Олександр Сотник: Путінську компанію пора душити

Опальний російський журналіст вказав на головну проблему російського президента

Російський журналіст і блогер Олександр Сотник Фото: facebook.com/sasha.sotnik

Кілька днів тому інтернет сколихнула заява відомого російського опозиційного журналіста Олександра Сотника про від'їзд з Росії у зв'язку з погрозами на його адресу. Місцем свого тимчасового перебування опозиціонер назвав Грузію, пояснивши, що його вимушений від'їзд слід вважати "не еміграцією, а евакуацією на якийсь час". У своєму інтерв'ю "Апострофу" ОЛЕКСАНДР СОТНИК заявив, що в будь-який момент може приїхати в Росію і не збирається просити політичного убожища" в Грузії, а головним своїм завданням бачить повернення собі і громадянам Росії "держави, котру у них вкрали".

- Саша, привіт. Розкажіть, де ви зараз?

- Я зараз перебуваю в Грузії.

- Чому саме Грузія?

- Тут живе мій дуже близький друг, який все влаштував, як ми і домовлялися. Тут я зможу не просто в повному обсязі працювати, як в Москві, тут я зможу працювати в безпечному режимі і навіть розширити свою діяльність в стані комфорту.

- А чому, наприклад, не поїхали в Україну?

- Я не поїхав в Україну не тому, що я не поважаю цю країну і не тому, що мене не кличуть. Просто, на відміну від українських законів, грузинські закони дозволяють мені, не просячи політичного притулку, не відмовляючись від російського громадянства, перебувати тут 360 днів на рік. Тому я зупинився на Грузії. А Україні – великий привіт. Це країна, яку я дуже люблю і яку я як підтримував, так і буду підтримувати.

- Вам надходили які-небудь пропозиції з України? Можливо, пропонували співпрацю або посаду?

- Так, ще рік тому мені надходила пропозиція. Я навіть зустрічався з представниками одного з українських телеканалів. Але просто, як кажуть, щось пішло не так. Я не буду зараз розповідати про це. Я, зрозуміло, анітрохи не ображений. Я як поважав цей телеканал, як поважав журналістів, що працюють в Україні, так і продовжую поважати. І, звичайно ж, я завжди відкритий до співпраці з нормальними виданнями, з нормальними телеканалами, з нормальними інтернет-ресурсами.

- Ви говорили про погрози на вашу адресу. Чиї це загрози, Кремля?

- Я можу тільки здогадуватися, тому що у мене немає прямих доказів. От як працює "спецуха": вони намагаються не залишати слідів. ГБуха завжди так працює. Ось з Литвиненком у них, наприклад, не вийшло, наслідили. Але я - не Литвиненко. І, як бачите... Але ці загрози надходять мені вже 4 роки. Як я говорив, їх кількість переросла в якість. І коли вони мені пред'явили зовнішнє спостереження один раз, буквально півтора місяця тому (у мене є 3 абсолютно незалежних від мене свідки, які можуть це підтвердити)... Це означало - друже, тобі пора звідси звалювати.

- Робити ноги, як то кажуть...

- Саме так. А після телефонного дзвінка, що пролунав у ночі, я почув такі слова, які процитував у своїй заяві (у своєму інтернет-зверненні, пояснюючи причини від'їзду, пан Сотник розповів про дзвінок "доброзичливця", який повідомив, що журналіста "погодилися терпіти до жовтня, після чого прийнято рішення перевести його в овочевий відділ", - "Апостроф"). Після цього мені стало зрозуміло, що в кожному жарті, навіть майора або капітана, є тільки частка жарту. І смішно буде тільки їм, а мені буде зовсім не смішно. Я просто зрозумів, що ступінь ймовірності досить висока, якщо я залишуся, і раптом що трапиться... А якщо таке трапиться, то нікому від цього не буде добре - ні мені, ні суспільству, ні країні ніякої користі від цього не буде.

Розумієте, вони вбили Нємцова, а ця фігура була зовсім іншого порядку. Що вже говорити про мене. Тому я вирішив зіграти на випередження та убезпечити себе. І чесно скажу, такого ефекту особисто я не очікував.

- Що ви маєте на увазі?

- На каналі Росія-24 в підсумковій програмі новин дали 5-хвилинний сюжет про мене. Зізнаюся, я не думав, що вони підуть на таку дурість. Тому що, фактично, поринувши в глибоке пропагандистське заперечення, вони підтвердили все, про що я говорив.

- Що думаєте з приводу створення МГБ в Росії? Чи з’являться у спецслужб Путіна довші руки для боротьби з інакомислячими?

- Мені здається, що боротьба з інакомисленням буде на другому або на третьому навіть плані для цього відомства. Тому що на першому плані у них зараз гроші, які закінчуються. Грошей немає. Корупція дійсно захмарна. Ви зверніть увагу на те, що відбувається зараз в Росії? Зараз відбувається укрупнення силових відомств. Якісь відомства закривають, якісь зливають один з одним, і так далі.

- Про що це говорить?

- Це говорить тільки про те, що навколо Путіна звужується коло осіб, яким особисто він довіряє. Під Золотова (главком Нацгрвардії РФ, колишній охоронець Путіна Віктор Золотов, - "Апостроф") він створив Росгвардію. Зараз він створює, зливаючи ФСО, ФСБ, ще щось - МДБ, і так далі. З трьох начальників, виходить, буде один. Тобто коло наближених до тіла Путіна, які будуть захищати, безпосередньо стояти щитом перед цією людиною, звужується. Йому дійсно все менше і менше залишається кому довіряти.

- А як вважаєте, такий страх дійсно обґрунтований? Чи Путін просто перестраховується?

- Там і те, і інше. Що стосується МДБ... я б хотів повернутися до цієї теми, тому що вона дуже важлива... головним завдання буде вибивання грошей з тих чиновників, яким було дозволено красти всі ці роки. Чиновників і не тільки - всіх цих злодіїв. Тому що грошей дійсно мало. І зараз вони їх будуть вибивати з тих, на кого ще вчора спиралися.

Я не виключаю, що до дверей МДБ вишикується ціла низка цих умовних булгаківських "босих", дружини яких будуть підганяти в спину і кричати: "Іди, покайся, і тобі знижка вийде". І вони самі понесуть туди гроші. Але розумієте, будь-які кошти мають таку погану властивість – вони закінчуються.

Після того, як вони закінчаться, а реструктурувати борги Путіну і його команді ніхто не буде, природно, почнеться викачування останніх грошей вже у населення. А потім все раптово впаде. І цей "колектив Ніберія" просто впаде на коліна, але не уникне своєї "кулі в лоб". Після чого народ з полегшенням видихне зі словами "Хрущов воскрес", і буде нова відлига.

- Чи з’являться у зв'язку фз створенням МДБ якісь нові загрози для України?

- Я думаю, що це прямо або опосередковано торкнеться всіх. Тому що з цього міністерства створять або, принаймні, планують створити такого потужного, могутнього монстра, ще потужнішого, ніж ФСБ. Я не знаю, як у них там буде це все структуруватися, я не володію цією інформацією. Це треба питати в пана Бортнікова (Олександр Бортніков, глава ФСБ, - "Апостроф"). Хоча, мені здається, що його все-таки відправлять у відставку.

Йде укрупнення, а створення МДБ, воно, в тому числі, заради цього теж затівається. Тому що Бортніков намуляв очі, і Путін, швидше за все, йому не довіряє. Можливо, МДБ очолить Сергій Борисович Іванов (до серпня 2016 року глава Адміністрації президента РФ, - "Апостроф"). Знову ж таки, я не виключаю такої можливості. Час покаже.

- Україна визнала нову Держдуму РФ нелегітимною через вибори у Криму. Як думаєте, які будуть з цього наслідки? Чи слід це сприймати як, по суті, розрив відносин між країнами на юридичному рівні?

- Невизнання результатів виборів у Держдуму РФ - це дуже правильне рішення. Але навряд чи воно буде мати далекосяжні наслідки в найближчій перспективі. На превеликий жаль, Захід ослаблений і політично, і морально...

- І не захоче піти на серйозне протистояння з Кремлем?

- Так. Але давайте трохи почекаємо. Тоді вже можна буде говорити про ступінь рішучості Європи і Америки, якимось чином протистояти, а не лише "висловлювати занепокоєння", ще "більш глибоке занепокоєння ", "китайське занепокоєння", "дипломатичне", і так далі. Тому що цих тривог вже так багато, і цих відтінків заклопотаності повним-повно. Але насправді, вже давним-давно пора розривати стосунки з путінською компанією і починати їх тиснути і душити по всій площі їх дипломатії.

- Останнім часом експерти заговорили, що є ймовірність проведення дострокових виборів президента в 2017 році. Як ви ставитеся до таких припущень?

- Чекісти – великі майстри інтриг і політичного "розводняка". Взагалі, "розводити кроликів" вони вміють чудово. «Кролики» дихають нервово, у них в очах спалахує якийсь такий вогник інтересу, а чекістам це тільки на руку. Тому вони будуть, звичайно, вкидати в інформаційний простір різні версії: "а ось, можливо, в кінці 2016 року... а можливо, в 2017 році... а можливо, у другій половині 2017 року... а можливо, Путін взагалі не буде балотувався". Їх мета – відвернути громадську думку від обговорення найголовнішого питання.

- Якого?

- Положення справ всередині країни. І вони будуть робити все для того, щоб це питання взагалі не обговорювалося.

- А, на вашу думку, для Путіна дострокові президентські вибори - це було б вигідне рішення?

- Це не має ніякого значення, абсолютно ніякого. До тих пір, поки ця система існує, взагалі про слово "вибори" можна забути. Це не "вибори", це продовження спецоперації по утриманню влади. От і все. Інститут виборів у Росії – зруйнований. І ходити по цих руїнах, ридати, плакати, стогнати, камлати - абсолютно безглуздо.

- Ви зараз у Грузії. Чи будете думати про нове громадянство?

- Я дотримуюся тієї думки, що просити де-небудь політичного притулку для мене принизливо. Я не хочу відмовлятися від російського громадянства. Вони вкрали у мене державу. І я вважаю, що моє завдання - це якимось чином державу повернути. І собі, і громадянам. Це - по-перше.

По-друге, коли ти просиш політичне “убежище”... Мій друг, нині покійний грузинський депутат Жевак Урванідзе назвав це "політичне убожище". Так ось: просити про “політичне убожище" – це потрапляти з однієї несвободи в іншу. Тому що коли ти просиш про це, є якийсь комплекс умов. Ти, наприклад, не можеш приїхати назад в Росію. Відвідати свою батьківщину ти не можеш. А це вже не свобода. Я – вільна людина. І коли я кажу, що я евакуювався до Грузії, то це на певний час. І це не означає, що я не можу більше з'явитися в Росії. Так, я можу в будь-який день взяти квиток і приїхати в Росію! Я - вільна людина! І, до речі, в Кремлі нехай про це знають.

Читайте також

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Почему грузинские добровольцы воюют за Украину — интервью с командиром Грузинского легиона

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

В пасхальные выходные погода в Украине будет умеренной - сильная жара спадет, и во многих областях пройдут дожди, местами грозы