"Культурна та вихована людина": ексклюзивні подробиці про терориста з БЦ "Леонардо" Карімова

Сухроб Карімов Фото: facebook.com

Іммігрант з Узбекистану Сухроб Карімов, який захопив 3 серпня банк в БЦ "Леонардо" у Києві, раніше не відрізнявся прихильністю до радикального руху, і поводився як культурний чоловік.

Про це розповіла "Апостроф" москвичка Марина Храпова, яка раніше знала чоловіка.

Храпова була знайома з Карімовим з 2008-го, і, за її словами, вони спілкувалися десь рік. Однак жінка стежила за Карімовим в соцмережах - наприклад, її лайки є на його сторінці під недавніми фото.

"Я сподіваюся, що ваше повідомлення - це жарт. Я не можу повірити, що він щось зробив. Людина він дуже культурна, вихована. Я, правда, з ним давно дуже не спілкуюся", - сказала жінка.

"На той момент [нашого знайомства], він намагався влаштуватися на роботу в Москві. Можу охарактеризувати його як чесну, добру та чуйну людину. Що могло пройти за ці 11-12 років - я не знаю. Люди змінюються. Може, людину довели обставини, які у нього могли виникнути. може, кредити, може, колектори його так довели. Може йому нема на що було жити, що він зненавидів весь світ - він таке зробив. Тому що розсудлива людина на таке ніколи не піде. У нас у Москві теж критикують наш уряд, але щоб ось так ... Може він в секту якусь потрапив?", - розповідає Храпова.

"За момент спілкування з ним я ніколи не бачила у нього якихось нахилів. А вже повірте, я спілкуюся з людьми, працюю в сфері нерухомості. Повірте, я можу це все побачити", - підсумовує жінка.

Не повірила в те, що відбулося і киянка Агнеса, в коментарі "Апостроф" вона розповіла, що Карімов працював таксистом і раз підвіз її на роботу. За її словами, чоловік не був схожий на зловмисника.

"Не терорист він, і не бандит. Може під чимось був, швидше за все. На нього це не схоже, він звичайний таксист, раз на роботу підвозив. Може у нього складні часи через карантин, як і у більшості українців" - розповіла вона.

Хто такий Карімов і що зробив

У понеділок, 3 серпня, близько 12 години дня в поліцію надійшло повідомлення про захоплення невідомим чоловіком відділення "Універсал Банку" в БЦ "Леонардо" в центрі Києва. Терорист погрожував бомбою і вимагав пустити до нього журналістів.

Пізніше в мережі опублікували дані про невідомого загарбника, ним виявився громадянин Узбекистану, 1988 року народження. Також показали заяву Карімова від 2017 року про оформлення посвідки на постійне проживання в Запорізькій області.

Заява на оформлення посвідки на проживання в Україні від Сухроб Карімова Фото: соцмережі

Даними про терориста поділився і блогер Олександр Довгий: "Працював офіціантом. Використовував багато дешевої наркоти. Жив в хостелі на вул. Антоновича, але за останній пункт його рік тому вигнали", - зазначив він.

До того ж, як повідомив заступник голови МВС Антон Геращенко, Карімов з 1998 року перебував на психоневрологічному обліку з діагнозом "олігофренія".

"Цей діагноз йому поставили, коли йому було всього лише 10 років. В Україні він вів до сьогоднішнього дня спокійний спосіб життя, до кримінальної відповідальності не притягувався. Судячи з його соціальних мереж, це психічно неврівноважена людина", - повідомив чиновник.

У соцмережах київський терорист дійсно публікував заклики до вбивства політиків, суддів, прокурорів і навіть світових лідерів.

Карімов публікував пости із закликом убити світових лідерів Фото: скрін з Facebook Карімова

За фактом подій в БЦ "Леонардо" 3 серпня в Києві зареєстровано кримінальне провадження за статтею 258 КК України (Терористичний акт). Крім того, Карімову можуть пред'явити ще одне звинувачення - в захопленні заручників, говорить Геращенко. За його словами, чоловікові загрожує до 12 років позбавлення волі.

У вівторок, 4 серпня, Сухробу Карімову повідомили про підозру в скоєнні теракту, повідомили в столичній прокуратурі. Якщо його провину зможуть довести, йому може загрожувати від 5 до 10 років в'язниці.

Читайте також

Наступ росіян на Харківщині: куди націлилися війська Путіна

У россиян нет сил для того, чтобы реально осуществить наступление для захвата Харькова

Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

В работе ВВК существенно изменялись правила работы

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Отказаться от наследства, если твои родители должны - теперь не получится