Крива ялинка і "елітні" корпоративи: як у Луганську відзначили Новий рік

Напередодні свята в місті з'явилися білборди з привітаннями від екс-регіонала Струка

Головну міську ялинку встановили поруч з пам'ятником Леніну на Театральній площі в окупованому Луганську Фото: Віта Ковальова

Для простих жителів окупованого Луганська новорічна ніч – це час, коли можна гуляти, не боячись комендантської години. Однак і додому повертатися доведеться пішки, адже викликати таксі – дуже недешеве задоволення. А ось еліта так званої "Луганської народної республіки" може дозволити собі гуляти в дорогих шинках і влаштовувати п'яні бійки.

Дорогі ялинки і гулянки в "паті-барах"

Підготовка до Нового року влетіла в копієчку багатьом луганчанам, адже ще за два тижні до свята ціни в місті різко поповзли вгору. Особливо здивували непомірно дорогі ялинки, якщо в минулому році за 400 рублів (або 200 грн, якщо рахувати за "курсом", який діє на території, підконтрольній ЛНР) можна було купити хоч і не зовсім красуню, але принаймні не палицю, а за 600 рублів (або 300 грн) – двометрову пухнасту сосну, то в цьому році палиці в середньому коштували 450, а то і 600 рублів, а щось більш-менш схоже на ялинки – 800 і вище. Не впали ціни і 29-30 грудня, в деяких місцях вони навіть підскочили. Дорожнечу лісових красунь продавці, знизуючи плечима, пояснювали тим, що, мовляв, усі ліси залишилися на "тій стороні, а не хочете платити – не беріть". Так що свято для багатьох городян у цьому році було без ялинок, зате вже традиційне...

Новий рік по-луганськи – це скасування комендантської години, п'яні бійки, шалено дорогі послуги таксі і, як наслідок, піші мандрівки по нічному місту. Усі ці елементи вже стали невід'ємними частинами ночі на 1 січня в Луганську. Втім, це забави для народу. Керівництво ЛНР відзначає свято зовсім по-іншому: дорогі шинки і бійки прямо на їх порозі - ось візитка "республіканської" еліти, яку вони демонстрували практично кожен вечір протягом усього передноворічного тижня, що супроводжувалася низкою корпоративів.

"Золота молодь", у свою чергу, щедро порадувала власників нічних клубів, які в Луганську тепер величають "паті-барами", хоча їх суть від цього не змінюється. Єдиною родзинкою відпочинку у паті-барі є те, що в 22.00 його двері закриваються з відвідувачами всередині і залишити розважальний заклад можна лише о 4 годині ранку по завершенню комендантської години. Втім, тусовщиків це влаштовує, керівництво ЛНР ж закриває очі на такі хитрощі в обході її ж заборони на продаж алкоголю після 22.00 і нічні гулянки. Але так відпочивають лише ті, у кого є на це гроші, для простого народу – тусовки не по кишені, тому для них "влада" підготувала дешеві видовища і хліб у вигляді достроково виплачених зарплат і пенсій.

Новорічна ніч в центрі окупованого Луганська Фото: Віта Ковальова

Крива ялинка від Струка та "шлях прогресу" від Плотницького

23 грудня в урочистій атмосфері на Театральній площі, головній площі міста, відкрили оновлену російськими іграшками та гірляндами в тон "прапору ЛНР" центральну ялинку. Супроводжувався цей захід піснями і танцями за участю місцевих колективів, які славили Росію і російську зиму, а також дорогущим салютом і народними збуреннями щодо в черговий раз викинутої на вітер купи грошей.

26 грудня місто чекало ще одне видовище – з пафосом і розмахом відкрили недобудований шляхопровід по вул. Радянської (шляхопровід ще кілька років тому обіцяв відкрити тодішній мер Луганська Сергій Кравченко, нещодавно оголошений в розшук). Настільки урочисту подію ватажок ЛНР Ігор Плотницький з гордістю назвав "трудовим подвигом луганчан" і "черговою перемогою".

У цей же день в селищі Ювілейний (територіально Жовтневий район Луганська) відкрили свою селищну ялинку і влаштували міні-концерт з цього приводу. Проспонсорував криву і косу подобу ялинки в Ювілейному особисто екс-нардеп від Партії регіонів Володимир Струк.

У селищі Ювілейний відкрили свою селищну ялинку Фото: Віта Ковальова

До речі, напередодні відзначення в селищі несподівано з'явилися вітальні білборди від його імені. З чого це екс-регіонал згадав про своє міні-царство, здогадатися зовсім не складно, адже в селищі вже давно говорять, що один із засновників і спонсорів "руської весни" зібрався повернутися. Прикметно, що білборди, як з'явилися, так само несподівано і зникли за добу. Місцеві розповідають, що зняти "листівки" наказали люди зверху, які, мабуть, не дуже раді перспективі повернення представника ПР.

Напередодні святкування нового року в селищі Ювілейний з'явилися вітальні білборди від імені екс-нардепа від Партії регіонів Володимира Струка Фото: Віта Ковальова

Що примітно, не обійшлося без спадщини "регіонів" і в новорічну ніч, адже відеозвернення Плотницького було записано на фоні штучної ялинки, прикрашеної в біло-блакитному стилі. На перший погляд, нічого незвичайного, якщо не знати той факт, що кулі, що красуються за спиною ватажка ЛНР, куплені в 2010 році регіоналами, а біло-блакитне вбрання ялинки – щорічна традиція ПР.

Зовсім не порадувало жителів окупованих районів Луганської області та новорічне звернення Ігоря Плотницькоого, адже, наче з хреста знятий, ватажок "республіки" монотонно пробурчав написаний кимось текст і відкланявся.

Плотницький заявив, що "російський дух не зламати", а потім похвалився, що "за короткий проміжок часу нам вдалося стати єдиним згуртованим народом". Щоправда, зважаючи фінансову прірву між можновладцями ("заступника міністра ЛНР" отримує в місяць близько 70 тис. рублів, або 35 тис. грн) і звичайними смертними (педагог в Луганську заробляє трохи більше 3 тис. рублів, або 1,5 тисячі грн) звучало це трохи знущально... Найважливішим досягненням минулого року Плотницький чомусь назвав проведені лише в Луганську абсолютно безрезультатні "праймеріз".

Очікуваної місцевими жителями обіцянки підвищити зарплати і пенсії Плотницький уникнув, обмежившись загальними фразами. "Скажу твердо: "Луганська народна республіка" піде шляхом розвитку і прогресу. Це будуть розумні зміни, зрозумілі людям. 2017-й рік стане роком економічних перетворень і виходом економіки з тіні", - вкрай невиразно і без нотки оптимізму в голосі промимрив лідер ЛНР, мабуть, натякаючи, що незабаром місце "прем'єра" Сергія Козлова, кампанія з дискредитації якого активно розгорнулася напередодні нового року, незабаром займе "своя людина".

На жаль, в цей вечір ані Луганськ, ані інші міста, підконтрольні ЛНР, не отримали відповіді на жодне хвилююче їх питання: коли буде мир і хоча б натяк на гідний рівень життя.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

В пасхальные выходные погода в Украине будет умеренной - сильная жара спадет, и во многих областях пройдут дожди, местами грозы

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торговля подержанными автомобилями в Украине через автосалоны поможет упростить процедуры, но машины, скорее всего, подорожают