Крим після "диверсії": перевірки під автоматами і допити на "кордоні"

Кримчани побоюються, що їх більше не пускатимуть на материкову Україну

Перш ніж випустити на материкову частину України з Криму на КПП з виїжджаючими російські спецслужби проводять бесіди та ретельний огляд Фото: УНІАН

Скандальний інцидент на півночі Криму, котрий дав привід російському ФСБ звинуватити Київ в організації "диверсії" на анексованому півострові, як і раніше, є головною обговорюваною темою серед кримчан. Через кілька днів після того, як прозвучали всі версії події, жителі і нечисленні відпочиваючі у Криму, як і раніше, стикаються з наслідками надзвичайної ситуації. Люди побоюються, що їм повністю заборонять виїзд на материкову частину України.

У Сімферополі суд заарештував на два місяці одного з головних підозрюваних, за версією російських силовиків, в організації "терактів" в Криму, жителя Запорізької області Євгена Панова. Затриманий нібито визнав свою провину на допиті. Пізніше російські власті назвали прізвище ще одного затриманого учасника "диверсійної групи" - ним виявився Андрій Захтей, родом з Борислава Львівської області. Користувачі соціальних мереж виявили, що раніше Захтей працював будівельником і надавав допомогу в оформленні російського громадянства для мешканців ближнього зарубіжжя і країн колишнього СРСР. З зими 2015 року проживав і працював в Одинцово Московської області.
Через кілька діб після повідомлення ФСБ про затримання "українських диверсантів", які готували, за даними російської сторони, теракти на території півострова, в Криму, як і раніше, зберігається не характерна для цієї пори року обстановка. У небі над Сімферополем і прилеглими районами протягом декількох днів літають вертольоти, в окремих містах можна помітити блок-пости, а на адмінкордоні, що розділяє Крим і Херсонську область, посилена перевірка документів прикордонниками РФ.
Ці факти підтверджуються свідченнями очевидців. Так, у п'ятницю, 12 серпня, в Радянському районі співробітники поліції зупинили машину з активістами з числа кримських татар, які прямували в Сімферополь на судове засідання по "справі 26 лютого" (мається на увазі мітинг 26 лютого 2014 року біля стін Верховної Ради Криму на підтримку територіальної цілісності України, - "Апостроф".) за участю заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. "При в'їзді в Радянський їх зупинила поліція, перевірили документи і відпустили, на виїзді їх знову таки зупинили, перевірили документи і знову ж відпустили", - написала в Facebook дочка одного з представників групи Мавіле Дегерменджі. Однак, за її даними, вже по дорозі до Сімферополя дорогу автомобілю "перекрив КамАЗ, з боку лісосмуги вибігли люди з автоматами, всіх змусили вийти з машини, почали перевіряти телефони (дзвінки, повідомлення), паспорти". “Вся ця "перевірка" проводилася під дулами автоматів...“, - зазначила автор повідомлення.
Спостерігачі пов'язують такі жорсткі заходи з боку російських силовиків з недавніми подіями на півночі Криму.
Не менш напружена обстановка зберігається на контрольно-пропускних пунктах. За словами тих, хто перетинав "кордон" у ці дні, на всіх трьох КПП між Кримом і Херсонською областю спостерігаються черги з десятків автомобілів і сотень людей. Проходження російського і українського пунктів займає від 3 до 12 годин в залежності від часу доби. Чоловіків, які в'їжджають на територію півострова і виїжджають звідти, російські прикордонники, за словами очевидців, перевіряють найбільш ретельно.
"На виїзді з Криму росіяни заводять всіх молодих чоловіків в окрему кімнату, проводять більш ретельний огляд і задають питання про рід занять, мету поїздки в Україну і так далі", - повідомила на своїй сторінці одна з кримчанок.
Між тим, кримчани, котрі кілька днів нічого не знали, поки російська сторона не поширила офіційну версію того, що сталося поблизу Армянська, тепер всерйоз побоюються, що незабаром виїзд з Криму може бути взагалі закритий з ініціативи росіян, щоб уникнути повторення подібних інцидентів.
“Президент Володимир Путін заявив, що Росія не залишить без відповіді подію в Криму. Можна тільки гадати, які наслідки будуть, але не хотілося б, щоб Росія закривала нам виїзд на материкову Україну. Там у багатьох живуть родичі, друзі, знайомі, у когось є бізнес. Якщо буде закритий виїзд з Криму, то ми в Україну більше не потрапимо. Є, звичайно, варіант добиратися через Росію, але не факт, що тоді нас пустять українські прикордонники", - поділився своєю думкою Віктор з Сімферополя.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

В пасхальные выходные погода в Украине будет умеренной - сильная жара спадет, и во многих областях пройдут дожди, местами грозы

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торговля подержанными автомобилями в Украине через автосалоны поможет упростить процедуры, но машины, скорее всего, подорожают