"Навіть Путін – лише частина тлінного світу": як хасиди святкують Новий рік в Умані

Незважаючи на війну, святкування Рош ха-Шана відбувається спокійно і без надзвичайних подій

Фото:

Увечері у п'ятницю, 15 вересня, розпочалося святкування іудейського Нового року – Рош ха-Шана. На цей час в Умань з'їхалися близько трьох десятків тисяч паломників-хасидів практично з усього світу. Святкування, яке триватиме до 17 вересня, стало одним із найнепростіших у плані організації, підтримання порядку та безпеки за останні роки через загрози російських ударів, можливі провокації, а також дипломатичну напруженість між Україною та Ізраїлем. Як відбувалося святкування Рош ха-Шана цього року, а також які процеси залишилися за кадром, читайте у репортажі "Апострофа" з місця подій в Умані.

Незважаючи на погрози, пов'язані з відкритим вторгненням РФ, тисячі прочан прибули до Умані. Навіть станом на полудень, 15 вересня, хасиди продовжували прибувати в мікрорайон, де знаходиться могила Раббі Нахмана, щоб встигнути до вечірньої молитви, після якої "офіційно" стартувало святкування Нового року. Щоб пройти чи проїхати на територію паломництва, цього разу потрібно було пройти кілька постів, на кожному показавши документи і за потреби сумки з особистими речами. Оглядалися також автомобілі.

"Станом на вечір, 15 вересня, в Умань прибуло близько 33 тис. паломників-хасидів. В основному це громадяни держави Ізраїль, але є представники європейських країн, Британії та США. Сили поліції та інших служб, які забезпечують порядок та безпеку на місці паломництва, розгорнули контрольно-пропускні пункти для ретельної перевірки та реєстрації паломників. У місцях масового скупчення паломників здійснюється цілодобове чергування на кількох постах", - повідомила "Апострофу" речник поліції Черкаської області Зоя Вовк.

Також, за словами Зої Вовк, співробітники поліції проводили роз'яснювальну роботу серед прочан – про необхідність дотримання комендантської години, перебування на вулицях міста з документами, що засвідчують особу, а також про заборону вживання спиртних напоїв та важливість реагування на сигнали "Повітряна тривога".

Читайте: Чому хасиди їздять до Умані святкувати Рош ха-Шана: історія та цікаві факти

У період святкування Рош ха-Шана пости стоять не тільки на території паломництва, а також на в'їзді в місто, де ретельно оглядають всі авто, що в'їжджають в Умань.

У місті з півночі до 4:00 ранку діє комендантська година, яка поширюється і на прочан, які проживають переважно у мікрорайоні вулиці Пушкіна. З "новинок" поточного року – заборона не лише продавати піротехніку, а й навіть іграшки, що зовні схожі на зброю чи боєприпаси – іграшкові пістолети, автомати та гранати.

Порівняно з минулим роком, паломників прибуло на 10 тис. більше, але така чисельність поки що не дотягують до показників "доковідних" часів.

Паломник із Тель-Авіва Давид, який прибув до Умані з дружиною та вісьмома дітьми (у хасидів зазвичай багатодітні сім'ї), спілкуючись із журналістом "Апострофа", пояснив мотиви єдиновірців.

"Війна і пов'язані з нею погрози, політика, а також ми, люди, не має значення, яка у кого посада, робота і наскільки він впливовий - все це частина природи, повсякденної реальності. Навіть Путін з його погрозами - це частина тлінного світу, яка рано або пізно закінчиться. Не забуваючи про безпеку, ми все ж таки повинні пам'ятати про те, що є над нами, про те, що вище і більше, ніж ми. У мене та моєї родини немає страху, тому що ми живемо за завітами Раббі Нахмана", - сказав паломник.

Виконавчий директор благодійного фонду "Історико-культурний центр міста Умані" Ірина Рибницька, який здійснює інформаційну підтримку паломництва, розповіла "Апострофу", що прочани спокійніше їхали до Умані цього року, ніж минулого, будучи впевненими у можливостях ЗСУ захистити їх та місцевих мешканців.

"Минулого року, коли був перший рік відкритого вторгнення, все обійшлося благополучно, незважаючи на труднощі та незручності, які довелося випробувати паломникам. Судячи з відгуків, паломники і торік, незважаючи на деякі нюанси, відчували себе в Умані безпечно. Цього ж року впевненості стало ще більше, бо вони вірять у Раббі Нахмата, що вони їх захистить, і вірять до ЗСУ", - сказала Ірина Рибницька.

За її словами, на настрої прочан, насамперед тих, хто прибуває з Ізраїлю, впливає і той факт, що їхня країна постійно перебуває у стані війни. Для ізраїльтян і тепер для українців війна стала нехай і небезпечною, але частиною повсякденності.

Перший та другий день святкування іудейського Нового року пройшов без ексцесів. З негативних повідомлень була тільки про те, що одному з паломників стало погано з серцем, але йому оперативно надали кваліфіковану допомогу в найближчому спеціально обладнаному для прийому паломників медичному центрі.

"Цього року все надто спокійно і все пристойно. Навіть не було жодного скандалу та суперечок з місцевими на тлі банальних побутових непорозумінь. Навіть із молоді, серед яких зазвичай трапляються любителі випивки та "пригод", ніхто навіть не намагається буянити чи скандалити. Давно у нас такого не було, якщо не сказати, що таку ситуацію в Умані я бачу вперше", - розповіла “Апострофу” Людмила С., яка мешкає по вулиці Пушкіна.

Як пояснили журналісту "Апострофа" місцеві жителі, паломники є дуже строкатим у соціальному відношенні контингентом. Більш заможні хасиди, які через різні причини не можуть відвідати могилу Раббі Нахмана, можуть оплатити поїздку єдиновірцям, які помоляться за них на могилі цадика. Деякі паломники, насамперед молоді, сприймали такі поїздки як свого роду туризм та розважальний захід.

Цього разу, як визнають організатори, паломників попередили ще суворіше, ніж у минулі роки, вказавши на ризики та наслідки від незаконної та просто неетичної поведінки.

"Разом з нашими силами правопорядку тут на місці паломництва діють і співробітники поліції Ізраїлю. Їх загальна кількість – закрита інформація. Можна сказати, що їх чимало. І вони всі цього року несуть службу в цивільному одязі, щоб не виділятися серед загальної маси паломників. Усіх, хто прибуває в Умань, детально інструктують, пояснюючи, що у разі порушень порядку чи хуліганських та інших кримінальних діянь будуть серйозні законні наслідки. Будь-якої миті поряд може виявитися український поліцейський або перевдягнений ізраїльський. Тобто уникнути відповідальності не вийде ніяк", - пояснив у розмові з "Апострофом" голова волонтерської організації "Маген-Україна" Олександр Хмара, який також був задіяний до організації паломництва цього року.

Міське керівництво Умані також неодноразово зверталося до паломників, щоб вони цього року утрималися від поїздок до міста, оскільки місцева влада не має можливості гарантувати безпеку у разі ракетних ударів. Згідно з офіційними даними, на території паломництва та розміщення хасидів знаходиться приміщення з укриттями, які можуть прийняти близько 11 тис. осіб одномоментно, що приблизно втричі менше, ніж кількість хасидів, що прибули.

Наприкінці серпня посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук припустив, що Київ може піти на призупинення безвізового режиму з Ізраїлем через низку причин: бюрократичні складнощі для громадян України в країні, депортації, адміністративний тиск, створення додаткових перешкод, а також відмову Ізраїлю продавати нашій країні системи ППО, які, зокрема, можуть бути використані для захисту паломників в Умані.

У такій ситуації будь-який інцидент з паломниками, включаючи ракетний удар окупантів по району паломництва, може бути використаний Москвою для звинувачень та дискредитації України.

Джерело "Апострофа", близьке до керівництва міста, відзначило, що цього року, в тому числі через політичні ризики, паломництво проходило під жорсткішим контролем.

"Міське керівництво, місцеву поліцію та інші служби відсунули на другий план. Все контролювалося Черкасами та Києвом, щоб жодних, навіть найменших, негативних епізодів не було: спиртне, наркотики, хуліганка. Тим більше, не кажучи вже про серйозніші проблеми, пов'язані з ризиком силових провокацій росіян. Усі знають, яку політику веде Ізраїль щодо відкритої війни, яку ведуть орки проти нас. Будь-який ексцес може бути використаний проти інтересів України", - сказав співрозмовник нашого видання.

Співробітники консульства Ізраїлю в Умані, офіс якого знаходиться в одному кварталі з місцем паломництва, від коментарів "Апострофу" відмовилися, пославшись на великий обсяг роботи, пов'язаної із запитами та потребами співвітчизників, що прибувають на паломництво.

На момент написання матеріалу в другий день святкування Рош ха-Шана 16 вересня обстановка на місці паломництва та в Умані загалом була спокійною, що дозволяє припускати, що святкування іудейського Нового року завершиться спокійно, незважаючи на всі труднощі та ризики.

Читайте: Новорічна туса: Володимир Дантес показав величезний натовп хасидів в Умані

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов