Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

Люди з розумовою відсталістю легкого ступеня тепер придатні

Як діятиме ВЛК за новими правилами Фото: Укрінформ

Військові та військовозобов'язані тепер проходять військово-лікарські комісії (ВЛК) за новими правилами. Основне нововведення – обмежено придатних до військової служби більше не буде, залишаться лише придатні та лише непридатні. Але є нюанси. Придатність тепер ділиться на чотири категорії, а придатними до військової служби можуть визнати, наприклад, людей із розумовою відсталістю легкого ступеня. І вони цілком можуть служити в ТЦК. Наскільки потрібні подібні нововведення – з'ясовував "Апостроф".

Чотири придатності замість однієї

Чоловіки віком від 18 до 60 років, які мали статус "обмежено придатний до військової служби", тепер мають знову пройти ВЛК.

сі військовозобов'язані, які мали такий статус, повинні протягом дев'яти місяців, до 4 лютого 2025 року, пройти повторне обстеження. І військовозобов'язаних ділитимуть на дві категорії - придатний та непридатний", - заявила в ефірі телемарафону директор департаменту охорони здоров'я Міністерства оборони України Оксана Сухорукова.

Читайте також: У МСЕК через ТЦК: українських чоловіків зобов'язали оновити дані для отримання або продовження інвалідності

І тут слід зазначити, що сама придатність буде ділитися на такі категорії:

- повністю придатний;

- придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, вищих військових навчальних закладах, навчальних центрах, установах, медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв'язку, оперативного забезпечення, охорони;

- придатний за окремими спеціальностями (наприклад, сюди входять кандидати на вступ до вищих військових навчальних закладів);

- придатний до виконання специфічних завдань.

"Таке рішення суперечить самій концепції, що пропонувалася спочатку – придатний чи ні. Було три статуси, фактично стало п'ять. Статус "обмежено придатний" зберігається, але він просто розшифровується новими пунктами, і по суті нічого не змінюється. Тільки навантаження на ВВК збільшується - більше паперової рутини, технічної роботи. І це в той час, коли на комісії і так збільшилося навантаження: подивіться, які черги. Людей більше, ніж пропускна спроможність ТЦК", – каже "Апострофу" в.о. головного лікаря Київської міської клінічної лікарні №10, колишній військовий хірург Данило Михайлов.

П'ять тисяч діагнозів

Критерії придатності, які відповідають нормам Міжнародної класифікації хвороб 10-го випуску (МКХ-10, ухвалена Всесвітньою організацією охорони здоров'я у 1990 році), прописані у змінах до наказу №402 Міноборони, ухвалених 27 квітня 2024 року.

"Захворювання розбиті на групи, у кожній з яких є ще кілька категорій. Таким чином, у зв'язку зі станом військовозобов'язаного йде визначення його придатності, непридатності та придатності для проходження служби в окремих частинах", - каже Оксана Сухорукова.

У чинному наказі є 86 статей, у яких понад 70 пунктів передбачають статус непридатного – туди входить близько 5 тисяч діагнозів. І у кожній групі є вердикт:

- придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, вищих військових навчальних закладах, навчальних центрах, медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв'язку, оперативного забезпечення, охорони.

"Фактично, це те, що раніше означало - обмежено придатний до військової служби", - пояснює Данило Михайлов.

І служити можна буде фактично з будь-яким діагнозом. Все залежить від ступеня тяжкості захворювання. Наприклад, по туберкульозу:

- активна стадія захворювання з виділенням бактерій та розпадом легеневої тканини – непридатний;

- клінічно вилікуваний туберкульоз – служба у частинах забезпечення чи ТЦК;

- є "залишкові явища" після вилікуваного туберкульозу - цілком придатний.

Або, наприклад, через онкологічні захворювання. Ті, хто має хворобу на стадії стійкої ремісії – цілком придатні. Непридатні до військової служби, за винятком військового обліку, ті, хто неоперабельний або має метастази. Тих, хто прооперував первинну пухлину або вона у них "повільно прогресуюча", можуть направити на службу в тил. Те саме, якщо у людини рак шкіри або нижньої губи.

Нервові посади

У чинному документі досить цікавим є зміст статей від 14 до 24 включно, які стосуються розладів психіки та захворювань нервової системи. Таких, наприклад, як:

- усі види деменцій;

- психічні розлади через ураження мозку;

- розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин – таких як алкоголь, опіоїди, кокаїн, галюциногени;

- шизофренія;

- неврастенія;

- розумова відсталість (олігофренія);

- менінгіт;

- енцефаліт;

- церебральний параліч;

- епілепсія.

Звичайно, якщо хвороби запущені, то людину оголосять непридатною і знімуть із військового обліку. Але якщо у алкоголіка чи наркомана синдром залежності – з помірними чи легкими психічними розладами; якщо у людини менінгіт або церебральний параліч – повільно прогресуючий, з помірними порушеннями функцій; у когось розумова відсталість – легкого ступеня, то такі люди дуже навіть придатні для служби в частинах забезпечення, військкоматах, військових вузах, медпідрозділах, підрозділах логістики, зв'язку. Не кажучи вже про охорону.

Але тут постає питання – а наскільки тонка межа між, наприклад, легкою розумовою відсталістю та відсталістю помірного ступеня?

Наскільки складно визначити – чи повільно прогресує захворювання? Функції порушені помірковано, чи не дуже?

"Насправді градація захворювань визначається досить легко, все вивірено, можна сказати, математично. Тут помилитися складно, тим більше що використовуються перевірені часом критерії Міжнародної класифікації хвороб. Але лікарі лише ставлять діагноз. Визначати: а чи потрібна така людина в армії – вирішувати, звісно, не нам", – каже "Апострофу" Ірина Петрівна, співробітник однієї зі столичних клінік сучасної неврології.

Зміна варти

Справді, питання: чи потрібні військовослужбовці з такими діагнозами в армії? Чи можна, наприклад, з розумовою відсталістю легкого ступеня працювати у ТЦК та СП?

"У будь-якій структурі є посади, є такі види робіт, до яких можна залучати людей, які раніше були обмежено придатними. Людину з розумовою відсталістю легкого ступеня начальником військкомату, звичайно, не призначать. Але чому б йому не мести, наприклад, двір, чи виконувати інші підсобні функції?", – каже Данило Михайлов.

На його думку, необхідно було ретельніше прописати посади, на яких можуть служити люди з певними захворюваннями та фізичними вадами. А не просто писати – медчастина чи охорона.

"Іноді навіть у бойовій частині людина у віці, з певною інвалідністю, може принести більше користі, ніж цілком здорова молода людина. Тими ж документами займатиметься", - каже колишній військовий хірург.

Одним словом, важливо не те, де саме служитиме колишній обмежено придатний, а які він завдання виконуватиме.

"Ну от людина з розумовою відсталістю легкого ступеня... Він же десь працював? Наприклад, на базарі вантажником. Ну буде в роті охорони при військкоматі ящики тягати. Я колись служив у стрілецькій частині, у нас був дядько, можна сказати – дід майже. Голова трясеться, до активної фази війни лісником працював. Прийшов добровольцем, на кухні цибулю різав у промислових масштабах. Так, у наряд вночі, або на "нуль" такі не підуть, але замінять тих, хто здатен воювати зі зброєю в руках", – резюмує у розмові з "Апострофом" Вадим, співробітник одного з міських ТЦК та СП.

Читайте: Відбирають телефон, відправляють на ВЛК: нардеп скаржиться на порушення правил призову

Читайте також

Тарифна нестабільність: що ще подорожчає разом зі світлом

Повышение тарифов на электроэнергию для населения вызовет цепную реакцию подорожания большинства товаров и услуг

Сутінки для людей та бізнесу: головні зміни в Україні з червня

Главные изменения июня коснутся всех украинцев и многим они не понравятся

Червень з рекордами: яка погода буде у перший місяць літа

В июне, по прогнозам синоптиков, температурные рекорды будут переписаны - осадков в первый месяц лета много не будет