Грип та кір атакують українців: чому влада не піде на оголошення епідемії

Чи є кір причиною карантину в школах

Фото: УНІАН

Традиційно в кінці зими українські школи масово закриваються на карантин. Рішення про закриття того чи іншого навчального закладу - окремими класами або повністю - приймають їх керівники. Карантин вводиться за відсутності 20% від загальної кількості учнів через інфекційні захворювання, переважно грип та ГРВІ. У той же час, в Україні продовжують реєструвати випадки захворюваності на кір, який є однією з найбільш небезпечних інфекційних хвороб для дітей і дорослих. Так, лише за останній тиждень кір вбив 18-річного студента-медика з Вінниці, ще десятки учнів захворіли. ВНЗ закрили на карантин, студентів ревакцинували. Всього з початку року від ускладнень, спричинених кором, за офіційними даними, в Україні померли 8 осіб. "Апостроф" розбирався, які справжні причини карантину в школах, і чи можуть в Україні оголосити епідемію кору.

"Захворів на кір, а карантин оголосили через грип"

На карантин через "ГРВІ та грип" закрито близько половини шкіл по всій Україні. Найбільша кількість таких навчальних закладів на заході країни - в Закарпатській, Тернопільській і Львівській областях.

У Києві ж повністю закрито 89 шкіл із 491, ще 15 обмежили навчання по класах.

У той же час в одній з найбільш чисельних батьківських груп в соціальній мережі Facebook "Батьки SOS" раз у раз виникають теми, в яких батьки обурюються щодо продовження карантину.

Багато батьків підозрюють профілактику епідемії кору, про яку офіційно поки не говорять. "У нашому класі одна дитина захворіла на кір, а наступного дня оголосили карантин через грип, хоча грипом у класі ніхто не хворіє, судячи з листуванням з батьками", - розповіла "Апострофу" Ірина Ніколенко, учасниця групи "Батьки SOS".

За словами заступника голови КМДА Миколи Поворозника, школи обмежили навчання виключно через підвищення захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції. Статистика захворюваності іншими хворобами конкретно по школам не ведеться.

Чому не оголошують епідемію

За оперативними даними Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України, протягом 6-го тижня 2019 року на кір захворіли 3142 людини - 1 472 дорослих і 1670 дітей, що на 7% менше порівняно з показниками попереднього тижня.

Відзначається, що всього з 28 грудня 2018 року до 8 лютого 2019 року на кір в Україні захворіли 18170 осіб - 7808 дорослих і 10362 дитини. Найвищі показники захворюваності - у Львівській (всього 3703 людини: +1039 дорослих і 2034 дитини), Вінницькій (1660: 713 дорослих і 947 дітей), Рівненській (1636: 540 дорослих та 1096 дітей), Хмельницькій (1299 600 дорослих і 699 дітей) областях і в Києві (1508 осіб: 835 дорослих і 673 дитини).

На основі цих же даних було зроблено заяву виконувачки обов'язків міністра охорони здоров'я Уляни Супрун про відсутність необхідності оголошувати епідемію. Зазвичай епідемія оголошується у випадках, коли захворює понад 5% населення, тобто при перевищенні епідеміологічного порогу. Тому вимоги комітетів Верховної Ради, окремих депутатів і схвильованих громадян оголосити повальну епідемію поки не мають підстав.

"Є певні механізми оголошення епідемії, які мають різні механізми подальших дій. Епідемія кору, швидше за все, не буде оголошена, тому що це спричинить навантаження на лікарів, виїзди для додаткової вакцинації та інше. Знову ж таки епідемія тягне можливе закриття кордонів країни, що може порушити окремі політичні плани", - розповів "Апострофу" дитячий інфекціоніст Віталій Євтушенко.

За його словами, рівень захворюваності на кір знаходиться на рівні 2006 року, тобто не екстраординарним для країни.

Лікарі закликають вакцинуватися

Епідемічний сезон 2018-2019 приніс українцям не менше трьох штамів грипу і високу захворюваність на кір. Індивідуальна захворюваність на кір підвищується на тлі зниження колективного імунітету, який досягається повальною вакцинацією населення. За даними Центру громадського здоров'я при Міністерстві охорони здоров'я, найнижчі показники вакцинації на сьогодні - у Львівській та Одеській областях.

За офіційними даними, в 2017 році від кору в світі померло 110 000 осіб, більшість з яких діти у віці до 5 років. У той же час прискорені заходи щодо імунізації мають значний вплив на зниження смертності від кору. Так, в 2000-2017 роках вакцинація від кору запобігла, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, 21,1 мільйону випадків смерті. Глобальна смертність від кору знизилася на 80% - з 545 000 випадків у 2000 році до 110 000 у 2017 році.

Столичні лікарі поки тривогу не б'ють. "Не скажу, що пацієнти ходять косяками з кором. Інша справа, що люди в принципі звикли лікуватися вдома. Ну подумаєш, обсипало тіло, температура висока - полежу вдома, все пройде. А ЗМІ підігрівають паніку навколо захворювання і одночасно пишуть про шкоду щеплень" , - скаржиться Ольга, лікар-інфекціоніст київської "дорослої" поліклініки на Оболоні. За її словами, своєчасна вакцинація, а в разі хвороби - госпіталізація та дотримання призначеного лікування гарантують позитивний результат.

Нагадаємо, вакцинація від кору в Україні проводиться в 1 і 6 років. Для дітей вона є безкоштовною. За даними Міністерства охорони здоров'я, на сьогоднішній день коровими вакцинами забезпечені всі дитячі державні поліклініки. Зробити щеплення від грипу можна платно, ціни на вакцини в аптеках стартують від 200-300 гривень.

Куди бігти, що робити

Чиновники й лікарі стверджують - причин для паніки на даний момент немає. Згідно з прогнозами, захворюваність на кір піде на спад, грип сезонно відступить на початку березня.

"За останній тиждень захворюваність на кір трохи знизилася. Зокрема це пов'язано з тим, що основна маса вже перехворіла", - розповів "Апострофу" інфекціоніст Віталій Євтушенко. За його словами, карантин не є панацеєю від хвилі захворювання. Цей захід дозволяє тимчасово скоротити поширення хвороби, щоб знизити наплив пацієнтів в лікарнях і зняти додаткове навантаження з лікарів.

Інфекціоніст зазначив, що карантин є швидше адміністративним заходом для школи, щоб не змінювати навчальну програму через різну відвідуваності учнів.

Також він спростував чутки про можливе "приховування й підміну діагнозів" заради статистики, які активно обговорюють в соцмережах. "Це є медичним злочином", - зазначив Євтушенко.

Довідка. Кір є вкрай заразною важкою хворобою вірусного походження. Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після ураження вірусом і триває від 4 до 7 днів. На цій початковій стадії можуть з'являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Через кілька днів з'являється висип, зазвичай на обличчі й верхній частині шиї. Приблизно через 3 дні висип поширюється по тілу і в останню чергу з'являється на руках та ногах. Він тримається 5-6 днів, після чого зникає. В середньому, висип виступає через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

Більшість смертельних випадків кору відбувається через ускладнення, пов'язані з цією хворобою. Найчастіше ускладнення розвиваються у дітей у віці до п'яти років або у дорослих людей старше 30 років. Найсерйозніші ускладнення включають сліпоту, енцефаліт (інфекцію, що призводить до набряку головного мозку), важку діарею і пов'язану з нею дегідратацію, вушні інфекції і важкі інфекції дихальних шляхів, такі як пневмонія. Важкий перебіг кору ймовірніший серед дітей молодшого віку, які недоїдають, особливо тих, хто відчуває нестачу вітаміну А, або чия імунна система ослаблена ВІЛ/СНІДом або іншими хворобами.

Кір є однією з найбільш заразних хвороб у світі. Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання, тісних особистих контактів або при безпосередньому контакті з інфікованими виділеннями з носоглотки.

Вірус залишається активним в повітрі чи на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Він може бути переданий інфікованою людиною впродовж періоду, який починається за 4 дні до появи у неї висипу і закінчується через 4 дні після перших проявів захворювання на шкірі.

Читайте також

"Несподіваний" наступ: чому росіяни змогли швидко підійти до Вовчанська

Россияне продолжают атаку, не считаясь с потерями, и сдерживать их крайне непросто

Переворот у світі платежів: оплата криптою від сумки Gucci до нерухомості в ОАЕ

Марина Тендитна рассказала что можно купить за криптовалюту и как ею пользоваться

Захист України: як українських школярів готуватимуть до війни

Украинских школьников будут учить, почему важно защищать Украину