Старі кадри вирішують все: що не так з реформою Генпрокуратури

У Зеленського вирішили реформувати Генпрокуратуру, зберігши при цьому старих співробітників

Фото: gp.gov.ua

У п'ятницю, 19 вересня, Верховна Рада прийняла законопроект №1032 авторства президента Володимира Зеленського про реформування Генпрокуратури. Перетворення будуть проходити з використанням старих кадрів. Що з цього вийде - в матеріалі "Апострофа".

За ухвалення в другому читанні законопроекту Володимира Зеленського про реформу Генпрокуратури проголосували 259 народних депутатів. Закон оновлює практично всі структури ГПУ, окрім хіба що Спеціалізованої прокуратури, яку очолює Назар Холодницький. Цей блок питань новий генпрокурор Руслан Рябошапка залишив "на десерт". Отже, згідно з прийнятими змінами, планується створити замість Генеральної прокуратури Офіс генерального прокурора, а також скоротити на п'ять тисяч і (з 15 до 10 тис.) максимальну кількість працівників органів прокуратури. Систему прокуратури знову представлятимуть обласні та окружні прокуратури, а на посаду генпрокурора знову буде призначатися людина з юридичною освітою та досвідом роботи в цій сфері не менше п'яти років.

Раніше Верховна рада прийняла закон, який фактично скасував цю норму, що і дозволило екс-генпрокурору Юрію Луценку без профільної освіти зайняти цей пост. Також планувалася ліквідація військової прокуратури, про що говорив Рябошапка. На підтвердження цих слів був звільнений військовий прокурор Анатолій Матіос, проте пізніше ситуація змінилася: 11, вересня був призначений новий військовий прокурор, народний депутат VII і VIII скликань Віктор Чумак. На уточнювальне запитання "Апострофа", чи означає це, що тепер військова прокуратура не ліквідується, Чумак відповів, що "військова прокуратура трансформується".

За інформацією "Апострофа", в структурі Офісу генпрокурора планується створити департамент, який би керував розслідуваннями військових злочинів. За словами Рябошапки, буде виплачено близько 100 мільйонів гривень компенсацій звільненим прокурорам, ця сума вже передбачена в бюджеті. Також в ГПУ планують призупинити роботу Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (КДКП) і Ради прокурорів до 2021 року. З одного боку, це додасть генпрокурору влади, а з іншого, з огляду на те, що та ж КДКП не раз себе дискредитувала, дозволить провести очищення ще й в цьому напрямку. З іншого боку, це закладає певні ризики.

"Раніше був орган, в який можна було скаржитися на дії прокурорів. З самого початку в основі КДКП лежала гарна ідея: орган створювався як незалежний, хоча і в структурі ГПУ. Правда, розмір зарплат і премій підписував сам генпрокурор. У цьому контексті він міг впливати на КДКП , тому вони генпрокурора і не карали за ті моменти, коли варто було б. А тепер виходить, що над генпрокурором залишається тільки його безпосереднє керівництво, а тому його ніхто не зможе покарати", - коментує "Апострофу" народний депутат VIII скликання Ігор Луценко.

Залишається ще ряд питань, які новому генпрокурору вкрай важливо вирішити. Наприклад, питання з кадрами. Відповідно до однієї з правок до другого читання, тепер у генпрокурора буде два перших заступника, один з них - керівник САП. Руслан Рябошапка призначив юриста Віталія Каська своїм першим заступником, а вже згаданого Чумака - військовим прокурором. Очікується також, що Рябошапка призначить своїм заступником і екс-заступника голови СБУ Віктора Трепака. Однак у прокуратурі поки що залишаються працювати досить багато представників старої влади. Наприклад, Юрій Столярчук. Сам Рябошапка каже, що зараз ці звільнення в законний спосіб провести важко.

Крім того, продовжить працювати в ГПУ Сергій Кизь, призначений заступником екс-генпрокурора Юрія Луценка. Вперше ім'я Кизя голосно прозвучало в 2015 році, коли він вів справу народного депутата VIII скликання Ігоря Мосійчука, підозрюваного в отриманні хабара. Кизь тоді обіймав посаду начальника Департаменту організації та процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних злочинів, підслідних Державному бюро розслідувань. Саме цей департамент звинувачували у зриві спецоперації НАБУ, тому що там затримали детектива, який працював під прикриттям, щоб задокументувати, як Міграційна служба продає українське громадянство. Присутність Кизя, за словами обізнаних співрозмовників, було компромісом між Юрієм Луценком та Офісом президента, тому що Кизь - наближений до глави ОПУ Андрія Богдана. А тому його перебування в прокуратурі залежить більше від позиції глави ОПУ, ніж від будь-кого. Рябошапка в своєму недавньому інтерв'ю повідомив, що Кизь залишається, але "протягом певного періоду".

"За ним закріплена велика ділянка роботи. Мені б не хотілося, отримати тисячі якихось проваджень, не розуміючи, що з ними далі робити", - пояснив Рябошапка, зазначивши, що цей перехідний період не повинен бути довгим. "У Коломойського і у нових членів влади була домовленість з (Юрієм) Луценком, про те, що "вітриною" прокуратури призначається Рябошапка, а реально процесами буде управляти Кизь", - вважає Ігор Луценко.

Ще один одіозний представник генпрокуратури, чию долю ще не вирішено - прокурор Костянтин Кулик. Він, за словами Рябошапки, точно не буде його заступником, а чи залишиться він взагалі в ГПУ поки неясно. За словами співрозмовників в ГПУ, щодо Кулика ще ведуться консультації. Кулик засвітився не в одному скандалі, в 2016 році він став фігурантом справи про незаконне збагачення і був відсторонений від займаної посади. А в розпал президентської кампанії Костянтин Кулик заявив про підозри щодо найближчого кола екс-президента Петра Порошенка в справі, яка стосується діяльності олігарха Сергія Курченка. Зокрема, мова йшла про підозри екс-заступнику голови Адміністрації президента Олексію Філатову, екс-керівнику АП Борису Ложкіну, колишній голові Нацбанку Валерії Гонтаревій, а також співвласникам інвестиційної компанії ICU, яка управляє активами Петра Порошенка - Макарові Пасенюку та Костянтину Стеценку.

Через це в ГПУ розгорівся скандал. Прес-секретар Юрія Луценка Лариса Сарган заявила, що так звані повідомлення про підозри зазначеним особам були передані з порушеннями процесуального законодавства, а правову оцінку діям Кулика дасть Державне бюро розслідувань.

Звичайно, ідея реформування прокуратури - важлива і давно назріла, і в цьому нова влада абсолютно права. Але є важливий нюанс: нова реформа зі старими одіозними кадрами - явно провальна історія. І команді президента Зеленського слід це врахувати.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины