RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зеленський хоче створити аналог «Мінська» по Криму: чи може щось вийти з цієї затії?

Фото: president.gov.ua

25 серпня телеканал Euronews опублікував інтерв'ю з президентом України Володимиром Зеленським, з якого можна виділити одразу кілька цікавих меседжів.

Один з найбільш резонансних - наміри президента створити переговорний майданчик по Криму. На думку Зеленського, в майбутньому це допоможе Україні повернути анексований півострів.

Що вже відомо про цю ініціативу і чи може подібний майданчик вплинути на небажання Росії повертати захоплені території - читайте в матеріалі «Апострофа».

Спочатку була «Женева +»

Будь-який український топ-політик ні-ні та й заявить в публічному виступі про те, що Крим обов'язково повернеться до складу України. Деякі йдуть далі і навіть пропонують сценарії зі звільнення територій. За шість з гаком років з моменту окупації таких було безліч - від звільнення силою до пропозицій почекати років 100 «поки Росія не розвалиться».

Попередній президент Петро Порошенко особливо любив «хайп» на цій темі. Так, крім численних обіцянок «повернути Крим», в 2016-му році він теж заявляв про плани по створенню міжнародного майданчика, який буцімто допоможе вирішити цю проблему.

«Оптимальним форматом для початку такого механізму є формат "Женева +" за участю наших партнерів з Європейського союзу, США і, можливо, країн-підписантів Будапештського меморандуму», - говорив тоді Порошенко.

Втім, всі ці плани розбилися об жорстку позицію Росії. "Питання Криму як такого не існує, відповідно, неможливо обговорювати питання Криму", - заявив тоді прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.

На цьому тему закрили і відклали в довгий ящик.

Що хочуть зробити Зеленський і його команда?

Позиція Росії з цього питання залишається незмінною. Відомо, що на будь-яких переговорах питання Криму є темою табу для представників Москви. Аж до того, що вони готові вставати з-за столу і йти, якщо хтось з боку України говорить про це.

Однак говорити про це все одно потрібно, оскільки в іншому випадку Росія поступово привчить міжнародне співтовариство до думки про те, що Крим належить їй. І недостатньо обмежуватися лише одними заявами з прицілом на внутрішню аудиторію, як це робив Порошенко.

Тому ідея зі створенням міжнародного майданчика по Криму, який допоможе голосніше транслювати український меседж — в цілому правильна. Особливо, якщо до участі в ній вдасться залучити не тільки перших осіб України, а й лідерів країн-союзників.

Володимир Зеленський і Анджей ДудаФото: president.gov.ua

Однак привести туди і представників Росії - це практично нездійсненна місія. Про це в коментарі «Апостроф» заявив народний депутат, дипломат Богдан Яременко.

«Створити переговорний майданчик по Криму за участю Росії - це надзавдання української дипломатії. Це буде означати згоду Росії, що майбутнє Криму не таке, яким його малює їх пропаганда. Я думаю, що поки це неможливо. Але різниця полягає в тому, що Зеленський дійсно намагається вирішити проблему Криму і піднімає це питання в рамках «нормандського формату». Раніше такого не було. Ми знаємо, що навіть на зустрічі в Парижі він говорив про це», - сказав Яременко.

Як заявив в середині липня прем'єр-міністр Денис Шмигаль, концепція такого майданчика вже готова.

"На першому етапі це буде консультативно-координаційний формат. Однак в майбутньому ми не виключаємо його перетворення в переговорний", - сказав глава українського уряду.

У свою чергу віце-прем'єр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков хоче залучити до його створення США і Великобританію оскільки ці країни є підписантами Будапештського меморандуму.

Втім, є сумніви щодо того, що будь-яка з цих країн погодиться на пропозицію України.

«Я не думаю, що створення такого майданчика є реальним, оскільки навіть це означало б для Росії, що дане питання ще не знято з порядку денного. Ні в чому подібному вони не братимуть участі. Хоча навіть створення формального майданчика, де братимуть участь лідери світових країн, стало б вагомим дипломатичним досягненням України. Але вірогідність цього низька», - сказав в коментарі «Апострофу» експерт МЦПД Максим Степаненко.

А екс-народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров в інтерв'ю "Апостроф" сказав, що кримські татари вітають такі ініціативи влади, однак вважають їх недостатніми.

"Ми це вітаємо і одночасно закликаємо президента України і весь український політикум до виконання власного домашнього завдання. Таким завдання ми вважаємо розгляд пакету законопроектів, які давно уже підготовлені і знаходяться на розгляді в Офісі президента. Мова йде про законопроект щодо змін до Конституції України в частині розділу 10 - "Автономна Республіка Крим". Мова йде про проект закону про статус кримськотатарського народу і про проект закону про корінні народи в Україні", — заявив Чубаров.

"Ці законопроекти дають дуже чітку відповідь на запитання як українському суспільству, так і міжнародній спільноті, - як буде розвиватися Крим з моменту його деокупації і повернення суверенітету України над півостровом. Як будуть забезпечуватися рівні права всіх людей, які живуть в Криму, на відміну від того, як це було до 2014 року, коли пріоритет надавався одній етнічній більшості – російській. Як будуть відновлені і забезпечені права корінного кримськотатарського народу", — додав лідер Меджлісу.

Крим одразу не повернемо, але на нерви тиснути можемо

Все що залишається Україні з Кримом - це намагатися підтримувати градус міжнародного обурення по відношенню до анексії на відносно високому рівні. Оскільки з кожним роком це питання йде «з радарів» наших союзників все далі.

За останні кілька місяців на цю тему вже висловилися Резніков, Шмигаль і Зеленський. Кожен з них повідомляв все нові подробиці, а це говорить про те, що процес йде і українська влада все ж має намір довести його до кінця.

У такому випадку потрібно вигадати формат, який дозволить проводити зустрічі хоча б відносно регулярно і забезпечити досить іменитий список учасників, заяви яких будуть створювати резонанс і тиснути на Росію в питанні з Кримом.

Повернути Україні території в найближчій перспективі це все одно не допоможе, але хоча б дасть можливість зберегти санкції за Крим в поточному вигляді і не дозволить світу забути про те, кому насправді належить півострів.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами