог з боку "Батьківщини" в "Слузі народу" готові. Саме з цієї причини там і поглядають у бік ЄС.

Але повернемося до партії Порошенка. Джерела "Апострофа" кажуть, що Андрій Парубій хотів би знову стати спікером. Тут конкуренція також може бути жорсткою. "Апострофу" відомо, що на цю посаду можуть претендувати Ярослав Юрчишин - один з лідерів "Голосу" та Разумков з СН. У політичних силах відмовилися підтверджувати цю інформацію.

Також пост спікера або віце-спікера хотів би зайняти скандальний політик і кум Володимира Путіна Віктор Медведчук, про що "Апострофу" розповіли відразу кілька незалежних один від одного джерел. Однак такий варіант може викликати протидію. "В "Слузі" цього не допустять. Досить згадати, як Медведчук повів себе з батьком Разумкова - Олександром за часів його роботи з Кучмою", - вважає співрозмовник в "Батьківщині". Олександр Разумков працював першим помічником другого президента Леоніда Кучми. У політичному середовищі розповідають, що причиною його відходу став конфлікт з Дмитром Табачником і Віктором Медведчуком.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины