RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гетманцев Данило Олександрович

Народний депутат України IX скликання від фракції партії "Слуга народу"

Народний депутат України IX скликання від фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев Фото: MC.today

Народився 26 квітня 1978 року у Києві. 1995 року закінчив Український гуманітарний ліцей Київського університету ім. Шевченка. 2000 року з відзнакою закінчив навчання на юридичному факультеті КНУ ім. Шевченко і вступив до аспірантури.

У 2004 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю "Адміністративне право та процес, фінансове право, інформаційне право" на тему "Банківська таємниця: особливості її нормативно-правового регулювання в Україні та законодавство зарубіжних країн".

2012 року Гетьманцев став доктором юридичних наук, захистивши дисертацію з фінансового права.

Профілі у соцмережах

Сторінка в Фейсбук

Телеграм-канал Гетманцева

Доходи

Данило Гетманцев за 2022 рік задекларував 734 068 грн доходів. Сюди входить як депутатська заробітна плата, так і сумісницька робота — в КНУ ім. Тараса Шевченка та Національної академії правових наук України.

На банківських рахунках депутат задекларував наявність 372 778 гривень. А ось готівкою Гетманцев зберігає 158 000 гривень, 40 000 євро та 35 410 доларів.

Також у власності Данила Гетманцева є дві земельні ділянки на Київщині загальною площею 4590 м². Ще одна ділянка на 1722 м ² належить його дружині.

Будинок, в якому проживає сім'я, також задекларований — розташований у Київській області та має площу 269 м², при цьому площа ділянки, на якій стоїть — 2500 м².

Є ще й дві квартири у спільній власності: одна у Києві майже на 60 м² (спільна з дружиною) та одна також у столиці майже на 80 м² — там мешкає його син.

Вартість жодного із житлових приміщень чи земельних ділянок не вказана.

А ось автомобіль, яким користується депутат, не є преміальним. Це Toyota Avalon 2008 року.

Щодо інших матеріальних цінностей Гетманцев задекларував дві власні години: від брендів Frank Muller і Rolex. Обидва з корпусами із кольорового металу. А також у декларацію увійшла колекція із 15 картин XX-XXI століть.

Кар'єра

З 1997 р, будучи студентом, Данило Гетманцев почав працювати в компанії "М.С.Л."штатним юристом. Це оператор державних лотерей. Після приватизації підприємства Гетьманцев став власником пакету акцій компанії.

У 2004 році отримав свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю.

У 2000-2006 роках. працював у КНУ ім. Шевченка асистентом кафедри. З 2007 до 2013 року працював на посаді доцента кафедри конституційного та адміністративного права, а згодом фінансового права юридичного факультету.

З 2013 року нардеп працює на посаді професора кафедри фінансового права в Інституті права КНУ ім. Т. Шевченка.

Гетьманців автор понад 200 наукових та науково-методичних праць.

Засновник, почесний президент, керівник практики банківського та фінансового права юридичної компанії Jurimex.

У IV, V, VI скликаннях Верховної Ради був помічником-консультантом на громадських засадах народного депутата Володимира Сівковича.

У 2019 році був представлений як експерт "Команда Зеленського" з податкової політики.

На дострокових парламентських виборах в Україні 2019 року пройшов до Ради за списками партії "Слуга народу" за №20. Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Співголова групи з міжпарламентських зв'язків із Державою Ізраїль. Член Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань правового статусу ветеранів війни.

За відомостями руху "Чесно", Гетманцев входить до числа нардепів, які подали найбільше законодавчих ініціатив, більшість із яких було прийнято парламентом. Гетьманцев вважає закон "Про функціонування української мови як державної" дискримінаційним, виступав також проти легалізації медичного каннабісу. Гетьманців бореться за тотальну фіскалізацію малого бізнесу, чим викликає невдоволення підприємців.

Данило Гетманцев на роботі

Скандали

2017 року Гетманцев брав участь у конкурсі до Верховного суду, проте не пройшов відбір. Причина - спроби фальшування та приховування даних про себе. По-перше, Громадська рада доброчесності встановила, що Гетманцев був засновником підприємства ТОВ "M.C.Л.", за яким є "висновки правоохоронних органів про сприяння тероризму". СБУ здійснювала досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом фінансування тероризму невстановленими посадовими особами ТОВ "M.C.Л.". По-друге, на підприємстві, співвласником якого був на той момент Гетманцев, було виявлено непрозорі механізми для обходу санкцій та несплати податків.

У квітні 2021 року Гетманцев недвозначно і прикро висловився на адресу журналістки Соні Кошкіної, здивувавшись, що та нібито не знає, як пишеться слово "мінєт".

Гетманцев один із співзасновників " М.С.Л. ". У 2015-2017 роках президент України за рішенням РНБО запровадив проти "М.С.Л." санкції. Оператора лотерей підозрювали у фінансуванні тероризму. Служба безпеки зареєструвала кримінальне провадження та проводила досудове розслідування.

Гетманцев, по суті, зізнався, що лотерейний оператор упродовж довгих років працював "у тіні".

У березні 2020 року Данило Гетеманцев образив колишню підлеглу, назвавши її "бабою". Фото скандального листування опублікував блогер Михайло Шнайдер.

Сім'я

Нардеп одружений двічі. Перша дружина – Гетеманцева Тетяна Сергіївна, юрист. Від неї парламентар має сина Івана, який живе з мамою.

Друга дружина – Гетеманцева (Швачка) Ольга Сергіївна. Колишня дружина прокурора Генеральної прокуратури. Розлучилася зі своїм чоловіком, вже живучи у цивільному шлюбі з Гетманцевим та виховуючи спільного сина Михайла. Пізніше у них також народився син Сергій.

Мати - Гетманцева Олена Дмитрівна, власниця ТОВ "Туристична професійна група", ТОВ "Нью Проперті" та інших компаній.

Цитати

Про боротьбу з контрабандою:

"Безумовно, рішення, які ухвалила РНБО (про введення санкцій проти "десятки контрабандистів", - "ДС"), не є інструментом для протидії контрабанді. Ми повинні бути чесними перед собою: за півтора роки боротьби з контрабандою нам як владі нема чим пишатися" .

Про карантин в Україні:

"Я - прихильник повного локдауну із зупинкою транспорту. Я послідовний прихильник цього рішення. Тому що будь-які половинчасті обмеження не дають тієї користі, на яку ми розраховуємо".

Про бідність:

"На схилі СРСР Україну порівнювали з Францією: приблизно та ж чисельність населення, така сама площа, приблизно однакові економічні показники. Потім нас почали порівнювати з Польщею. А сьогодні ми себе з Габоном не можемо порівняти, бо там ВВП на душу населення більший, ніж в Україні”.

Читайте також

Кубраков Олександр Миколайович

Олександр Кубраков – міністр інфраструктури України потрапив у скандал

Гутцайт Вадим Маркович

Вадим Гутцайт – досьє голови НОК України

Устінова Олександра Юріївна

Олександра Устінова - народний депутат від партії "Голос"

Новини партнерів