Україна виконала по "Мінську" все, що могла – Курт Волкер

Заходу потрібно максимально допомагати Україні

Курт Волкер Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Загроза агресії з боку Росії зберігається, і Заходу слід посилити допомогу Києву. Про те, чому не Україна, а Росія має виконувати Мінські угоди, про сценарії з використанням миротворців на Донбасі, а також про інші цікаві теми "Апостроф" поговорив із колишнім Спеціальним представником США у переговорах щодо України (2017-2019 роки) Куртом ВОЛКЕРОМ.

- Деякі оглядачі стверджують, що між адміністрацією Джо Байдена та Банковою є розбіжності в оцінці нинішнього рівня російської загрози та деяких кроків української влади у внутрішній політиці. Що ви про це думаєте?

Ці речі обговорюються американською адміністрацією та українською владою, і я не вважаю, що існує неузгодженість в оцінці рівня російської. Обговорення ведеться довкола того, що робити з ескалацією напруги довкола України, і що ви робитимете далі, адже ніхто напевно не знає, як далі розвиватимуться події. Думаю, важливо повідомляти про нашу впевненість у власних силах, ми також маємо велику впевненість у можливостях України, і це обов'язково треба пояснювати суспільству. Тобто, російську загрозу, звісно, треба сприймати серйозно, але ми маємо показувати нашу єдність та впевненість.

- Чи достатньою є допомога Заходу в наших умовах? Що ще ми можемо отримати для посилення обороноздатності України?

Я б хотів бачити більше допомоги, звісно – я завжди був впевнений, що треба більше. Але я дуже задоволений, що рівень підтримки обороноздатності України з боку Заходу зростає, надходить різноманітна допомога, і швидкість її доставки значно зросла. Дуже добре й те, що США розміщує додатковий контингент своїх військових у країнах-членах НАТО, що знаходяться неподалік України – в Польщі, Румунії, Німеччині. Гадаю, можна зробити більше, і швидше. Сподіваюсь, США продовжать допомогу в тому ж дусі, як вони це роблять зараз. Хочу наголосити і на діях деяких інших членів НАТО - Франція надіслала свої війська до Румунії, Велика Британія надіслала багато зброї Україні, також вона надсилає своїх військових для навчання ЗСУ, Канада надішле ще більше своїх військових інструкторів – все це робиться, щоб продемонструвати не лише американську, а й багатонаціональну підтримку Україні

Денис Захаров и Курт ВолкерФото: Апостроф / Роман Пєтушков

- Кілька днів тому міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба анонсував створення тристороннього альянсу України, Польщі та Британії. Який потенціал може мати таке об'єднання?

Україна має вітати будь-чию допомогу та користати з цього – Велика Британія, Польща, Канада, США і так далі, я не вважаю, що у згаданому вами тріо є щось "магічне", є багато держав, які хочуть допомогти Україні, і важливо вітати допомогу будь-кого з них.

- Нещодавно з'явилась інформація, що адміністрація Джо Байдена наполягає на виконанні Україною політичної частини Мінська. Це правда? Що Україна має робити, якщо виконання Мінська дестабілізує політичну обстановку в Україні?

Гадаю, тут маємо справу з "припущенням на припущенні", тобто постановка питання надто теоретична. Варто сказати, що Україна зробила практично все, що могла для виконання Мінських домовленостей в той час я к Росія окупує її територію. Неможливо говорити про амністію, вибори, впровадження особливого статусу, поки окупація триває. Наразі вами зроблено стільки, скільки це можливо в нинішніх умовах. Наразі я не бачу тиску на Україну, щоб змусити її робити більше, в той час як Росія не зробила нічого. Виходячи з цього, навряд чи можливий розвиток внутрішньополітичної нестабільності в Україні. Думаю, українці єдині в питанні територіальної цілісності свої держави, прагнуть зробити для досягнення миру все, що можуть, одночасно наполягаючи на виведенні російських військ з окупованих територій, припиненні підтримки Кремлем незаконних збройних формувань на Донбасі та стійкому припиненні вогню, на що Москва свого часу погодилась, але ніколи не виконувала.

- Кілька років тому назад ви пропонували залучити до вирішення конфлікту на Донбасі миротворці ООН. Чи є така можливість зараз?

Так, відповідну пропозицію зробили США у 2018 році, тоді я працював над цим. Ідея була в утворенні часового проміжку між російською окупацією та повернення Україні її території, якщо Росія вимагала б часу для того, щоб прибрати свої війська з Донбасу та не хотіла, щоб ЗСУ негайно відновили контроль над окупованими територіями. Миротворці могли б посприяти безпеці та стабільності, свободі пересування. Тоді можна було б говорити про місцеві вибори та старт виконання політичної частини Мінських домовленостей. Росія відкинула такий варіант. Думаю, це досі актуальна ідея, і якби Росія була готова до цього -Захід був би знову відкритий до такого варіанту, але позиція Кремля не змінилась.

Курт ВолкерФото: Апостроф / Роман Пєтушков

- Чи бачите Ви якісь альтернативи Мінським домовленостям?

Це чудове питання, але головна проблема в тому, чи захоче Росія закінчити війну. Якщо вона зробить це – тобто виведе війська, загалом повністю нормалізує обстановку – тоді будь-які формати можуть бути використані, щоб обговорити фінальні умови миру. Це можуть бути двосторонні перемовини, "Мінськ", Нормандський формат – що завгодно, але все починається з рішення Росії закінчити війну, зараз ми бачимо протилежне – Москва хоче ї продовження.

- Чи може відбутися широкомасштабне вторгнення Росії в Україну?

Воно вочевидь імовірно, Росія зосередила війська для нового вторгнення в Україну, вони хочуть цього. Але такий варіант буде дуже болючим для Росії, буде велика кров, це явно не в інтересах Москви. Я сподіваюсь, що міжнародна увага, яка прикута до цієї загрози, змусить Путіна зупинитись.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов