Мир, дружба, Донбас: як "слуги народу" знайшли своїх серед ватажків бойовиків ДНР-ЛНР

У команді Зеленського потихеньку готують країну до виборів на Донбасі

Максим Ткаченко

Схоже, в команді президента Володимира Зеленського чи то остаточно вирішили йти на мирову з ватажками бойовиків ДНР-ЛНР, чи то просто втратили контроль над своїми нардепами. Інакше як тут пояснити, що один з них - Євген Шевченко - випадково опинився в прямому ефірі російського ТБ, а другий - Максим Ткаченко - розсипався в компліментах ватажкам бойовиків ДНР-ЛНР. На цьому тлі навіть цілком логічними виглядають слова радника секретаря РНБО, шоумена Сергія Сивохо, який заявив, що на Донбасі є багато прихильників "Слуги народу", які чекають на вибори.

"Апостроф" розповідає, що такого наговорив Ткаченко і як це вкладається в "політику партії".

Люди на тій стороні

В інтерв'ю програмі "Донбас Реалії" на "Радіо Свобода" Ткаченко серед іншого заявив, що "на тому боці при владі є професійні люди" і припустив, що після виборів хтось із них "зможе залишитися в команді нової влади".

Наводимо його цитату повністю.

"Мені здається, що і на тому боці зараз при владі все одно є професійні люди, все одно є люди зі здоровим глуздом, все одно є чесні і порядні люди, які хочуть миру, хочуть повернення територій, але з різних причин залишаються там. Я не виключаю, що хтось із них зможе залишитися в команді нової влади", - заявив Ткаченко.

Ні, ну в риторику "Слуг народу" слова про те, що на Донбасі залишилися свої люди, цілком вписуються. Але називати чесними професіоналами ватажків бойовиків ДНР і ЛНР Дениса Пушиліна і Леоніда Пасічника - той ще "зашквар".

Пікантності ситуації додає і той факт, що Ткаченко не просто нардеп. Він - радник секретаря РНБО, а тому, краще би публічно таких компліментарних слів не вимовляв.

У мережі ж серйозно і зовсім некомпліментарно пройшлися по Ткаченку. Він же після тривалого мовчання вирішив пояснити свої слова.

Цього разу він вже був більш акуратним, пояснивши, що мав на увазі, звичайно ж, не ватажків бойовиків.

"На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей, рано чи пізно, пройдуть вибори за законодавством України за участю міжнародних організацій. Наші земляки, громадяни України, які проживають на непідконтрольній частині, так і внутрішньо переміщені особи, які повернуться додому, зроблять свій вибір. За результатами цього вибору в нових українських луганській та донецькій місцевих владах можуть опинитися нинішні керівники лікарень, шкіл, університетів, театрів Луганська, Донецька та інших міст, які не брали ніякої участі в незаконних діях, а залишилися на тій території, як заручники ситуації. Тому прошу не ділити країну, а зшивати її - адже це наш з Вами шанс звільнити територію України від агресора", - написав він у Facebook.

Від Кадишевої до Кварталу-95. Хто такий Максим Ткаченко

Про Ткаченка відомо не так вже й багато. Йому 36 років, народився в Луганській області.

Раніше проживав в Луганську. Був керівником компанії "Майстер-шоу", яка займалася організацією концертів. Першою зіркою, яку Ткаченкові вдалося привезти до Сєвєродонецька - стала Надія Кадишева.

Після початку російської агресії на Донбасі виїхав до Києва, де в серпні 2014 року став співвласником "Квартал-концерту", дочки студії "Квартал 95". Також працював концертним директором Тіни Кароль.

На президентських виборах очолював команду Зеленського в підконтрольній Києву частині Луганської області.

У Верховній Раді Ткаченко також займає посаду першого заступника голови комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції.

Що ще говорили "слуги"

Скандал навколо заяви Євгена Шевченка вибухнув 22 жовтня. В ефірі російського ТБ він розповів, що влада робить все заради миру на Донбасі, а протести проти "формули Штайнмайера" - проплачена провокація, якою вже займаються правоохоронці. Крім того, поки Шевченко розповідав про миролюбивість Києва, пропагандисти підключили до бесіди ватажка ДНР Дениса Пушиліна.

Втім, мережу обурило не те, що саме говорив нардеп, а сам факт його появи в ефірі російських пропагандистів. Особливо з огляду на те, що в "Слузі народу" раніше заявляли, що не мають наміру спілкуватися з представниками російської пропаганди. Говорив це навіть сам Зеленський під час свого прес-марафону.

"Ну, вони правду про нас показують? У мене немає часу відповідати всім ЗМІ, які налаштовані нетепло по відношенню до незалежності України, з якої б країни вони не були. Про що мені з ними говорити. У нас різна позиція щодо нашої незалежності, нашої території", - сказав тоді Зеленський.

Втім, історію зі скандалом навколо Шевченка вдалося зам'яти. Зокрема, глава фракції "Слуга народу" в Раді Давид Арахамія заявив, що Шевченко підставили.

"Сказали, що йому треба виступити в студії, а включили безпосередньо з лідером терористичного угрупування Пушиліним", - пояснив він.

Неоднозначно були сприйняті і слова Сивохо, який заявив, що на непідкотрольних Києву територіях було проведено соцопитування, яке показало велику підтримку партії "Слуга народу".

"Уже є люди, які перебуваючи там, готові йти на вибори від "Слуги народу". Люди, які знаходяться там, і не бояться це озвучити ..." - сказав він.

Також мережу розчарували його слова і про те, що миру на Донбасі заважає войовнича меншість.

Що говорить Зеленський

Втім, миролюбна риторика - це козир команди Зеленського, який непогано зіграв їм на руку як під час президентських, так і парламентських виборів. Сам президент також її часто використовує.

На недавньому "Форумі єдності" в Маріуполі він дорікав ЗМІ за те, що всіх жителів непідконтрольних територій під копірку називають сєпарами. Також він натякав, що саме підконтрольна Києву частину України повинна зробити перший крок до примирення на Донбасі.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба приехал в НАТО просить ЗРК Patriot, что ему ответили

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На встрече глав МИД стран — членов НАТО вопрос Украины — главный на повестке дня