Велику партію в Україні розривають на частини: чим все це закінчиться

Внутрішня боротьба в Аграрній партії ризикує привести її до самознищення

Фото: agroparty.org.ua

Боротьба за Аграрну партію України (АПУ) наростає з новою силою. Дві групи впливу буквально розривають політпроект на частини. Чому багато чого в цій війні залежатиме від Міністерства юстиції і чим так цінна АПУ, розбирався "Апостроф".

Наше видання раніше писало про спроби частини партійного керівництва змістити лідера АПУ Віталія Скоцика нібито через вождистські замашки і закулісні переговори з олігархом Ігорем Коломойським. За версією Скоцика, за спробою захоплення партії стоїть "прокремлівська група рейдерів", пов'язана з екс-главою Адміністрації президента Віктором Медведчуком, кумом президента Росії Володимира Путіна, а також лідером "Батьківщини" Юлією Тимошенко.

І хоча здавалося, що Скоцику вдалося відбитися від своїх вчорашніх соратників, на цьому історія не закінчилася. Опоненти Скоцика провели позачерговий партз'їзд, на якому був обраний новий голова партії Юрій Крутько. Скоцика ж виключили з лав політсили. Сам Скоцик вже назвав з'їзд фейковим.

Обидві сторони тепер апелюють до Міністерства юстиції, від дій (або бездіяльності) якого залежатиме, кому в підсумку дістанеться АПУ. Втім, існує серйозна ймовірність того, що події в політичній силі будуть розвиватися за зразком Соціалістичної партії (СПУ), коли за один політичний бренд зійшлися в боротьбі відразу кілька ворогуючих груп.

Війна з'їздів

Новий виток протистояння всередині Аграрної партії спровокувала звістка про позачерговий партз'їзд 12 вересня, який провела опонуюча Віталію Скоцику внутрішньопартійна група. Вона спирається на 15 обласних парторганізацій АПУ, а також київський міський осередок. Як стверджують учасники, з'їзд зняв Скоцика з керівної посади "у зв'язку з грубими порушеннями ним статуту партії та вчиненням дій, які завдають шкоди авторитету і дискредитують керівний орган партії". Новим керівником АПУ обрали Юрія Крутька, великого фермера з Кіровоградської області. Його заступниками стали Сергій Гайдай (представник Чернігівського облосередку АПУ, не плутати з відомим політтехнологом), а також Іван Чайковський, Олег Корбан і Алім Міщук. Крім того, делегати затвердили новий склад політради партії та її Центральної контрольно-ревізійної комісії. У самого Скоцика відібрали партквиток.

Юрій Крутько Фото: agroparty.org.ua

"З'їзд ми провели законно, є підтверджуючі документи з печатками і відеозапис", - повідомив "Апострофу" Крутько.

Голосування за Скоцика він назвав проявом внутрішньопартійного демократизму. "Спробуйте виступити проти Порошенка (президент України Петро Порошенко, - "Апостроф") або Юлі (лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, - "Апостроф")! А у нас демократія!"– запевняв видання Крутько.

За його словами, рішення з'їзду про зміну керівництва АПУ передали до Міністерства юстиції, щоб внести до Державного реєстру партій. "Зараз чекаємо. Думаю, [треба] ще кілька днів. І тоді проведемо прес-конференцію [в новому статусі]", - проанонсував Крутько.

Правда, Скоцик назвав подані до Мін'юсту документи "фейковими", а сам форум без своєї участі – незаконним. У зв'язку з цим він нібито вже звернувся до правоохоронних органів.

"Цей з'їзд пройшов тільки на папері. Лідера і низку інших членів політради, мене зокрема, навіть не запросили туди. Деякі люди відзначені як присутні, хоча насправді їх не було", - повідомила "Апострофу" член президії політради АПУ Юлія Єрмоленко, яка очолює в партії інформаційно-ідеологічний департамент.

Разом з тим, 13 вересня Скоцик зібрав свій склад політради АПУ, щоб провести чистку партапарату і скасувати попередні рішення політради, ухвалені без його відома.

Не відступати і не здаватися

У цій ситуації Мін'юст виявляється в ролі третейського судді, чиє рішення зареєструвати документи з'їзду або політради, зібраної Скоциком, затвердить одну зі сторін конфлікту в керівному статусі. За даними видання, зараз в міністерстві дійсно вивчають пакет документів, переданий опонентами Скоцика, однак співрозмовник не зміг назвати термін винесення рішення.

А поки сторони готуються зміцнити власні позиції на нових з'їздах. За даними видання, сторона Скоцика планує провести свій форум 21 жовтня. "Поки порядку денного з'їзду немає", - коментує Юлія Єрмоленко.

Прихильники Віталія Скоцика планують провести з'їзд партії 21 жовтня Фото: latifundist.com

Його опоненти орієнтуються на грудень, причому збираються знову переобрати голову партії, а до того часу переманити організації, які поки що орієнтуються на Скоцика. "Ми хочемо, щоб до нас приєдналися Миколаївська, Одеська, Харківська та інші обласні організації, що залишилися зі Скоциком. Ми проти вождизму і не збираємося чистити ряди, як свого часу він прибрав глав десяти облорганізацій, проти чого, в тому числі, виступили ми", - пояснює Крутько.

"Якщо ці парторганізації не пішли до цього моменту, я не думаю, що це взагалі станеться", - заочно опонують йому Єрмоленко.

У Мін'юсту є два варіанти поведінки: або винести рішення на користь "змовників", за якими, справедливості заради, залишилося практично дві третини обласних осередків партії, або ж зберегти партію за Віталієм Скоциком. У будь-якому разі скривджена сторона, швидше за все, не захоче погоджуватися з цим рішенням. На думку політолога Петра Олещука, найімовірніше, новою стадією конфлікту стануть судові розгляди. "Повторюється історія з Соцпартією, яку не можуть поділити три групи. Однак тільки Іллю Ківу Мін'юст визнає законним главою СПУ. Як і у випадку з "соціалістами", примирення у "аграрників" теж навряд чи можливо, навіть якщо Мін'юст чітко вкаже на главу партії", - коментує експерт.

Про повноцінну участь партії на майбутніх парламентських виборах (а саме на них роблять ставку обидві сторони конфлікту) говорити не доводиться, тим більше що її загальнонаціональний рейтинг ледь перевищує 1%. Більш того, цей відсоток складно буде "передати" комусь з фаворитів президентської гонки: у разі, якщо одна сторона конфлікту закличе голосувати, умовно кажучи, за Петра Порошенка, інша тут же заявить про свою підтримку Юлії Тимошенко. Інша справа, що в перспективі переможцю цієї внутрішньовидової боротьби за партію дістанеться досить серйозне представництво на місцях (особливо у сільській місцевості). Але це стане можливо лише в тому випадку, якщо одна із сторін зуміє довести, що АПУ – її монопольна власність.

"Такі розбіжності в Аграрній партії – це величезний мінус для неї. Врятувати її можуть тільки сильні місцеві лідери, об'єднавшись заради вирішення наболілих питань. Якщо вони ще залишилися в партії, звичайно", - прокоментував "Апострофу" народний депутат Олександр Бакуменко ("Блок Петра Порошенка"), який колись входив до керівництва АПУ, але в результаті чисток, проведених Скоциком, покинув цю політсилу.