Молоденькі міністри побули рік-два в Кабміні і катаються на яхтах, а для ветерана АТО навіть роботи немає - генерал-майор Василь Вовк

Василь Вовк про інцидент в Кабміні і його наслідки

Василь Вовк Фото: УНІАН

Вранці 4 серпня всю країну поставив на вуха чоловік з гранатою в будівлі Кабінету міністрів України. Як пізніше з'ясувалося, двічі контужений ветеран АТО висмикнув чеку і погрожував підірвати будівлю. Чоловіка умовив здатися його товариш. Як захиститися від повторення подібних інцидентів, що не так із роботою охорони в державних структурах, та яку роль у таких ситуаціях відіграють перемовники - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів генерал майор юстиції, експерт із питань державної безпеки ВАСИЛЬ ВОВК.

— До будівлі Кабміну увірвався чоловік з гранатою. На вашу думку, чи можемо ми захиститися від таких інцидентів? Що трапилося взагалі?

— На жаль, такі ситуації в нас будуть траплятися ще, оскільки існують на те об’єктивні причини. По-перше, неконтрольований обіг зброї, боєприпасів, вибухівки в Україні. Десятки років говоримо про ухвалення закону про обіг зброї та відповідних вибухових речовин, але віз і нині там. Тому таких випадків у нас багато, а буде ще більше.

По-друге, учасник АТО, боєць на передовій — чи все ми правильно робимо в соціальному захисті тих людей, які ризикували життям, проливали кров і піт на сході України? Звичайно, ні. Це ще один сигнал, що потрібно виправляти ситуацію в цьому напрямі.

Ще одне питання: а що бачать бійці, які приходять із фронту, тут у Києві, у великих містах, де мир та спокій? А вони споглядають, що минула злочинна влада знову повернулася, продовжує красти. Нова "зелена" влада вчиться в них і краде. Усі збагачуються, молоденькі міністри побули рік-два на посадах, купили собі яхти та катаються. Що може боєць з АТО? А він навіть роботу не може знайти простого слюсаря, фрезерувальника чи токаря. Я умовно кажу. От у чому наша біда. Я кілька причин вам назвав, їх можна розширювати, десь конкретизувати, але, я думаю, вони зрозумілі.

— Ми можемо сказати, що в чомусь охоронці недопрацювали? Це ж ситуація, до якої вони потенційно мають бути готовими. Людина якось специфічно себе поводить у таких ситуаціях. Чи охоронці взагалі не винні?

— У нас і в правоохоронній системі, і в силовому блоці, в охоронному — той же випадок із працівником УДО, який проломив череп хлопцю — підбір кадрів на найнижчому рівні. Його немає. За когось попросили, за когось поклопотали - й усе. Жодних спеціальних перевірок також немає.

На сьогодні ми маємо охорону, яка не може претендувати на високу професійність. Ще одна причина — високопрофесійні охоронці працюють у командах олігархів, де вони отримують гідну зарплатню, мають соціальний пакет, якого не мають наші охоронці. Але не на виправдання їм, а для об’єктивності ситуації я хочу запитати вас: ви заходили із шостого під’їзду в Кабмін, з інших під’їздів на вулиці Грушевського? Там складно розібратися, хто адекватний, а хто ні. Хто в захисній формі — захисник вітчизни, а хто — просто шахрай, який переодягнувся у форму. І найменше, що він може, — це вимагати якісь кошти.

— Я заходив зі специфічною апаратурою, з мікрофоном на інтерв’ю. Я думаю, до мене було трохи менше уваги, ніж до звичайних людей.

— Бачите, якщо хтось візьме до рук мікрофон, сумку з вашою амуніцією, оператора, звукорежисера, то під таким виглядом ви можете пройти дуже далеко. До кабінету прем’єр-міністра.

— У нас скоро День Незалежності, будуть масштабні заходи. На вашу думку, нам варто очікувати таких подій чи, можливо, навіть чогось гіршого?

— На мою думку, і вона підтверджується тією інформацією, яка мені відома від колег, від працівників Національної поліції, підготовка до заходів, пов’язаних із 30-ю річницею, іде дуже серйозним чином. Працює відповідний департамент СБУ, там є професійні люди, які знають, як це робити. Я впевнений, хоча не можу давати стовідсоткову гарантію, що великих небезпек для людей, які вийдуть святкувати 30-ту річницю Незалежності, на сьогодні не існує. Можемо не переживати. Ми маємо готувати свято людям на позитиві.

— Перемовник за 10 хвилин умовив людину не робити страшного. На вашу думку, наскільки це складна робота? Скільки в нас у країні справжніх професіоналів, і що треба робити, щоби їх стало більше?

— Нам не потрібно багато перемовників. Нам потрібно з десяток осіб професійно підготовлених, які вміють це робити. Знаєте, не применшуючи заслугу сьогоднішнього перемовника, який працював у Кабінеті міністрів, я маю сказати, що кожна ситуація різна. Враховуючи те, що все сталося дуже швидко, мабуть, особа просто розраховувала на привернення уваги з метою якимось чином — яким, ми побачимо в подальшому — використати цю увагу. Він же вибачився перед поліцією, вважайте, перед українським народом. Це була акція не залякування, хоча це небезпечна акція, а більш медійна акція привернення до себе уваги.

Пам’ятаєте, у Луцьку, коли був захоплений автобус невідомою особою, перемовником став президент України, який добре впорався. У тих були свої цілі й завдання — привернути увагу президента України, перед ним засвітитися. Тому у кожній конкретній ситуації своя історія. Але я віддаю належне сьогоднішньому офіцеру, який вів перемовини. Дай йому Боже у подальшому не використовувати свої здібності, але залишатися на професійному рівні.

— Можливо, нам їх знадобиться трохи більше? Ми розуміємо, що це випадок у Кабміні, у центрі Києва, тут перемовник десь поруч. А якщо завтра десь в Одеській чи Черкаській області якийсь ветеран прийде до сільради й запитає, де моя земля, де мої пайки, наприклад? Що йому заважає з гранатою чи із сокирою туди зайти та теж комусь погрожувати? Можливо, на місцях теж потрібна людина, яка зможе вмовити його не робити жахливих речей?

— В забитих селах дуже складно навіть п’яти професійним перемовникам умовити того, хто образився. Нещодавній випадок у Херсонській області, якщо не помиляюся, коли рейдерів просто знесли разом із будівлями, де вони ховалися - там перемовники не допоможуть. Вибачте, і перемовників знесуть.

Тут більш інтелігентна публіка, якщо можна так сказати. І тут у перемовників є поле для роботи. У ситуаціях, де люди вже всіх заходів вжили та не бачать допомоги від влади, а перемовник завжди виступає від влади, там немає необхідності його використовувати. Потрібно думати над тим, як цього не допустити. Це те, що називається превентивною діяльністю.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины