Скасувати не можна залишити: що думають військові про парад на День незалежності

Мнения среди участников боевых действий разделились

Фото: UNIAN

У вівторок, 9 липня, президент Володимир Зеленський знову підірвав інформаційний простір України. Гарант заявив, що в цьому році на святкуванні Дня незалежності не буде проводитися військовий парад, а зекономлені гроші, а це 300 мільйонів гривень, віддадуть в якості премій військовим. Ініціатива Зеленського розколола українців на два табори: тих, хто ідею президента підтримав, мовляв, військовий парад - пережиток радянського минулого, і тих, хто виступив категорично проти, адже за останні роки парад на Хрещатику став одним із символів української державності. На сайті президента навіть з'явилася петиція з вимогою провести парад в Києві, а деякі ветерани АТО вже встигли заявити, що організують альтернативну ходу головною вулицею столиці, якщо огляд військ все ж скасують. З питанням "чи потрібен парад на День незалежності?", "Апостроф" звернувся до тих, хто відстоював незалежність України на фронті - бійцям АТО.

В'ячеслав Власенко Фото: facebook/Вячеслав Викторович Власенко

Командир батальйону "Донбас-Україна" В'ячеслав Власенко (Філін):

"Парад - це демонстраційне видовище для того, щоб показати збройні сили країни, продемонструвати новітні зразки техніки. У всіх країнах для цього проводяться паради. Крім того, на парадах вручаються бойові прапори військових частин, збираються ветерани, фронтовики. Це місце для зустрічі. Збройні сили - це гордість нашої країни, тому я завжди нормально ставився до парадів. Але єдиний нюанс - потрібно дивитися по обстановці, яка склалася в країні, на війні та визначати доцільність проведення параду. Якщо брати ситуацію, яка зараз на фронті, то я думаю, що є всі можливості для проведення параду. Це не завадить. Ну, і дивлячись кого залучати до параду. Якщо це будуть колони ветеранів-фронтовиків, курсантів військових академій, показ техніки, то це можна. Але якщо відкликати людей з фронту, то я, звісно, категорично проти такого".

Олексій Скиртач Фото: facebook/Олексій Скиртач

Офіцер-психолог Олексій Скіртач:

"Я народився в радянські часи, тому у мене ще з дитинства виникає роздратування від різних парадів. Мене батьки завжди водили на 7 листопада, першотравневі ходи тощо. Але крім цього у мене погані спогади, пов'язані з війною. У 2014 році, коли проходив парад на Хрещатику, я перебував на війні в селищі Перемога Луганської області. Як раз в цей час сепари нас дуже сильно накрили з усього, чого тільки можна - у них є така особливість: вони люблять нас у свята "вітати". Те ж саме було в 2015 році в Старогнатівці Донецької області. Та м було таке місиво, і один мій друг загинув. Поки і проводити паради. Нехай, наприклад, пройдуть ветерани, які не маршем в колоні, а просто зустрінуться ті, хто воював. Для них би це була честь, а техніка завжди потрібна фронті , адже обстановка напружена, як і раніше. Я дуже боюся, що 24 і 25 серпня Сепар знову пошлють нам "привіти" під час параду ".

Богдан Чабан Фото: facebook/Богдан Чабан

Екс-боєць АТО, доброволець з Донецька Богдан Чабан:

"З моєї точки зору в країні, яка знаходиться в стані війни, військовий парад необхідний для того, щоб показати суспільству, що в країні йде війна, але у нас сильна армія і є техніка. Крім того, це можливість для Міноборони відзвітувати перед суспільством і показати, що було зроблено: з'явилася така-то форма, така-то зброя, така-то техніка, це важливий і необхідний момент. Якщо коментувати саме рішення президента ... ну, президент - Верховний головнокомандувач і він має право приймати таке рішення. Очевидно, він його приймав спираючись на своє бачення. Інша справа, що організувати якісний і хороший парад під час передачі влади, напевно, складніше, ніж зазвичай.

З приводу доцільності і необхідності параду у мене не виникає питань. Це важливо і для самих військових, відмінників служби. У мене багато друзів, які проходили на параді в минулому і позаминулому роках і для них це було важливо: виїхати з передових позицій, приїхати в центр своєї країни і в красивій формі пройти по центральній вулиці України. Що стосується фінансових витрат на парад, то грошей, звичайно, коштує абсолютно все, про що б ми не казали, але тут питання в цінностях. Якщо ми зараз роздамо по тисячі гривень військовим, то в цьому немає ніякої цінності. Ця тисяча гривень взагалі не буде помітна і нічого не змінить в житті тих людей, які її отримають. А в житті тих людей, які пройдуть на параді, сам факт того, що вони пройдуть, змінить багато. Для них це буде додатковою гордістю. У житті суспільства це також багато що змінить, в інформаційному просторі - так само. Парад моєї армії у мене викликає почуття захоплення і гордості. У військових повинен бути якийсь день в році, коли такі почуття з'являються ".

Масі Найєм Фото: facebook/Masi Nayyem

Екс-боєць ВСУ Масі Найєм:

"Я не проти параду, але мені здається, що це просто зайве. Якщо це робиться для того, щоб виховати патріотичний дух, то це потрібно робити цілий рік, а не раз на рік. Якщо це робиться для того, щоб демонструвати силу, то, напевно, її краще демонструвати в ООС, де техніка, показана на параді, не використовується. Якщо це робиться для того, щоб самі військові були задоволені, то можна їх провести якось по-іншому без техніки і при цьому адресно, кому насправді це потрібно, надати якусь допомогу, а не просто видати по тисячі гривень комусь в тилу. Навіщо йому та тисяча гривень? Краще нехай отримають допомогу 300 осіб. Наприклад, комусь на 300 тисяч гривень якісь протези нормальні куплять. Напевно, це логічно".

Сергій Поемчук Фото: facebook/Сергей Поемчук

Офіцер 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ Сергій Поемчук:

"Адже справа не в грошах. Так, витрачаються фінанси, але, по-перше, парад - це звіт армії перед народом про те, чого вона досягла за рік. По-друге, це можливість показати ворогові, що нам є чим воювати і це також елемент інформаційної війни. Крім того, парад - це данина пам'яті всім тим, хто не повернувся з війни, починаючи з 2014 року. Нарешті, ніхто не повинен забувати, що у нас йде війна. Я пам'ятаю, коли в 14-15 році війна тільки починалася, і якщо приходило повідомлення про "двохсотих", це було справжнє горе і скорбота для всієї країни. А зараз картина інша: народ розділився. Якщо з'являється повідомлення про двох-трьох загиблих бійців за день, то це вже не горе, а статистика, на яку не звертають уваги. Тому ми повинні нагадувати, що ЗСУ захищають нашу державу ".

Мирослав Коптило Фото: facebook\Dmytro Gotsutsov

Екс-боєць АТО, учасник боїв за Іловайськ Мирослав Коптило:

"Я схвалюю таке рішення президента. На жоден з парадів я не ходив, навіть після дембеля, тому що я був в Іловайську. Все, що відбувалося в Києві в ці дні сприймається як зрада, але не з боку влади, ми і так від неї нічого доброго не очікували, а з боку народу, якого приспали цим парадом. Коли наші родичі, в тому числі і моя дружина, стояли під Міноборони з вимогою вивести нас з Іловайська, відправити підкріплення або взагалі хоч щось зробити, людям було байдуже і громадської підтримки майже не було. Крім того, ці паради мені здаються потішними, оскільки я маю уявлення про те, яка саме техніка йде, в якому вона перебуває стані і що там не потрібно. А там більшість непотрібного, тому що з тих, хто приймає ці паради, не знайдеться людини, яка віддасть наказ застосувати цю техніку. Сама підготовка до параду морально виснажує особовий склад, зношує техніку і це не ті навички, які армія може застосувати в бою. Це абсолютно марна трата ресурсу, в тому числі, і людського. Але премії військовим по тисячі гривень теж не зовсім вдала ідея. Що таке тисяча гривень? Це ні про що. Ці гроші можна було б вкласти, наприклад, в покупку квартир для військових з окупованих територій. Це мінімум 300 квартир. Це був би дуже символічний жест підтримки армії. Або відправити на ці гроші молодих бойових офіцерів на навчання до Канади, США або Великобританії. А якщо населення хоче якийсь прив'язки Дня незалежності до сучасної війні за незалежність, то можна було б провести якісь заходи з акцентом на наслідки війни. Населенню хочеться відчути себе причетними до війни за незалежність? Так нехай краще відчують цю війну доторкнувшись до теми ліквідації наслідків ".

Адам Осмаєв Фото: facebook/Александр Колот

Командир батальйону імені Джохара Дудаєва Адам Осмаєв:

"Рішення вже прийнято, а зберігати єдність куди важливіше у воєнний час, ніж критикувати вже прийняте рішення".

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

В пасхальные выходные погода в Украине будет умеренной - сильная жара спадет, и во многих областях пройдут дожди, местами грозы

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торговля подержанными автомобилями в Украине через автосалоны поможет упростить процедуры, но машины, скорее всего, подорожают