Про Байдена, Меркель і не тільки: про що говорили Трамп і Зеленський

Трамп, зокрема, просив Зеленського допомогти з'ясувати обставини появи в США тверджень про його зв'язки з РФ

Фото: zn.ua

У середу, 25 вересня, Білий дім оприлюднив стенограму розмови президента США Дональда Трампа і лідера України Володимира Зеленського. "Апостроф" переклав ключові моменти розмови.

Вітання, обмін люб’язностями

Зеленський: О так. Направду, ми докладаємо багато зусиль, щоб розгребти болото тут у нашій країні. Ми привели багато нових людей. Не старих політиків, не типових політиків, бо ми хочемо мати новий формат та новий тип уряду. У цьому ви для нас чудовий вчитель.

Трамп: Дуже приємно від вас таке чути. Я так скажу, ми дуже багато робимо для України. Ми витрачаємо багато зусиль і багато часу. Набагато більше, ніж роблять європейські країни, і вони мали б допомагати вам більше, ніж зараз. Німеччина не робить для вас майже нічого. Все, що вони роблять, це розмови, і я вважаю, що це те, про що вам варто їх запитати. Коли я розмовляв з Ангелою Меркель, вона говорить про Україну, але нічого не робить. Багато європейських держав поводяться так само, тож я думаю це те, на що вам варто звернути увагу, що Сполучені Штати завжди були дуже добрими до України. Я не думаю, що це взаємно необхідно, бо відбуваються нехороші речі, але Сполучені Штати завжди були дуже добрими до України.

Зеленський. Ви абсолютно праві. Не для слова на 100%, а на дійсні 100%, і я можу сказати вам ось що. Я теж говорив з Ангелою Меркель і зустрічався з нею. Також я зустрічався із Макроном і я сказав їм, що вони не роблять в достатній мірі все, що їм варто було б робити для України. Як виявилось, за логікою Європейський союз має бути нашим найбільшим партнером але технічно Сполучені Штати виявились більшим нашим партнером, ніж Європейський союз, і я дуже вам вдячний за це, бо Сполучені Штати доволі багато роблять для України. Набагато більше за ЄС, особливо якщо говорити про санкції проти Російської Федерації. Я б також хотів подякувати вам за велику підтримку у сфері оборони. Ми готові продовжувати співпрацю на наступні кроки, особливо враховуючи, що ми майже готові купити ще "Джавелінів" у Сполучених Штатів для оборонних цілей.

Трамп: Я б хотів, щоб ви зробили нам послугу, так як наша країна пройшла через багато що і Україна багато знає про це. Я б хотів, щоб ви розібралися з цією всією ситуацією з Україною, кажуть, що Crowdstrike (американська компанія, що займається кібербезпекою)… Кажуть, що сервер, він в Україні. Відбувається дуже багато речей, у всій цій ситуації. Я думаю, ви оточуєте себе деким з таких самих людей. Я б хотів, щоб генеральний прокурор (американський) перетелефонував вам або вашим людям, і я б хотів, щоб ви дісталися до самих витоків цього. Як ви бачили вчора, увесь той нонсенс закінчився дуже жалюгідним виступом людини на ім’я Роберт Мюллер, некомпетентним виступом, але вони кажуть, що багато що з цього розпочалося з України. Що б ви не зробили, дуже важливо, щоб ви це зробили, якщо це можливо.

Зеленський. Так, це, і все, що ви згадували раніше, дуже важливе для мене. Для мене як президента, це дуже важливо, і ми відкриті для подальшої співпраці. ... Я персонально повідомляю вам, що один з моїх помічників говорив з паном Джуліані ось щойно. І ми сподіваємося, що пан Джуліані скоро приїде до України і ми зустрінемося знову. Я планую оточити себе чудовими людьми і на додачу до цього розслідування я гарантую як президент України, що розслідування буде проведено відкрито та відверто...

Трамп. Добре, а то я чув, що ви мали прокурора, який був дуже хорошим і був звільнений, і це дуже несправедливо. Про це говорять багато людей, як вони звільнили вашого дуже хорошого прокурора і з вашого боку були втягнути дуже нехороші люди. ... Я попрошу пана Джуліані зателефонувати вам... Жаліється на посла Йованович... І ще одне. Є багато розмов про сина Байдена, що Байден зупинив розслідування і багато людей хочуть дізнатися, що ж відбулося, тож щоб ви не зробили з нашим генпрокурором було б чудово.

Зеленський. Обіцяє, що призначений ним прокурор займеться справою. Жаліється на посла США Йованович, що вона з ним погано поводилась, і віддана Порошенку.

Трамп: Ну, їй доведеться через дещо пройти. Джуліані та генпрокурор Бар зателефонують вам. Знову говорить про минулого прокурора... Байден захопився, вихваляючись, що він зупинив прокурора, тож розберіться з цим...

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины