Піти не можна залишитися: все, що відомо про відставку Богдана

Пішов з посади чи ні - головне запитання дня

Фото: unian.net

У четвер, 1 серпня, інформаційний простір України буквально підірвала новина про відставку глави Офісу президента України (ОПУ) Андрія Богдана. Але не встигли його противники порадіти цьому, як заступник голови ОПУ Руслан Рябошапка заявив, що ніякої заяви Богдан не писав. Що ж відбулося насправді - розбирався "Апостроф".

Передісторія

З початку президентської кампанії Володимира Зеленського Богдан був його юридичним радником, після став главою Адміністрації президента, далі - ОПУ. Його призначення на цю посаду викликало бурхливу реакцію громадськості, оскільки з'ясувалося: Богдан повинен був підпадати під люстрацію, так як працював на високих посадах за часів екс-президента-втікача Віктора Януковича. Отже, він не може обіймати посади від прем'єр-міністра до генпрокурора.

Призначення Богдана викликало неоднозначну реакцію і з боку важливого партнера України - США - через його зв'язки з українським олігархом Ігорем Коломойським. Зокрема, спецпредставник США з питань України Курт Волкер рекомендував не призначити на посаду глави АП людину, близьку до Коломойського, а Богдан був його особистим адвокатом. На сайті президента України було опубліковано дві петиції про відставку Богдана з посади. За два дні вони набрали по 25 тис. підписів.

Чутки про відставку Богдана активно почали поширюватися в мережі ще у вівторок, 31 липня. Тоді джерела деяких українських видань анонсували, що глава ОПУ проведе брифінг, на якому і оголосить своє рішення. Замість цього Богдан виступив з гучними звинуваченнями на адресу мера Києва Віталія Кличка. Він стверджував, що йому пропонували 20 млн доларів за те, щоб Кличко залишився також головою Київської міської держадміністрації.

Інформаційний вибух

"Глава ОПУ Андрій Богдан написав заяву про звільнення за власним бажанням", - саме така новина за лічені хвилини облетіла буквально всі українські ЗМІ, не залишившись без уваги і в соціальних мережах. Джерела видань почали висувати різні версії такого рішення, але сам Богдан продовжує тримати інтригу. На своїй сторінці в Facebook він тільки розмістив фотожабу з Кличком.

Заступник голови ОПУ Руслан Рябошапка коментувати ситуацію детально відмовився, але на питання про відставку Богдана зазначив: "Ніхто нікуди не йде". Глава партії "Слуга народу" Дмитро Разумков заявив, що про відставку нічого не знає. На думку одного з обраних від "Слуги народу" депутатів, Богдан просто пожартував. "Це схоже на жарт, прочитайте заяву до кінця", - сказав він.

Головні версії

Однією з причин можливої відставки Богдана називають позицію США. Вже давно ходять чутки, що американська сторона не погоджує зустріч Володимира Зеленського з президентом США Дональдом Трампом через зв'язки глави ОПУ з Коломойським. Проти українського олігарха в Америці ведуть масштабне розслідування через можливі фінансові злочини. Йдеться про відмивання грошей.

Крім того, деякі джерела стверджують, що Андрій Богдан планує стати прем'єр-міністром. В інтерв'ю "1+1" в липні він не виключив такої можливості, заявивши, що не претендує на цю посаду, але ніхто не знає, що буде далі. "Поки немає, але ноубоді ноуз (nobody knows - ніхто не знає)", - пояснив Богдан. Також, за повідомленнями ЗМІ, Богдан може отримати посаду у Вищій раді правосуддя.

Що далі

Ймовірно, історія з відставкою Богдана отримає продовження вже в п'ятницю, 2 серпня, принаймні, від президента і його команди чекають чітких заяв і не тільки в Україні. Додає гостроти питанню і те, що глава ОПУ відзначився скандалом з мером Києва Віталієм Кличком. Міський голова заявив, що влада хоче забрати у нього посаду голови КМДА та призначити туди іншу людину, встановивши в столиці двовладдя, що викликало величезний резонанс. Так що кому в запитанні "піти не можна залишитися" Богдану все ж доведеться поставити.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины