RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Крім НАТО: навіщо Байден зміцнює Індо-Тихоокеанський рубіж

Навіщо Байден створив новий оборонний союз поза НАТО

Навіщо Байден створив новий оборонний союз поза НАТО Фото: Getty images

США, Великобританія і Австралія створили новий оборонний альянс - AUKUS. За словами Байдена, цей союз об'єднає фахівців морської справи з трьох країн, в тому числі і для підтримки і розширення їх військових можливостей. І хоча Китай прямо не згадувався, лідери країн нового союзу неодноразово посилалися на заклопотаність з приводу регіональної безпеки, яка, за їхніми словами, "значно зросла". Примітно, що раніше міністр оборони Великобританії Бен Уоллес заявив, що військові витрати Китаю в даний час "одні з найбільших в історії". AUKUS дасть змогу Австралії будувати атомні субмарини, що викликало бурхливу реакцію Франції, яка може позбутися контракту на поставку Канберрі 12 підводних човнів. Американіст, професор Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка Сергій Галака розповів "Апострофу" для чого і чому створено AUKUS, а також які можливості це дає США в протистоянні з Китаєм.

США шукають можливості для створення більш гнучкої системи реагування на виклики для американської безпеки. Це - спроба спертися на перевірених союзників, з якими США протягом усього 20 століття дуже тісно співпрацювали. Великобританія - традиційний і найближчий союзник США, починаючи ще з Першої світової війни і аж до співпраці в рамках НАТО.

Австралія також союзник американців ще з часів Першої та Другої світової війни. Австралійці завжди дуже тісно співпрацювали з американцями, тому що вони завжди вважають себе зобов'язаними США за те, що американці врятували Австралію від японської агресії в 1939-1941 роках, вступили у війну і захищали австралійські інтереси.

Австралія - єдина країна, яка у всіх війнах посилала свій контингент. Це стосується і Корейської війни, де воювали американці, це ж стосується і В'єтнамської війни. Причому Австралія посилала бойові підрозділи - не госпіталь або символічну групу гуманітарної підтримки - а свої війська. Теж саме стосувалося Іраку, Афганістану, хоча Австралія і не член НАТО.

По суті, Австралія дасть найширші інфраструктурні можливості для США - там можна буде або розгорнути американські військово-морські бази, або спертися на австралійські бази. До слова, у американських судів завжди є право заходу або право стоянки на австралійській території. Тому в даній геополітичній ситуації Австралія для американців - це найпотужніша опора в південному Тихому океані, з якої американці можуть оперувати. І безумовно, якщо США хочуть будувати якісь конфігурації в регіоні, то без Австралії обійтися не можна.

В цілому співпраця демократичних англомовних держав - США, Великобританії, Канади, Австралії та Нової Зеландії мають деякі угоди вище рівня НАТО. Наприклад, відому угоду "П'яти очей" - розвідки п'яти країн, які обмінюються практично у відкритому режимі всією інформацією по закритому каналу зв'язку. Формально для США в питанні своєї безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні НАТО не підходить через географічні нюанси, оскільки Альянс все-таки Північноатлантичний.

За статутом, у НАТО є певна сфера діяльності, і операція в Афганістані піддавалася критиці за те, що тоді країни НАТО вийшли за сферу традиційних інтересів Альянсу. Тому США набагато більш ефективно знайдуть спільну мову з Великобританією та Австралією в новому форматі AUKUS, і не виключаю, що з часом до них може приєднатися Нова Зеландія.

Справа в тому, що південно-тихоокеанський театр далекий від США. Раніше у американців там була величезна база у В'єтнамі в період інтервенції в Індокитай, і величезна комбінована база "Субик-Бей" в Філіппінах, яка вважалася найбільшою в світі. За оренду цієї бази американцями Філіппіни отримували 2 мільярди доларів на рік. Потім ці бази були згорнуті з різних причин і за різних обставин, але зараз про це знову пішли розмови.

На сьогоднішній день більш міцної опори ніж Австралія, Нова Зеландія, а також традиційно союзницькі Південна Корея і Японія - у американців там немає. У США є своя система баз в Тихому океані, а також якихось аеродромів та пунктів "підскоку", але вона була частково скорочена після Холодної війни. І мабуть тепер США вирішили підкріпити союзництво з Австралією.

Також важливо розуміти, що історія з атомними субмаринами для Австралії, хоч і без ядерної зброї, цікава історичними аналогіями. У Австралії немає ядерної зброї, але в роки Холодної війни в рамках НАТО проводилися спеціальні тренування, і були домовленості, що в разі реальних бойових дій, низка неядерних країн отримає від американців тактичну ядерну зброю для використання. І свого часу Радянський Союз дуже різко проти цього виступав, оскільки у ФРН були винищувачі F-111, на яких пілотів тренували для ураження цілей ядерними боєзарядами. Тобто можливо тут США теж дивляться на це ширше - створити в Австралії відповідну інфраструктуру, а в разі якихось там драматичних подій або криз в Тихому океані в Австралію можуть швидко за необхідності перекинути якісь засоби аж до ядерної або високоточної зброї, і Австралія зможе з цих підводних човнів оперувати. Поки що в умовах миру ніхто цього робити не буде, але у якихось надзвичайних умовах я цього не виключаю. Поки що США готують інфраструктуру для такого військового співробітництва.

Читайте також

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси