RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Західний воєнторг: як США та інші країни допомагають Україні воювати з Росією

За останні п'ять років військове обладнання в Україну надіслала 21 держава

За останні п'ять років військове обладнання в Україну надіслала 21 держава Фото: unian

США розблокували фінансову допомогу Україні, призначену для оборонних потреб. Передбачається, що в 2019 році Україна отримає близько $400 млн на закупівлю озброєння та техніки, а також на надання послуг, здатних підвищити можливості ЗСУ. У розпорядженні "Апострофа" є документи, котрі пояснюють, які держави надали нам військову допомогу. З'ясувалося, що, крім США, нашій країні допомагали ще 20 країн, проте беззаперечним лідером в цьому питанні залишаються саме американці.

Історія питання

Адміністрація президента США Дональда Трампа, в кінці серпня заблокувала виділення $250 млн, призначених для військової допомоги Україні в 2019 році. Це сталося після того, як провалилася спроба Трампа повернути Росію до G7. Президент США доручив провести ревізію програми фінансування сектора безпеки України. За даними ЗМІ, Трамп захотів переконатися, що гроші використовуються в інтересах Сполучених Штатів, а інші країни "платять свою справедливу частку".

Рішення Трампа щодо ревізії допомоги Україні обурило законодавців обох палат Конгресу. За даними американських ЗМІ, в Пентагоні, на замовлення Білого дому, вивчили обсяги військової допомоги Україні та дійшли до висновку, що її слід продовжувати.

12 серпня впливовий сенатор-республіканець Ліндсі Грем повідомив, що адміністрація Трампа зняла блокування коштів. За даними посольства України в США, допомогу, яку Україна має отримати від США, буде навіть більшою. Так, окрім $250 млн з бюджету Пентагону, Україна отримає $115 млн в рамках програми Держдепартаменту США "Міжнародне військове фінансування" з бюджету 2019 року і ще 26,5 млн за тією ж програмою з бюджету 2018 року. Всього $391,5 млн.

На що йдуть ці гроші

"Апостроф" спрямував запит до Міністерства оборони України, з проханням повідомити, яка саме військова допомога надходить в інтересах нашої країни з США та інших західних партнерів. Запит стосувався тільки передачі обладнання. Зазначимо, що далеко не всі гроші спрямовуються на поставки матеріально-технічних засобів. Наприклад, з тих $250 млн, навколо яких розгорівся конфлікт, тільки $50 млн призначалися на "летальну зброю". Решта грошей повинні піти на підготовку військовослужбовців, розвиток логістичного забезпечення, розвідувальну підтримку частин української армії, тощо.

За даними Міноборони і Генерального штабу, США є найбільшим донором для України. З 2014 по 2019 рік Україна отримала з США обладнання на суму $376 млн. Серед них - засоби зв'язку і кібербезпеки, контрбатарейні РЛС, медичне обладнання, прилади нічного бачення, протитанкові ракетні комплекси (ПТРК) Javelin, броньовані автомобілі HMMWV (відомі, як Hummer), два корабля типу Island, швидкохідні човни, а також різні запчастини.

"Допомога у вигляді коштів не надається, а надходить в рамках співпраці ЗСУ з країнами-партнерами виключно у вигляді майна та послуг", - уточнили в Головному управлінні військового співробітництва та миротворчих операцій Генерального штабу ЗС України.

Чи є важливою американська допомога

За даними Генштабу, крім США, в 2014-2019 роках нашій країні допомагали Великобританія, Франція, Канада, Італія, Словаччина, Литва, Латвія, Польща, Норвегія, Нідерланди, Іспанія, Данія, Швейцарія, Швеція, Албанія, Чехія, Австралія, Туреччина , а також Японія та Китай. Вони передавали, радіостанції, засоби нічного бачення, автомобілі різних типів, уніформу, засоби індивідуального захисту, медичне обладнання та сухі пайки на загальну суму в $62,5 млн.

Отже фінансова допомога США Україні в шість разів більша, ніж допомога 20 інших країн разом узятих. Але чи є американська військова допомога незамінною? І так, і ні. На думку військового експерта Михайла Жирохова, в цілому вона не може вплинути на процес переозброєння української армії. "Наприклад, для модернізації систем ППО або для закупівлі нових літаків для Повітряних Сил України потрібні десятки мільярдів доларів", - пояснив Жирохов.

В основному війна на Донбасі ведеться завдяки українським можливостям. На підтвердження цієї тези можна навести інші дані. Наприклад, у 2018 році США поставили Україні 37 пускових установок ПТРК Javelin та 210 ракет до них. З іншого боку, за даними генерального конструктора - генерального директор КБ "Луч" Олега Коростельова, в тому ж 2018 році в війська було направлено близько 200 пускових установок українського ПТРК "Стугна" та близько 3 тисяч ракет до них. Зазначимо, що київське КБ "Луч" є основним розробником вітчизняної високоточної зброї, включаючи вже прийняті на озброєння 300-мм ракети "Вільха" та крилаті ракети "Нептун", які поки що активно випробовуються.

Однак деяке американське "нелетальне" обладнання принесло нам величезну користь. Це і автомобілі HMMWV, і сучасні радіостанції Harris, і контрбатарейні РЛС AN/TPQ-36, з дальністю виявлення цілей до 24 км, що дозволяє засікати вогонь російських далекобійних 152-мм гармат в глибині бойових порядків противника. Завдяки цим РЛС, виконувався значний обсяг роботи щодо виявлення ворожих артилерійських батарей. На початку війни, ЗСУ практично не мали власних контрбатарейних радарів, хоча саме артилерія є найважливішим засобом ведення бойових дій на Донбасі.

Іншими словами, американська допомога Україні чимось нагадує американський же ленд-ліз в роки Другої світової війни (звісно, в значно скромніших обсягах). На одному ленд-лізі ту війну виграти було неможливо. Але чи вдалося б її виграти без ленд-лізу?

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців