RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Роль Telegram та Інтернету в білоруських протестах

Затримання протестувальника в Мінську Фото: Getty images

У Білорусі третю добу поспіль тривають акції протесту. Незважаючи на кількаденне блокування Інтернету по всій країні, деякі учасники мітингу організовувалися за допомогою мобільних або стаціонарних телефонів. Інші знайшли спосіб обійти блокування і отримували повідомлення і новини з Telegram-каналів.

Керуючий партнер Digital Finger Олександр Колтунов розповів "Апостроф", як месенджери зробили протести в Білорусі, і скільки втратила країна за 2,5 дня блокування соцмереж.

12 серпня було відключено блокування Інтернету по всій Білорусі. До цього він ніби був, просто були заблоковані всі месенджери, соцмережі, всі основні незалежні інтернет-ЗМІ. Економічні втрати через проблеми з інтернетом за 3 дні, згідно з показником Cost of Shutdown Tool (COST) від міжнародної організації NetBlocks, що вимірює вартість відключення інтернету в різних країнах світу, відсутність інтернету протягом двох із половиною діб коштувало економіці Білорусі 141 мільйон доларів. За добу втрати країни становили понад 56 мільйонів доларів.

За час блокування ті, у кого не було можливості його обійти, організовувалися за допомогою традиційних голосових дзвінків - мобільних або стаціонарних телефонів. Деякі знайшли і встановили додаток, який розроблявся для обходу китайського "файєрвола". Тому що структура білоруського "зовнішнього" інтернету побудована таким чином, що він заходить у країну тільки через одну "точку", і заблокувати його не становить великої складності. Тому "айтішникам" від влади я поставив би "п'ятірку", а їх конкурентам від протестуючих - "трійку" або слабку "четвірку", тому що могли б і краще підготуватися.

Читайте також: Третя ніч протестів у Білорусі: силовики били мітингувальників і стріляли по вікнах

Можна сказати, що всі протести в Білорусі зробив один месенджер - Telegram. Аудиторія багатьох каналів там зросла на 100-300 тис. передплатників за останні місяці. А один канал переступив позначку в мільйон передплатників.

Усі вважали Telegram самим невразливим із месенджерів, хоча закриті групи були і в інших месенджерах.

Тобто весь протестний рух, який зараз на вулицях, вийшов із закритих спільнот. Я думаю, що кількість користувачів Telegram за останні три місяці, поки була виборча кампанія, зросла на 30-35%.

10 серпня стало, на мою думку, вирішальним днем дляпротесту. Цей деньпоказав, щопротестможебутитривалим - необов'язковощоденним, може, буденавихідних. Однак, длябудь-якогопротеступотрібнілідери. Заразїхнемає.

Потрібно розуміти, що люди в Білорусі вийшли, щоб обстояти право на волевиявлення і свободу зібрань, а не заради революцій і "майданів", якими лякає країну Лукашенко. Люди вийшли не за Світлану Тихановську або будь-якого іншого альтернативного кандидата. Це перший момент.

Другий - багато людей вважають, що їх жорстоко обдурили, і мають на це повне право. Тому що вони стояли, щоб проголосувати - і на деяких дільницях закінчувалися бюлетені. При цьому явка на достроковому голосуванні була дуже великою.

Третій момент - люди втомилися від президента Лукашенка.

Четвертий - це його ставлення до коронавірусу, яке було неоднозначно сприйнято в країні. Через це питання населення розділене практично 50/50.

П'яте - це падіння економічних доходів населення. Це теж дратує. Люди вийшли за смаком майбутнього, а не смородом минулого. Їм набридло, що їм постійно говорять: "Ось, ми не втратили країну". За ті 26 років, що Лукашенко при владі, у нас завжди знаходиться винуватий хтось ззовні, але не всередині країни.

У цілому, як би ці вибори не закінчилися, вони означають одне: в Білорусі формується клас людей, які готові взяти активну участь у суспільно-політичному житті країни. Якщо все закінчиться погано, то в країні станеться нова хвиля еміграції талановитих перспективних людей.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають