Погляд

"Закошмарити" Україну: чи зважиться Путін на нову війну

Чи можливий масований військовий наступ Росії на нашу країну

Фото: gettyimages.com

Головне управління розвідки Міноборони України змалювало сценарій масованої атаки Росії на Україну із застосуванням, в тому числі, і ядерних зарядів. Помічник голови Офісу Президента Андрія Богдана, Іван Апаршин, заявив, що першим буде завдано авіаційного та ракетного удару, а потім почнеться сухопутна операція.

За коментарем з приводу реалістичності даних прогнозів, "Апостроф" звернувся до експерта з питань безпеки, ветерана зовнішньої розвідки України, генерал-лейтенанта Василя Богдана.

На кордонах України зосереджені військові формування, чисельністю близько 200 тисяч людей. Вони відповідним чином оснащені – там є і ствольна, і реактивна артилерія, і ракетно-космічні війська. У Російської Федерації є і повітряні сили, оснащені надпотужними військовими літаками. Справа в тому, що ситуація, яка зараз складається у ході російсько-української війни, вимагає інших підходів. Про наявність загрози говорилось давно,

Військові могли зробити такі заяви, аби загострити увагу, підвищити пильність і боєготовність Збройних сил України і нагадати суспільству, що Україна перебуває у стані збройної агресії з боку Російської Федерації. Тому в жодному разі не можна вестися на псевдопацифістські речі, які підкидають або з "Опозиційної платформи – За життя", або інші колаборанти, які, нажаль, досі є в Україні.

Апаршину я порадив би не втручатися у справи Міністерства оборони і Генштабу України. Якщо він виконує якесь розпорядження Офісу Президента з метою вплинути на суспільну свідомість українців, залякуючи їх та схиляючи до "компромісних", а насправді – капітулянтських - угод з Російською Федерацією, то йому там не місце. Ця позиція шкодить українській справі, руйнує репутацію України в очах міжнародної спільноти і лише заохочує агресора до таких дій, про які він говорить.

Але я не думаю, що у нинішній ситуації українське керівництво наважиться до радикальних капітулянтських кроків у війні з Росією. І я не думаю, що Російська Федерація, з огляду на позицію Західного блоку, зважиться на широкомасштабні військові операції стосовно України. Така ситуація може розвиватися лише в тому разі, якщо українська сторона, з огляду на недостатній досвід керівництва країни в політиці, в дипломатії, в управлінні державою допустить якісь помилки, або Захід відвернеться від нас, у що я не вірю принципово.

Ситуація, яка зараз складається у суспільстві, на східному фронті та у глобальному вимірі, свідчить про те, що свідома частина світової громади - і української, в першу чергу - усвідомлює, які є ризики та загрози. Суспільство не сприйме, після всіх втрат і жертв, будь-яку капітулянтську політику.

Росія не наважиться на масовану наступальну операцію. Її позиція полягає в тому, щоб залишити на Донбасі свій військовий контингент, кошмарити Україну через цей Східний фронт і все робити для того, щоб шляхом маніпуляцій, брехливих обіцянок схилити нас до укладення мирової угоди на умовах Кремля. Але я не думаю, що українська сторона колись піде на визнання анексій, контрибуцій та репарацій. Відповідно до заяв чинного президента, головнокомандувача Володимира Зеленського, Україна буде робити все для того, щоб повернути окуповані території, в тому числі анексований Крим.

З іншого боку, в самій Росії процеси розвиваються досить стрімко і не так, як би це хотілося лідеру Кремля Володимиру Путіну. Суспільство російське прокидається, фактично створюється передреволюційна ситуація, коли "верхи не можуть, а низи не хочуть". І зрозуміло, що цю обстановку треба якось врегульовувати. Вони зроблять це силовими методами – розгоном та дубинками. Тому я не виключаю можливості, що Путіну захочеться почати локальну войнушку, аби підняти собі рейтинг та розігріти таким чином імперські амбіції значної частини населення РФ.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины