На межі катастрофи: три області України під загрозою екологічного лиха

Повсихають річки, впаде рівень ґрунтових вод, зникне вода у колодязях

Фото: budport.com.ua

Щонайменше 18 людей загинули і ще 13 вважаються зниклими безвісти через паводки в Іркутській області Росії. Експерти називають причиною цієї надзвичайної події сильні опади. Користувачі соцмереж жартують – добре хоч, що весь ліс передбачливо вирубали і вивезли у Китай.

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко розповів "Апострофу", що Україну очікує ще більш страшна доля, якщо не припинити безконтрольну вирубку лісів.

В Іркутській області проводяться суцільні рубки лісу. Ліси там віддані китайцям, іншим окупантам. У Карпатах теж величезні рубки, і відбуваються повені й інші негативні явища. Країни різні, але люди чинять однаково – і природа за це мститься.

Ситуація в Україні катастрофічна – за останні 10 років у нас було винищено площу лісу, що дорівнює Чернівецькій області. Прийнято вважати, що найбільше страждають Карпати. Але ми працюємо із супутниковими знімками і бачимо - набагато більше вирубують ліси у Житомирській, Рівненській та Волинській областях. При чому це не браконьєрські, а державні, коли під виглядом санітарних рубок величезні масиви лісу продаються за кордон.

Є інша сторона медалі - через вирубку зникають болота, маленькі лісові річки, колодязі всихають, через брак вологи відбувається величезне всихання соснових лісів, а короїди й інші шкідники їх добивають – і це призводить до величезного знищення лісів. Це уже не ліс, а пороховий склад – маленький сірник чи блискавка, і все це починає горіти. На території цих областей немає великих річок, як в Іркутській області РФ, тому швидких катастроф не буде. Але це все буде систематично, і через 10 років три області України опиняться в зоні екологічного лиха. Не можна буде займатися сільським господарством, а соснові ліси, які займають у тих областях 70-80% від загальної площі, будуть масово всихати – виникне таке собі замкнуте коло.

Дивіться: Вода зносила цілі будинки: з'явилося вражаюче відео потопу в Росії

Щоб запобігти такому страшному майбутньому, треба, щоб Україна із головного експортера лісу в Європу стала наймеш значимим. Ліси займають 17% від площі нашої країни – це дуже мало, у Європі - 24%. І ми продаємо не лише в Європу, а й у Китай – це злочин. Тому треба заборонити вивозити ліс і вдесятеро зменшити вирубку, а також садити новий ліс.

Був закон "про кругляк-2". Верховна Рада його підтримала, у Гройсмана підтримали. А колишній президент Петро Порошенко, кум якого Юрій Луценко "кришує" вирубку лісів, ветував цей закон. Якщо у нас мало лісу, і він має таке величезне значення для клімату, для сільського господарства, для відпочинку, для води - а його вирубують і вивозять, - хіба це державницький підхід? Хіба Порошенко зібрав екологів і лісників, щоб послухати їхні думки? Він почув своїх чиновників, які ні хріна не розуміють у лісовій справі, і не підписав закон. Це злочин!

Тепер закон треба знову реєструвати у Верховній Раді і, як зробила Албанія і ще 33 країни світу, заборонити вирубку лісів. Це стратегічний напрям. Але Верховна Рада цього не зробить, бо там немає жодного еколога.

В Європі ніде немає суцільних санітарних вирубок лісів. Треба їх заборонити. Якщо це санітарна рубка, то за визначенням вирубують хворі, дуплясті, гнилі дерева - як вони можуть перетворитися в ділову деревину?! Є чарівник, який паличкою її перетворює? Значить, під виглядом санітарної у нас вирубуються добрі дерева. І 70% деревини, яка іде на продаж, - від санітарних рубок. Це все рівно, що жінці віком 90 років говорити, що вона красуня, і посяде перше місце на конкурсі краси.

Але все "кришується" першими особами України. Всі потуги учених, екологів, журналістів натикаються на нерозуміння. Зеленський теж нічого не чує. Ми виступили з ініціативою виконати указ Ющенка і закрити три "царські полювання" (мисливські угіддя, які утримують спеціальні єгерські служби для організації полювань високопосадовців, – "Апостроф"), підпорядковані президенту, які 10 років незаконно працюють, і кожен рік на них виділяють 282 мільйони гривень із держбюджету. І ось уже місяць минув, а ми так нічого і не почули. Я не маю ніяких ілюзій, що щось зміниться.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

В пасхальные выходные погода в Украине будет умеренной - сильная жара спадет, и во многих областях пройдут дожди, местами грозы

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торговля подержанными автомобилями в Украине через автосалоны поможет упростить процедуры, но машины, скорее всего, подорожают