Немає страху: як в Криму вболівають за збірну України на Євро-2016

Неприхована симпатія до команди Фоменко на окупованому Росією півострові призводить до переслідувань, але багато фанатів цього не бояться

В анекованому Криму як і раніше живуть уболівальники футбольної збірної України, які ризикують бути заарештованими за демонстрацію української символіки Фото: УНІАН

Незважаючи на складність ситуації, в окупованому Криму, як і раніше, знаходяться любителі футболу, які відкрито висловлюють свою підтримку збірної України на Євро-2016. Матч проти збірної Німеччини показав, що кримчани, як і раніше, відчувають симпатії до команді Михайла Фоменка і готові вболівати за її перемогу в чемпіонаті Європи.


Чотири роки тому, коли в Україні та Польщі проводився чемпіонат Європи по футболу, автомобілі з українськими прапорцями на кримських вулицях або молоді люди в жовто-синіх футболках, кепках і шарфах були звичайним явищем. З тих пір минуло чотири роки, і нинішній "російський" статус півострова докорінно змінив ситуацію. Тепер відкрита демонстрація української символіки загрожує переслідуванням з боку поліцейських, відкриттям адміністративного провадження з наступною передачею справи до суду, де обвинуваченому випишуть чималий штраф.

Однак нинішній чемпіонат Європи, який проходить на футбольних полях Франції, "спровокував" в Криму чергову хвилю прояву симпатій до збірної України. Звичайно, зараз це виражається не в таких масштабах, як раніше, так і за збірну Росії на півострові, треба відзначити, переживають все-таки більше. Але фанати не бояться публічно висловлювати свою позицію в соціальних мережах, надягають майки з тризубом і збираються групами в спортивних кафе і барах, щоб разом вболівати за "жовто-синю" команду.

Павло з Ялти в день гри збірної України з німцями повідомив на своїй сторінці в Facebook, що має намір надіти футболку з тризубом і відправитися на перегляд "матчу смерті", чого б це йому не коштувало. У місцевому спортбарі Павло спостерігав за грою в компанії з такими ж однодумцями, які не побоялися "засвітитися" на спільній фотографії.

"...Я зрозумів. Немає страху. Немає нічого. Я йду з символом Батьківщини на грудях – і оточуючі люди – посміхаються, таксисти тикають один одному в бік – мовляв, дивись! На набережній мене наздогнав офіціант і, обережно взявши за плече, сказав: "Героям слава! Сьогодні важливий день, удачі!". Ніхто не увірвався. Не було приводів, тільки з розумінням опускали очі і посміхалися...",– зізнався Павло після гри.

Вболівальники збірної України в Криму під час матчу Україна-Німеччина Фото: Павло Скабичевський/facebook.com/onboard.chack


Таких прикладів - десятки. Однак не всі хочуть афішувати свої симпатії, побоюючись тиску з боку силових структур. Хтось обмежується постами в соціальних мережах, хтось - переглядом матчу, не виходячи з дому. "Я б пішов куди-небудь в бар, взяв би пиво і вболівав би за Україну, але одному не хочеться, не цікаво і небезпечно", – зізнається кримчанин по імені Віктор.

Відомо, що в Сімферополі, Ялті, Алушті, Бахчисараї та інших містах в місцевих кафе, що пропонують до перегляду трансляції Євро-2016, неодмінно анонсують майбутні матчі. Ігри збірної України не є винятком. За визнанням власника одного з таких закладів, матч між збірними Німеччини і України, що відбувся 12 червня, викликав ажіотаж у його кафе.

"В цей вечір відвідувачів було більше, ніж зазвичай збирається на перегляд футболу, все-таки вплинуто те, що грала українська команда, – розповів власник закладу. – Більшість тих, хто прийшов, вболівали за збірну України, хтось був у вишиванці, хтось -у жовто-синій футболці. Відвідувачі емоційно реагували на кожен момент і навіть скандували українські слогани". За визнанням власника кафе, вечір пройшов спокійно: не було ані провокацій, ані візиту правоохоронних структур. Хоча в нинішній ситуації, за його словами, можна чекати чого завгодно. Він сподівається, що, незважаючи на поразку в грі з німецькою командою, на наступну зустріч збірної України збереться не менше відвідувачів, які також емоційно будуть підтримувати "жовто-синіх".

Додамо, що в букмекерських конторах Сімферополя відомі випадки, коли любителі футболу ще до початку чемпіонату робили ставки на підсумкову перемогу збірної України на Євро-2016. Тоді коефіцієнт на успіх команди Фоменко розцінювався приблизно як 100 до 1.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

В пасхальные выходные погода в Украине будет умеренной - сильная жара спадет, и во многих областях пройдут дожди, местами грозы

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торговля подержанными автомобилями в Украине через автосалоны поможет упростить процедуры, но машины, скорее всего, подорожают