Літо ще повернеться: синоптики розповіли про погоду на серпень

Серпень, за прогнозами, буде теплим

Фото: pixabay.com

Перші два місяці літа виявилися напрочуд різними: на зміну спекотному червню і температурі повітря вище +30 градусів прийшов нестабільний липень з дощами, грозами і температурними гойдалками. Яким очікується останній місяць літа та що українцям обіцяють синоптики, дізнавався "Апостроф".

Згідно з даними Укргідрометцентру, у перші дні останнього місяця літа - з 1 по 4 серпня - очікуються помірні літні температури. У центрі, на півночі, сході та заході країни вдень очікується від 22 до 25 градусів тепла, а вночі температура повітря впаде до 12-14 градусів з позначкою "плюс". А ось на півдні дебют серпня буде теплішим: від 26 до 28 градусів тепла вдень і близько 18-20 з позначкою "плюс" стовпчики термометрів покажуть уночі.

Крім того, на початку серпня синоптики прогнозують дощі з грозами. Так, 1 серпня, опади очікуються лише на території Західної України, у п'ятницю, 2 серпня, зона опадів пошириться на північ країни, а у вихідні, 3 і 4 серпня дощі заливатимуть усю територію України.

Як зазначають в Укргідрометцентрі, типова середньомісячна температура серпня в Україні становить 17-20 градусів тепла, на півдні 21-23 з позначкою "плюс", а в гірських районах країни - від 11 до 16 градусів тепла. Однак серпень 2019 буде не зовсім типовим. Так, середньомісячна температура останнього місяця літа встановиться на рівні +19-24, а в гірських районах буде +16-18, що на 1,5-2 градуси вище середніх багаторічних значень.

Дивіться: Медузи, спека і натовпи людей: що відбувається на пляжах популярних курортів України

За словами народного синоптика Леоніда Горбаня, перша декада серпня очікується спекотною: температура повітря буде в межах 30-35 градусів тепла. Все зміниться після 10 серпня. Саме після цієї дати, як запевняє Горбань, температура повітря почне падати. Правда, на півдні спека протримається рівно до середини місяця.

"Бувають роки, коли серпень стає більш спекотним, ніж липень, але у цьому році буде навпаки. Після 10 серпня температура різко впаде, і денні показники будуть триматися на рівні 24-26 градусів тепла до кінця місяця", - запевнив "Апостроф" Леонід Горбань.

Рясних опадів у серпні Горбань не прогнозує.

"Опади очікуються 2-3, а також 8 серпня. Але це будуть короткочасні дощі з півдня", - підкреслив Леонід Горбань.

А ось народний синоптик Володимир Деркач дав "Апострофу" протилежний прогноз. За його словами, на початку серпня високих температур в Україні чекати не варто, але ближче до середини місяця буде близько 30 градусів з позначкою "плюс" і навіть більше.

"У серпні ще повернеться спекотне літо. Перша декада місяця буде прохолодною, а потім прийде справжнє літо і спека до 30 градусів тепла і навіть вище. Пік високих температур очікується у другій декаді серпня. І тільки в останніх числах літа у країну прийде прохолода: ще не осіння, але температури впадуть до 20 градусів тепла", - підсумував Деркач.

Читайте також

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Украинцы смогут включать годы работы за границей в общий страховой стаж, нагрузка на бюджет вырастет

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Апрель подарил Украине много температурных рекордов, так что с интересом ждем сюрпризов от последнего месяца весны

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Влияние американской помощи на фронт будет ощутимо, но еще больше Украине нужны замороженные активы РФ