RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Прокол Зеленського: як Тимошенко скористалася зброєю Банкової

Юлія Тимошенко здійснила вдалий політтехнологічний хід

Юлія Тимошенко здійснила вдалий політтехнологічний хід Юлія Тимошенко Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Успішне голосування по законопроекту про народовладдя можна було б назвати успіхом Володимира Зеленського, проте тим самим він відкрив всім своїм політичним опонентам благодатне поле для "хайпа" і відповідних ударів. Першою, хто зорієнтувався в нових політичних реаліях, стала лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, яка вже на наступний день зажадала провести референдум одразу по п'ятьох питаннях - за "дивним" збігом обставин усі вони відносяться до проблем, на яких міг би заробити очки глава держави. Як Зеленський втратив ініціативу і чим це для нього обернеться - читайте в матеріалі "Апострофа".

"Юля переходить в наступ"

Вранці 27-го січня Юлія Тимошенко, новий образ якої не обговорив тільки ледачий, піднялася на парламентську трибуну для промови. Лідер "Батьківщини" назвала ухвалений Верховною Радою закон поганим, оскільки "звичайні люди не зможуть проявити свою політичну волю". Однак після цього екс-прем'єр запевнила, що її політсила "допоможе народу" проявити свою волю, запропонувавши провести референдум по найбільш "смачним" темам.

"Ми ініціюємо разом з народом проведення референдумів з п'яти питань: український газ і атомну електроенергію з 30% рентабельністю віддати громадянам України, питання землі -"ні" продажу сільськогосподарської землі; продаж стратегічної власності (газопровід, залізниця, Укрпошта тощо) про марихуану - ми запитаємо у людей, чи готові вони легалізувати досить важкий наркотик, і гральний бізнес", - заявила Тимошенко.

Таким чином лідер фракції, яка всім складом не голосувала за законопроект про народовладдя, примудрилася зібрати мало не всі "вершки" на цьому питанні, а заодно захопила улюблені теми для хайпа Зеленського: гральний бізнес, ринок землі та легалізацію марихуани. Крім того, зачепила найактуальніше питання січня - вирішення проблеми зі зростанням тарифів.

"Вона працює на свій базовий електорат, який досить консервативний. Для нього питання землі однозначно вагоме і актуальне. Ну і заодно інші теми - легалізація грального бізнесу, питання легалізації канабісу - її електорат однозначно проти. Плюс вона підготувала і конструктив - пакет законопроектів, які можуть вирішити тарифну проблему. Очевидно, що Юля переходить в політичний наступ", - зазначив у розмові з "Апострофом" керівник аналітичного агентства "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

"Я думаю, Тимошенко прекрасно розуміє, що зараз такий момент, коли вона може значно посилити свої позиції. Оскільки зв'язка "президент-слабкий прем'єр" більше не працює. Якщо рік тому, коли вона пропонувала політичне партнерство "слугам", то ніхто навіть чути не хотів, то зараз - інша ситуація. Мабуть прийшло розуміння, що спиратиметься треба на тверде", - додав політолог.

Інші експерти також звернули увагу на красивий тактичний хід Тимошенко.

"Юлія Володимирівна - дуже досвідчений політик, і вона відчуває хвилю, прагнучи її осідлати. Ухвалили закон про референдум, який вона вважала недостатньо вдалим, але вирішила це використати. Вона прекрасно розуміє, що фактично референдум можна буде проводити не раніше 2022 року. До того ж на один референдум можна буде виносити тільки одне питання, а вона запропонувала п'ять", - сказав "Апострофу" директор департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

По Зеленському битимуть його ж зброєю

Перший референдум в Україні може відбутися не раніше 2022 року - на це впливає і фінансовий момент, і труднощі з впровадженням системи електронного голосування, яку ще належить розробити. Крім того, для проведення референдуму з ініціативи народу, він повинен пройти досить непросту процедуру: створення ініціативної групи з 60 осіб, які організовують збір 3 млн підписів в 2/3 областей України. Так що далеко не факт, що новий механізм використовують і в наступному році.

На думку політичного експерта Віктора Небоженка, механізм референдумів стане в нагоді не Зеленському, а комусь іншому. Крім того, він вказав на величезні ризики, які несе ця новація для України в поточних умовах.

"Я вам скажу, що проведення будь-яких референдумів під час війни - неможливо. Політична історія Європи не знає таких випадків. Швидше за все, цей механізм приготований для когось іншого, а не Зеленського. У нього було 73%, а зараз 20%. 53% електорату пішли. Уже можна сказати, що більша частина населення не сприйме будь-який референдум президента, тому що воно йому не довіряє - так навіщо президент хоче проводити референдум? Це нелогічно", - зазначив експерт в розмові з "Апострофом".

На питання про те, чи може президент спробувати підняти власний рейтинг, запустивши "правильний" референдум, політолог був категоричний: "Так не буває. Це якісь доморослі продюсери йому пояснюють. Не можна якимось референдумом підняти рейтинг. Хоча можна одним - референдумом про смертну кару корупціонерів, але він же на це не піде. Спроба президента прямого контакту з народом - це спроба піти від ролі президента-невдахи в сторону перспективного національного лідера: "Я і народ", - вважає Небоженко.

Володимир ЗеленськийФото: Апостроф

Втім, труднощі з проведенням референдуму не заважає опозиції бити по владі і особисто Володимиру Зеленському за допомогою подарованої їм же зброї. А також нарощувати власні електоральні бали. Прекрасно розуміючи, що реальний референдум влада "чужим" провести не дасть.

"Я думаю, в політиці головне питання в тому, хто захоплює тему. Наступні вже будуть виглядати вторично. За потужної подачі воно навпаки працює на того, хто вхопив. Хто перший встав - того і тапки", - зазначив Андрій Золотарьов.

"Сам факт ухвалення цього закону - в скарбничку президента. Але скільки він отримає електоральних балів - питання спірне. На порядку денному головних проблем українців це питання не стояло, але він послідовний і це плюс. Те, що Тимошенко його підняла - правильний хід. Але важливий момент в тому, що про необхідність проведення референдуму говорили і в ОПЗЖ, але вони не проголосували і нічого не зробили. А Юлія Володимирівна не проголосувала, але зробила. Тому тут потрібно підкреслити її політичне чуття. А іншим зараз вже немає сенсу намагатися осідлати цю тему, оскільки навіть якщо вони щось заявлять, то Тимошенко вже "забила" цю тему", - вважає експерт МЦПД Ігор Петренко.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі